Porumbul e tanar, dar plin de caracter!

In camara mea, pe langa o mare varietate de condimente (si cand zic mare, nu exagerez de loc, ba chiar sunt modest), am mereu cateva cutii, sau borcane, cu ingrediente utile. Ma folosesc de ele cand ma apuca, din senin, pofta sa gatesc ceva, sau cand, la fel de des, mi-e lene sa ma duc la magazinul din colt; stiti voi, acela cu vanzatoarea de crenvursti.

Am mereu 1-2 cutii cu lapte de cocos, porumb tanar, muguri de fasole, muguri de bambus, rosii tocate, fasole verde, morcovi tineri, mazare, fructe uscate, tot felul de alune si boabe, rosii uscate la soare, pesto etc.
Porumb tanar
Astazi as vrea sa va aduc in atentie un ingredient care mi-este drag si care se potriveste cu orice bucatarie etnica: porumbul tanar, zis “baby corn”. Imi place nu doar gustul lui, ci si faptul ca poate fi oricand un ingredient valoros in tot felul de supe, tocane, salate si stir-fry-uri. Are o textura frumoasa (fraged, dar crocant) si o minunata culoare aurie, fapt pentru care este pretios si ca element decorativ.

Porumbul tanar provine de la o varietate speciala de porumb si este recoltat devreme, cat timp stiuletii sunt inca mici si imaturi. Se recolteaza manual, imediat ce apare matasea porumbului, sau cateva zile mai tarziu. Porumbul se maturizeaza, in general, foarte repede, asa ca recoltarea trebuie programata si executata cu grija si rapiditate.

Porumbul tanar este consumat intreg, cu cocean cu tot, spre deosebire de porumbul matur, al carui cocean este prea tare pentru a fi potrivit consumului uman. Porumbul tanar este mancat fie crud, fie gatit. Gatitul nu schimba semnificativ proprietatile sale fizice si culinare: textura ramane relativ aceeasi, ca si gustul. In cutii, sau borcane, este deja fraged si poate fi consumat ca atare, de aceea nu trebuie gatit indelung; este de ajuns daca se adauga in mancaruri la sfarsit si se tine pe foc doar cat sa atinga temperatura ridicata a celorlalte ingrediente.

Citeste si articolul →   Amestec curry chinezesc

Ca sa concluzionam, are gust bun, este fraged, dar cu o textura crocanta, are o culoare frumoasa si este avantajat si de forma; poate fi folosit intreg, taiat bucati, feliat rondele, sau taiat fasiute subtiri. Mai mult, focul nu-l intimideaza, ramanand egal cu el insusi in procesul de gatire. Intr-adevar, un ingredient cu caracter!

Un comentariu pe “Porumbul e tanar, dar plin de caracter!

  1. cristi-j spune:

    imi place si nu-mi place porumbul tinar .
    imi place ca aduce un gust crud si proaspat , aduce textura si e foarte interesant vizual deci decorativ dar nu prea imi place gustul , mai ales al celui din borcane/conserve . e doar o parere personala si cu toate astea am un borcan in camara pentru ca la anumite stir-fry se potriveste foarte bine . am vazut la kaufland si proaspat .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.