Prajitura cu cirese confiate si martipan
Prajitura are un gust absolut delicios, datorat in buna masura martipanului. Daca nu gasiti martipan in magazine, aveti mai jos o reteta de preparare a lui.
Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 40 minute
 
Ingrediente:
6 oua, separate
300 g faina
200 g zahar
100 g smantana
300 g martipan
30 g cacao + 1 lingurita, pentru ornat
un praf de sare
1 plic de praf de copt
1 plic de zahar vanilat
100 g cirese confiate 

Instructiuni:
Se freaca galbenusurile cu zahar, zahar vanilat si sare. Se bat albusurile spuma si se adauga in compozitie. Se amesteca si se adauga faina amestecata cu praful de copt si cu cacaoa. Se adauga ciresele si se amesteca. Se incinge cuptorul la 180 °C (mediu)

Se unge o tava rotunda cu unt, se tapeteaza cu faina si se toarna compozitia. Se coace 40 de minute, in cuptorul incins.

Se incalzeste martipanul pe baie de abur, se intinde pe prajitura rece si se niveleaza cat mai uniform. Se orneaza prajitura cu cacao.

Martipan
250 g zahar pudra
2 oua
zahar vanilinat
2 lingurite de esenta de vanilie
1 lamaie, sucul de la
500 g faina de migdale

Se cerne zaharul într-un bol de sticla, sau de metal. Se adauga zaharul vanilinat si 2 oua intregi, apoi esenta de vanilie.
Se adauga sucul de lamaie si apoi se amesteca, intai usor, ca sa nu se imprastie zaharul, iar apoi cu mixerul. Dupa ce s-a omogenizat bine, se pune vasul la bain-marie, timp in care se bate în continuu cu mixerul, pana cand zaharul se dizolva complet, iar amestecul se ingroasa putin (ca o smantana subtire), dupa care se scoate bolul din vasul cu apa calda, iar amestecul se bate în continuare cu mixerul pana cand se raceste complet. Dupa ce s-a racit, se adauga faina de migdale. Se poate pune o cantitate mai mare sau mai mica de faina de migdale, depinde cat de gros sau de subtire se doreste sa fie martipanul. Trebuie sa iasa de consistenta unui aluat gros.
Se presara zahar pudra din belsug pe masa si se framanta aluatul bine, cu mainile, pana la omogenizare. Se poate intinde apoi cu un rulou, ca sa se obtina o foaie de grosimea dorita.

Deserturile nu se afla, deocamdata, in zona mea de interes. Cum se apropie insa sarbatorile de Pasti, m-am gandit ca n-ar strica sa va ofer, in colaborare cu revista La Cucina, cateva retete mai dulci, care sa incante, deopotriva, si adultii si copiii. Sper sa va placa!