Va voi prezenta astazi o noua bere interesanta, cu un bun raport pret-calitate, provenita de la una dintre cele mai interesante berarii din Republica Ceha. Bucurestenii o vor putea degusta la Bistro GUXT, singura sau alaturi de o gama destul de larga de preparate.
Denumire: Primátor Exkluziv 16%
Tip: lager
Stil: doppelbock
Producator: Pivovar Náchod, Cehia
Ambalaj
Sticla de 500 ml, cu forma standard, de culoare bruna.
Eticheta are un fond brun cu dungi rosii, subtiri. Tiparita cu o vigneta reprezentand beraria, inscriptionata cu Založeno 1872, Pivovar Náchod, Česká Republika, sigla Primátor, Exkluziv 16%.
Sunt prezente pe eticleta, in partea inferioara, pe laterale, si 4 dintre cele 39 de medalii obtinute de aceasta bere la diverse concursuri din Republica Ceha si internationale.
In josul etichetei este prezent un sigiliu de ceara rosie, reprezentand silueta unui castel si un blazon
Eticheta guler nu exista, dar gatul sticlei este invelit in staniol de culoare alba, brazdat de dungi aurii subtiri, cu rame aurii si portocalii, inscriptiona cu Založeno 1872 si sigla Primátor
Capacul este de tip coroana, de culoare alba, inscriptionat cu sigla Primátor 16%
Alcool: 7,5%
Temperatura de servire
Fabricantul recomanda o temperatura de servire de 6-8 °C, in timp ce pentru multe alte beri doppelbock se recomanda temperaturi intre 14-16 °C. Eu am incercat s-o beau la temperaturi cuprinse intre 6 si 16 °C. Temperatura la care Exkluziv 16% mi-a parut mie a fi cea mai gustoasa si parfumata a fost 12-14 °C.
Ca sfat, inceperi cu ea mai rece, pe la 8 °C si beti-o lent, ca sa apuce sa se incalzeasca in pahar. O sa vedeti singuri in ce interval de temperatura veti aprecia berea cel mai bine.
Pahar: pint / snifter / halba / sonda
Observatii diverse
Acel 16% din titulatura berii nu se refera la concentratia alcoolica, asa cum s-ar putea crede la prima vedere, ci la extractul primitiv. Nu ma apuc sa explic ce inseamna acest lucru, este destul de complicat si nu l-am inteles nici eu prea bine. Este vorba, simplificand, de concentratia in malt a mustului din care se obtine berea. Cu cat aceasta concentratie este mai mare, cu atat berea este mai dulce si cu un continut de alcool mai ridicat.
Cei care doresc sa aprofundeze aceasta notiune, pot incerca sa gaseasca lamuriri si detalii apeland la Google.
Fabricantul marketeaza aceasta bere ca „doppelbock”, desi mie (si nu numai) mi se pare ca este mai putin corpolenta decat alte doppelbock-uri pe care le-am incercat.
Aspect
Culoarea de cupru este foarte frumoasa, placuta ochiului. Primátor Exkluziv 16% este o bere clara, transparenta.
Capul format din spuma alba si foarte fina, cremoasa, este abundent si are o retentie foarte buna. Scade in timp, lasand dantele fine pe peretii paharului.
Aroma
Primátor Exkluziv 16% are aroma de miere, paine si caramel, toate provenite de la malturi, bine echilibrate de o amareala hameiului. Se mai simt note de fructe negre, poate stafide si curmale, un pic de coriandru si o nota fina, bine integrata, de alcool.
Gust
Preponderent amarui la inceput, dar imediat se simte si dulceata care isi face loc in fata. Aceasta echilibreaza amareala si apoi chiar reuseste sa preia conducerea. Se simt note fructate, as zice de stafide, si de mirodenii. Alcoolul se simte foarte discret.
Senzatie gustativa
Corpolenta imi pare a fi un pic sub medie, iar carbonatarea este slaba spre medie.
Lasa in cavitatea bucala o senzatie placuta, catifelata si usor lipicioasa.
Postgustul este mediu, nu foarte intens. Are un inceput dulce-amarui si un finis sec, mai amarui, cu o usoara nota minerala.
Impresie generala
Primátor Exkluziv 16% este bere ceva mai putin corpolenta decat mi-ar fi placut, sau decat alte doppelbock-uri pe care le-am gustat, iar amareala este un pic cam prea prezenta in gust si postgust. Daca tot am ajuns si la postgust, acesta ar fi putut fi ceva mai intens si mai lenes in a parasi bautorul. Cu toate acestea, dupa parerea mea, Primátor Exkluziv 16% este o bere bine facuta, placuta, destul de gustoasa si de racoritoare.
Alcoolul mi se pare foarte bine integrat, ascuns dupa „voalurile” formate din aromele si gusturile de malturi si hamei. Este o bere destul de usor de baut, dar poate fi primejdioasa din cauza continutului relativ mare de alcool.
Poate ca o incadrare mai buna a acestei beri intr-un stil anume ar fi fost undeva intre bock si doppelbock. Este destul de versatila, potrivita si pentru a fi bauta la masa de una singura, caci este gustoasa si racoritoare, dar functioneaza bine si in asociere cu mancarea.
Ca o comparatie cu o alta bere doppelbock, exceptionala de altfel, si ma refer la Weihenstephaner Korbinian, berea de la Primátor este mai putin corpolenta, mult mai deschisa la culoare, la fel de alcoolizata (diferenta este de doar 0,1%), cu arome si gusturi mai „pale”, ceva mai amaruie. imi place mai mult Korbinian, dar Exkluziv 16% are calitatile ei si, uneori, depinzand de moment, poate fi chiar preferata.
Note:
AROMA 8/10 ASPECT 9/10 GUST 8/10 SENZATIE 8/10 GENERAL 8/10
Calificativ: 41/50
Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: <19 Imperechere cu mancare
Berile stil bock, doppelbock si Baltic porter sunt cele care sunt preparate cu o concentratie mare de malturi. Amareala este prezenta ca sa echilibreze dulceata malturilor. Acest echilibru face ca berile bock si doppelbock sa se potriveasca foarte bine cu vanatul.
Berile bock sunt mai putin corpolente decat berile doppelbock, mai putin robuste si mai putin alcoolizate, dar prezinta o versatilitate surprinzatoare. Spuneam ca, dupa parerea mea, as incadra aceasta bere intre stilurile bock si doppelbock, desi nu aceasta incadrare este cea care conteaza cu adevarat. Ceea ce este important este faptul ca o bere ca Exkluziv 16% are atat caracteristici de bock, cat si de doppelbock.
Un bun partener al unei beri doppelbock este vanatul. Iepurele, prepelita, caprioara si mistretul, bine rumenite, ofera gust de caramel usor afumat, care isi gasesc ecou in dulceata berii. Notele fructate din Primátor Exkluziv 16% fac ca aceasta bere sa se potriveasca bine cu vanatul insotit de sosuri de fructe, cum sunt cele de visine, cirese, fructe de padure, prune, ceapa caramelizata etc. Merg bine si cu sosurile brune sau cu reductiile groase si lipicioase de otet balsamic, ori cu coulis-urile de fructe.
Carnea de iepure si cea de caprioara, acompaniate de sosuri de fructe, dar si de ciuperci de padure, dar chiar de masline (mai ales in cazul iepurelui), sunt delicioase alaturi de acest Primátor.
De asemenea, pasarile cu carne rosie, cum sunt ratele, gastele si porumbeii, mai ales insotite de sosuri de fructe, sunt un tovaras la fel de bun pentru o bere bock.
Daca o bere doppelbock exceleaza alaturi de vanat si vita, o bere bock este, probabil, cel mai in largul ei alaturi de carne un pic mai putin pregnanta la gust, cum sunt cea de porc sau de vitel. Asocierea aceasta este spectaculoasa pentru Exkluziv 16%, mai ales atunci cand carnea este frunos rumenita, caramelizata la suprafata si usor afumata.
Carnatii de porc si de vitel, aproape indiferent de condimentare, pot fi buni parteneri ai unei beri doppelbock. La fel jambonul si sunca: acestea sunt mai sarate, dar vor forma un delicios contrast cu dulceata fructata si usor amaruie a berii. Prosciutto, jamon serrano, branzeturile sarate si maturate, sandviciurile cu tapenade, sosurile pe baza de masline si altele asemenea, insotite de o bucata de paine de casa, intermediara sau neagra, vor fi delicioase cu Primátor Exkluziv 16%.
Ca orice bere care este preparata dintr-un must cu o mare concentratie de malturi, si Exkluziv 16% se va potrivi bine cu alimente cum sunt cartofii, cartofii dulci, pastele, painea, orezul, pastarnacii napii etc.. Multe dintre acestea contin carbohidrati care formeaza o punte de legatura cu malturile din bere.
Exkluziv 16% fiind o bere cu note dulci usor de sesizat, se potriveste cu alimente ce contin elemente dulci. Supele crema de dovleac si de cartofi, dovleac copt, ravioli umpluti cu dovleac sau cartofi dulci, flori de dovlecei etc.
Berile cu o carbonatare medie si cu oarece dulceata se potrivesc bine si cu mancarea picanta.
Unele preparate din bucataria mexicana, cu aromele lor picante, afumate si de ciocolata sunt greu de asociat cu vinul. Berile doppelbock (si bock) sunt, insa, partenerul lor din oficiu.
Preperatele mexicane pe baza de ciuperci si fasole, cele cu sosuri de tip mole, pipian si adobo, cele care sunt asezonate cu ardei iuti uscati si afumati, cele pe baza de branza etc. se potrivesc bine cu Exkluziv 16%.
Mancarea indoneziana si malaeziana, caracterizata de accente dulci si iuti, face buna tovarasie cu un doppelbock, mai ales daca includ si bucatele de carne frumos rumenite. Carbonatarea berii spala cavitatea bucata de aromele de ardei iute si mirodenii, in timp ce zaharul de palmier din bucate se „leaga” bine cu notelor de zahar brun, usor afumat, provenite de la malturi.
Sa nu uitam de deserturi. O crema de zahar ars, o tarta cu fructe caramelizate (imi vin in minte tartele de tip Tatin), cu magiun de prune, cu curmale si smochine (bucatariile marocane, algeriana si tunisiana propun o multime de preparate de patiserie cu umplutura bazata pe aceste fructe, condimentate cu scortisoara, nucsoara, vanilie, apa de flori de portocal, apa de trandafiri etc.) sunt buni parteneri pentru orice bere doppelbock.