Daca mi-ar fi spus cineva, in urma cu doar cateva luni, ca exista beri de desert, as fi crezut ca ma ia la misto. Ma rog, daca este sa fiu complet onest, in urma cu cateva luni eu stiam despre bere doar ca este o chestie apoasa, amaruie, care se bea rece, si numai atunci cand iti este sete si vrei sa bei ceva cu putin alcool, adica nu apa chioara.
Primator Double 24% este o bere stil Baltic Porter si este foarte dulce. Acel 24% nu inseamna concentratia alcoolica, ci este ceva mult mai complicat. Acest procent se refera, daca am inteles eu bine, la concentratia de malturi din mustul de bere. O astfel de bere, din cate stiu, nu are cum sa nu fie preponderent dulce si cu un continut relativ mare de alcool.
Denumire: Primator Double 24%
Tip: ale
Stil: Baltic porter
Producator: Pivovar Náchod, Cehia
Ambalaj
Sticla este una de 500 ml, cu forma standard, de culoare bruna. Eticheta are fond negru cu dungi fine aurii. Urmarind conturul etichetei este prezenta o rama aurie, cu contur alb si rosu.
In partea superioara este tiparita o vigneta reprezentand beraria, inscriptionata cu Založeno 1872, Pivovar Náchod, Česká Republika, denumirea Primator Double 24%.
Sunt prezente pe eticleta, in partea inferioara, pe laterale, si 2 dintre cele 3 medalii obtinute de aceasta bere la diverse concursuri din Republica Ceha si internationale.
In josul etichetei este prezent un sigiliu de ceara rosie, reprezentand silueta unui castel si un blazon
Gatul sticlei este invelit in staniol de culoare alba, brazdat de dungi aurii subtiri, cu rame aurii si negre, inscriptiona cu Založeno 1872 si sigla Primator
Capacul este de tip coroana, de culoare alba, inscriptionat cu Primator 24%
Alcool: 10,5%
Temperatura de servire: 12-14 °C
Pahar: pint
Malturi: la berificare s-au folosit patru tipuri de malturi de orz diferite (cehesc, bavarez, Caramel, Black) si un malt de grau.
Observatii diverse:
Primator Double 24% este cea mai tare bere produsa in Cehia si una dintre cele mai tari din Europa. De asemenea, una dintre cele mai dulci.
Culoare
Culoarea este superba, de un brun atat de inchis incat il desparte de negru doar un fir de par. Cand paharul este pus in lumina, lichidul are reflexii frumoase, rosiatice. Este clar, desi pare mat din cauza culorii inchise.
Capul de spuma fina, de culoare bej, este imbelsugat, asa cum este normal atunci cand sunt prezente si malturi din grau, dar nepersistent.
Aroma
Parfumul berii este dominat de malturi. Se simt ciocolata, caramel, biscuiti; in plan secund se simte un pic de amareala, putina cafea, un pic de alcool si note fine de fructe negre si de mirodenii, ca lemn dulce.
La o concentratie de 10,5% alcoolul se simte in aroma, asa cum este normal, dar prezenta sa este bine integrata, nu supara deloc, ba chiar as zice ca reuseste sa completeze bine profilul aromatic.
Gust
Gustul este dulce, chiar foarte dulce. Se simt clar note de ciocolata, zahar brun si cafea. Odata trecut primul „val” de dulceata, se simt si amareala, alcoolul si, mai ales, notele de vin dulce de Porto, si de fructe negre, ca prune, curmale, stafide.
Dulcele predomina in gust, ca si in aroma, de altfel.
Senzatie gustativa
Primator Double este o bere cu o corpolenta usor peste medie, satioasa, tare. Carbonatarea este sub-medie, ceea ce reduce senzatia racoritoare pe care o ofera multe dintre beri.
Postgustul este puternic si persistent. Debuteaza dulce si fructat, destul de alcoolizat, iar finisul este ceva mai sec, mai putin fructat si un pic mineral.
Senzatia pe care o lasa berea in cavitatea bucala este una siropoasa, un pic lipicioasa si cremoasa.
Apreciere personala
Este o bere care m-a surprins. Este primul baltic porter incercat de mine si marturisesc ca nu ma asteptam la ceva atat de dulce, desi concentratia de 24% a mustului de bere ar fi trebuit sa ma puna in garda.
Poate ca berea pare prea dulce, dar nu avem de-a face cu o dulceata coplesitoare si un pic gretoasa (asa cum o simt eu la unele deserturi din Orientul Mijlociu), ci una placuta. Notele de ciocolata, cafea si fructe pun umarul la crearea unui profil gustativ mai prietenos si mai interesant, completand frumos notele de caramel, melasa si zahar brun.
Este o bere satioasa, un pic grea, fara mari calitati racoritoare. In mod clar, este o bere deosebita si interesanta. Nu este deloc neplacuta, dar trebuie bauta la momentul ei. Mi se pare foarte potrivita a fi bauta ca aperitiv, rece, sau mai calda, alaturi de mancare. Daca ma gandesc mai bine, as putea folosi aceasta bere si ca digestiv, bauta pe indelete, dupa masa.
Note:
AROMA 8/10 ASPECT 10/10 GUST 8/10 SENZATIE 8/10 GENERAL 09/10
Calificativ: 43/50
Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: <19 Imperechere cu mancare:
Cum afirmam mai sus, Primator Double 24% este o bere de desert, oricat de ciudat ar parea acest lucru. Merge fabulos de bine alaturi de deserturi care contin aluaturi, cum este, de piulda, o tarta Tatin. Dulceata merelor caramelizate si gustul aluatului, in care a patruns sucul gros si dulce, lasat de mere, isi gasesc un frumos „ecou” gustativ in dulceata berii si in notele sale de caramel si fructe.
Orice tarta cu fructe se va potrivi bine cu aceasta bere. Aciditatea unor fructe este „taiata” de dulceata berii, iar caracterul fructat al deserturilor se potriveste cu notele de caramel si fructe ale berii.
Deserturile de ciocolata, chiar si cele mai amarui, sunt parteneri buni ai acestei beri. la fel, deserturile care contin si cafea, caci aroma acesteia isi gaseste un partener in aroma si gustul malturilor negre de orz, folosite la producerea berii.
Deserturile cu creme de vanilie, ciocolata si fructe sunt si ele minunate cu Primator Double 24%.
Chiar daca este foarte dulce, aceasta bere nu este limitata la deserturi. As zice chiar ca este mai versatila decat pare la prima vedere. De pilda, foie gras, alaturi de un confit de ceapa sau de fructe, este un partener de nadejde al Primatorului Double 24%. Orice carne rosie, porc, vita, vanat cu pene sau blana, frumos rumenita si insotita de sosuri de fructe dulci-acrisoare este un regal acompaniata de aceasta bere.
Mancarurile picante si iuti thailandeze si indiene, atat de greu de asociat cu vinurile, merg de minute cu Primator Double 24%. Iuteala este contrabalansata de dulceata berii, notele fructate ale curry-urilor thailandeze, ca si cele dulci ale laptelui de cocos sau notele fructate din biryani-uri isi gasesc ecou in nuantele de gust si aroma ale berii.
Carbonatarea ei, desi mai slaba, combinata cu notele de amareala, spala bine cavitatea bucala si o improspateaza dupa fiecare sorbitura, astfel ca aromele si gusturile grele ale combinatiilor de mirodenii din mancarea indiana si pakistaneza sunt indepartate si percepute de papile ca fiind mult mai „light”.
Mancarurile indoneziene si malaeziene, cunoscute pentru modul in care sunt asezonate cu mult ardei iuti, mult zahar de palmier sau de trestie si un pic de mirodenii si ierburi aromate sunt greu de potrivit cu vinurile, dar isi formeaza usor parteneriate cu unele beri.
Laptele de cocos, care este baza sosurilor din Asia de sud si de sud-est, are o dulceata fructata care merge bine cu o Primator Double 24%. Interesant, sosurile pe baza de iaurt si rosii, populare in nordul Indiei si Pakistan, desi nu sunt dulci si fructate, ci mai degraba acide, nu se „cearta” cu berea noastra. Aciditatea lor este imblanzita de dulceata berii, iar mirodeniile, aflate in cantitati copioasa, sunt echilibrate de notele fructate ale berii si, mai ales, de amareala si carbonatare. Alcoolul, desi foarte bine integrat, da berii indeajuns de multa corpolenta ca sa nu fie coplesita de sosurile mai grase si mai condimentate.
Mancarea mexicana, cunoscuta si ea prin prezenta, uneori coplesitoare, a ardeilor iuti este „vinovata” de aceeasi tendinta de a se potrivi bine cu aceasta bere. Sosuri mole, mai ales cele care, pe langa ardei iuti, contin si mirodenii, zahar si ciocolata, se impaca bine, foarte des, cu o Primator Double 24%.
Ca sa inchei, pot face o recomandare la obiect: veniti la Bistro GUXT, in str. Dimitrie Racovita nr. 37, de luni pana sambata, intre orele 17:00 – 22:00 si veti putea degusta berea Primator Double 24% alaturi de cateva preparate:
Piept de rata cu sos de fructe de padure
Pulpe de iepure cu masline
Creveti cu sos picant de lapte de cocos
Caracatita la gratar cu legume
Muschiulet de porc cu ceapa caramelizata si branza Cambozola
Tarta Tatin
Mousse de ciocolata
Nougat glacé cu sos de fructe de padure