Primátor India Pale Ale

V-am povestit intr-un articol trecut despre India Pale Ale ca stil de bere. Desi pot afirma ca, cel putin in acest moment, IPA nu este chiar stilul meu favorit, nu pot sa nu recunosc ca ofera unele dintre cele mai interesante beri pe care le-am baut vreodata.
Primátor India Pale Ale

Astazi vreau sa va povestesc cate ceva despre o IPA preparata in Cehia, de fapt prima IPA pe care am incercat-o vreodata (intre timp s-au mai adaugat cateva) si care m-a surprins enorm. Este cea mai exploziv-parfumata bere pe care o stiu; si cea mai amara. De obicei gustul si aroma unei beri se aseamana: daca aroma este de paine, banane si caramel, de exemplu, aceste elemente se vor regasi si in gust.
Primátor India Pale Ale pare, la prima vedere, sa schimbe aceasta regula; aroma este foarte florala, iar gustul foarte amar, ambele fiind influentate decisiv de cele sapte tipuri de hamei folosite de producator. Dupa cateva inghitituri, insa, realizezi ca aceasta „ruptura” este doar aparenta. Notele amarui se simt bine si in aroma, in timp ce gustul prezinta accente florale, ascunse initial de amareala pregnanta.

Primátor IPA este, fara indoiala, o bere care poate sa nu placa unora, dar despre care nimeni nu a spus ca ar fi plicticoasa.

Denumire: Primátor India Pale Ale
Tip: ale
Stil: India Pale Ale (IPA)
Producator: Pivovar Náchod, Cehia

Ambalaj
Sticla degustata de mine avea o capacitate de 500 ml, o culoare bruna si o forma standard, fara nimic deosebit. Eticheta este insa interesanta, de culoarea pergamentului, prezentand elemente grafice exotice: rama este groasa si puternic colorata, pe nuante de albastru si aramiu, inchipuind un motiv decorativ indian. In centrul etichetei, in fundal este reprezentat un elefant, iar in partea superioara sigiliul rosu, caracteristic mai multor etichete ale acestui producator.
Eticheta este inscriptionata cu India Pale Ale Top Line, Primator, Založeno 1872, Pivovar Náchod, Česká Republika.
Eticheta guler este din staniol, de culoare alba, cu dungi aurii si albastre, inscriptionata cu Založeno 1872, Primator,
Capacul este de tip coroana, alb la culoare, inscriptionat cu textul: Založeno 1872, Primator, Pivovar Náchod.
Sticla arata destul de bine si oarecum intrigant, dupa mine eticheta moderna si „funky” nepotrivindu-se cu gulerul de staniol, asemanator celor prezente pe sticlele de vinuri spumante. Daca privesti partea superioara a sticlei, te astepti la o bere clasica si „potolita”, dar eticheta pare a apartine unei bauturi moderne, desprinsa de influentele traditionale, desi apartine in mod clar unui stil clasic. Aceasta dihotomie de design este intriganta; pe mine m-a atras, dar nu exclud ca altii sa aiba reactii diametral opuse.
Cumva, berea este oglinda ambalajului: face parte dintr-un stil clasic, dar se desprinde de traditie prin modul in care este berificata.
Curios este faptul ca toate berile de la Primátor sunt super-premiate peste tot, aceasta IPA ramanand, cel putin pana acum, singura bere Primátor fara lauri si medalii. Posibil ca acestea sa urmeze, caci berea este, ma repet, foarte interesanta.

Alcool: 6,5 %
Temperatura de servire: 12 °C
Pahar: tip halba sau pint
Malturi: 4 malturi de orz
Hamei: 7 tipuri diferite de hamei englezesc
Observatii diverse: este o bere fabricata, in principiu, in stil englezesc (cu malturi, hameiuri si drojdii englezesti), dar cu elemente de originalitate in ce priveste rezultatul final. Este o bere pasteurizata.

Aspect
Culoarea este portocalie-inchisa, cu reflexii aurii in lumina, foarte atragatoare. Este o bere filtrata si pasteurizata, deci este clara, limpede si transparenta. La turnare formeaza un cap de spuma alba, foarte fina si cremoasa, destul de persistenta, care lasa pe peretii paharului o dantela placuta ochiului, pe masura ce stratul de spuma scade.

Citeste si articolul →   Weihenstephaner Hefe Weissbier

Aroma
Aroma este, fara indoiala, senzationala. Iti lasa impresia ca te-ai trezit brusc in mijlocul unui camp plin de flori. Greu de spus ce flori isi imbina parfumurile pentru a oferi aceasta aroma, as zice ca socul pare predominant. Se simt nu doar flori, de fapt, ci si fructe, cum ar fi portocalele amare, ca si accente amarui si rasinoase plus note mai fine de miere, caramel si mirodenii.
Este o aroma complexa si fabuloasa, puternica, ce imi aminteste de vinurile din Lumea Noua, vinificate cu drojdii parfumate si baricate intens. Probabil ca cei care spun ca aroma acestei IPA este cam prea „batatoare la nas” au dreptate; stiu mai multe IPA cu arome mai putin spectaculoase, dar care par mai fine si mai cizelate. Orice s-ar putea spune, insa, la capitolul aroma aceasta IPA, produsa de Primátor, surprinde placut.

Gust
In ce priveste gustul, revin la ce am spus mai sus. La orice bere pe care am degustat-o gustul replica, mai mult sau mai putin exact, aroma. Aici, lucrurile nu stau chiar asa… cel putin nu in totalitate. Gustul este, ca prim impact, neasteptat de amar. Se simte si dulceata, dar doar ca un accent, parca usor pierdut in abundenta de hamei.
Este o bere destul de amara, astfel ca poate fi pentru unii un „acquired taste”, desi mie mi-a luat doar 2-3 inghitituri pana la partea cu„acquire”.
Dincolo de amareala, oarecum surprinzator de pregnanta, se simt binisor note de paine si caramel, de marmelada de portocale amare si de mirodenii. Alcoolul este bine integrat, as zice ca se simte doar daca il cauti cu tot dinadinsul.
Atentie mare la modul in care Primátor IPA este servita. O temperatura scazuta potenteaza amareala si, cu toata carbonatarea blanda, berea va parea amara si cam neprietenoasa. Beti-o mai calduta si veti simti mai bine parfumurile si notele fructate din gust, si mai putin amareala. Totul va fi mai armonios si mai echilibrat.

Senzatie gustativa
Corpolenta berii este medie, iar carbonatarea slaba spre medie. Senzatia pe care o lasa in cavitatea bucala este una lipicioasa, parca usor metalica.

Postgustul este foarte lung si foarte intens. Amareala, cu accentele de paine, caramel, fructe si mirodenii se simte zeci de secunde dupa degustare, iar postgustul are un start dulceag-amarui si un finis sec si amarui, as zice si un piculet metalic. Aceasta senzatie usora metalica din postgust este, pentru mine, singurul lucru pe care mi l-as dori imbunatatit la Primátor IPA.

Impresie generala
Este o bere proaspata, foarte-foarte interesanta, bine lucrata, originala, dar inca nu se apropie de perfectiune. As fi tentat sa spun ca este cam prea parfumata in aroma si cam prea amaruie in gust, deci, un pic dezechilibrata, desi este posibil ca tocmai acest prezumtiv dezechilibru sa fie elementul care face aceasta bere atat de interesanta. Cred ca cel mai bine este ca maestrii berari de la Pivovar Náchod sa fie lasati sa-si desavarseasca berea dupa viziunea lor.
In concluzie, aceasta IPA mi se pare mai putin buna decat unele dintre variantele propuse de alti producatori, mai ales britanici si americani, dar o vad indeajuns de buna si de interesanta ca sa revin la ea ori de cate ori voi putea. In plus, daca tin cont si de pretul foarte accesibil, nu pot sa nu remarc un foarte bun raport pret-calitate.

Citeste si articolul →   Berile stil India Pale Ale

Note:
AROMA 10/10 ASPECT 9/10 GUST 8/10 SENZATIE 8/10 GENERAL 8/10
Calificativ: 43/50

Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: <19 Imperechere cu mancare
Caracteristicile pregnante ale acestei beri sunt parfumul floral, cu note fructate, rasinoase si de mirodenii si gustul preponderent amarui, cu aceleasi note fructate, rasinoase si de mirodenii. Amareala poate fi o buna punte de legatura cu orice fel de carne bine prajita si rumenita, mai ales cea de vita, miel, porc si vanat. Puiul si curcanul, ca sa nu mai vorbim de potarnichi, rate si gaste, sunt, de asemenea, buni companioni ai acestei IPA, caramelizarea lor gasind un bun ecou in notele caramelizate, fine ce-i drept, dar prezente in aroma si gust.

Desi Primátor IPA nu are o carbonatare vivace, merge destul de bine cu mancarea indiana. Ar fi fost culmea ca o bere destinata Indiei sa nu se potriveasca macar decent cu mancarea locala. Amareala si carbonatarea improspateaza cavitatea bucala asaltata de „concertul” de mirodenii al bucatariilor indiana si pakistaneza.
Partea florala de gust si de aroma a berii este un motiv intemeiat ca aceasta sa fie bine primita de mancarea asiatica, parfumata si picanta, asa cum este cea oferita de bucatariile din Szechuan, din Thailanda si Coreea. Primátor IPA este destul de robusta si de parfumata ca sa tina piept mirodeniilor si ierburilor aromate folosite de aceste culturi culinare.
Bucatariile indoneziana si malaeziana, cu notele lor dulci, sunt parteneri mai dificili, caci unele preparate pot distorsiona berea, facand sa para mai amara decat este deja, asa ca este mai prudent s-o asociati doar cu preparatele care nu folosesc zahar in exces.

Mancarea mexicana, picanta si prezentand adesea sosuri de ciocolata amarui-iuti, este o prezenta placuta alaturi de Primátor IPA. Amareala berii contracareaza iuteala si se potriveste bine cu notele de ciocolata ale sosurilor mole.

Preparatele cajun, robuste si condimentate, sunt parteneri buni pentru berile IPA. In cazul veriantei oferita de Primátor, cu cat carnea sau vegetalele sunt mai rumenite, cu atat mai bine, caci vor echilibra amareala berii.

Carnatii prajiti sau fripti pe gratar sunt si ei potriviti pentru aceasta bere. Mustarul, hreanul sau ketchup-ul care ii insotesc se simt bine alaturi de o bere IPA.

Salatele amarui, pe baza de andive, se asorteaza bine cu amareala berii, iar daca andivele sunt pafumate cu ierburi aromate, mariajul este unul si mai fericit.

Preparatele cu sosuri aromatizate cu cafea, usor amarui, fac ca Primátor IPA sa para mai putin amaruie si mai parfumata.

In mod ciudat, aceasta bere amara face casa buna cu unele deserturi, mai ales cu cele pe baza de cafea sau ciocolata neagra, care nu contin zahar in exces si care propun umpluturi sau topping-uri de fructe parfumate.

6 comentarii pe “Primátor India Pale Ale

  1. Florin spune:

    Chiar ma gindeam, aici in Cehia sint foarte multe beri, unele mai bune, altele mai putin bune, poate iti trimit citeva la degustat 🙂
    Preturile sint mici aici, azi am gasit Pilsner 0.5 2.9 lei in RON, Budweiser 0.5 2.8 RON.

    • Radu Popovici spune:

      @Florin: Cehii au beri bune, adica bine facute. Cele stil pilsner (adica 90% din ce se bea in Cehia) nu prea sunt pe gustul meu, dar au inceput sa faca si altfel de beri, in stil britanic si german, si nu sunt rele de loc.

  2. Florin spune:

    Care sint sansele…chiar in seara asta am baut prima India Pale Ale 🙂
    Exact cum zici, foarte aromata si amara la fel ca Pilsner Urquell.
    Eu am gasit-o la magazinul de beri de linga mine la 30 CZK, aproape 5 lei, exact sticla descrisa de tine.

  3. memphis spune:

    Nu stiu berea asta dar m-ai facut curios. Cred ca cea mai buna IPA bauta de mine provenea de la o berarie numita Brewdog. Cu ziceai si tu, un stil de bere foarte interesant. O sa caut si varianta de la Primator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.