Aceasta reteta este inspirata de preparatul indian numit “pakora”, “pakoda” sau “bhajia”, care consta din bucatele de ingrediente asezonate, amestecate cu faina de naut(uneori si cu faina grau, orez etc.) si apoi prajite in grasime incinsa.
Eu prefer sa numesc “prajele” bucatile astfel gatite, si asta fiindca nu am alt nume la indemana, in limba noastra.
Am folosit un amestec de piept de pui, branza Grana Padano de la Delaco, amidon si multe arome. De fapt, aceasta reteta se doreste a fi pentru dvs. doar un punct de plecare, caci puteti improviza dupa cum simtiti.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii (10 -12 bucati)
Timp de preparare: 15 minute + odihna
Timp de gatit: 4-5 minute
Ingrediente:
150 g piept de pui, fara piele si dezosat, taiat fasiute subtiri
sare
50 g branza Grana Padano de la Delaco, rasa
3 catei de usturoi, tocati marunt
2 lingurite de ghimbir, tocat marunt
1/2 ceapa, taiata solzisori
1/4 lingurita fulgi de ardei iute, sau dupa gust
2 cepe verzi subtiri, tocate marunt
1/2 ardei iute, curatat de seminte si tocat marunt
1 lingurita de garam masala
1 lingurita de curcuma, praf
piper negru, proaspat macinat, dupa gust
2 oua, batute
1/2 cana cu amidon, sau dupa cum este nevoie
2 cani de ulei pentru prajit
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron mare toate ingredientele, cu exceptia uleiului. Daca amestecul este prea uscat, se adauga 1-2 linguri de apa. Din pacate, nu prea stiu cum sa descriu ce consistenta trebuie sa aiba mixtura din castron. Trebuie s-o simtiti la mana.
Daca amestecul este prea umed, se mai adauga amidon pana se atinge consistenta dorita. Se lasa mixtura 5-10 minute, la odihna, ca amidonul sa absoarba lichidul din amestec.
Se prajeste o portie de aluat de testare, ca sa se determine daca asezonarea este corecta, saca nu, asezonati cu sare, garam masala, piper, ardei iute, sau ce credeti ca este nevoie. De asemenea, prajiti portia de testare circa 2 minute si vedeti daca puiul este facut. Tineti cont ca la prajirea adevarata uleiul va fi ceva mai fierbinte.
Se incinge uleiul intr-un wok, la foc iute. Se testeaza cu o bucatica de ceapa din mixtura. Daca incepe sa se rumeneasca, inseamna ca uleiul este bine incins.
Se ia cu mana cate o portie de mixtura, sa zicem cam de dimensiunea unei nuci mai maricele. Se lasa, cu mare grija, portiile de mixtura in uleiul incins. Se prajesc circa 1 1/2 minute, sau pana se rumenesc uniform. Se testeaza una dintre prajele: daca puiul este facut, se scot toate din uleiul incins.
Prajelele trebuie sa fie rumenite uniform, dar nu arse, crocante la suprafata si fragede in interior.
Daca cratita sau wok-ul dvs. sunt mai mici, prajiti in doua transe.
Se scurg prajelele de ulei intr-o sita metalica si se servesc caldute, sau la temperatura camerei, alaturi de orez fiert si de sosul picant care va place. Eu am ales un sambal, dar puteti folosi ketchup, un relish oarecare, o pasta de ardei iuti etc.
Sfaturi:
Daca, totusi, carnea nu este facuta, dar prajelele sunt cam prea rumenite ca sa le mai tineti in uleiul incins, scoateti-le pe prosoape de hartie, scurgeti-le de ulei si apoi transferati-le pe o tava de cuptor si gatiti-le in cuptorul incins la 180 °C inca vreo 2-3 minute.
In loc de garam masala se poate utiliza o cantitate identica de praf curry.
In loc de ceapa verde, sau alaturi de ea, puteti folosi patrunjel sau coriandru tocat.
In loc de amidon puteti incerca faina de orez (dati boabele de orez prin rasnita de cafea, pana se obtine un praf fin), faina de naut sau faina de grau.
Atentie la sare, Grana Padano este deja sarata, asa ca nu exagerati. Dupa ce gustati prajeaua de proba, hotarati daca mai adaugati sau nu sare.