Astazi a venit randul unei beri decente, de buna calitate, preparata in Cehia, in orasul Náchod, berificata in stilul stout englezesc. Berarii de la Primátor s-au remarcat in ultimii ani producand beri de buna calitate, la preturi foarte accesibile.
Denumire: Primátor Stout
Tip: ale
Stil: stout
Producator: Pivovar Náchod a.s., Czech Republic
Ambalaj
Sticla de 500 ml, de culoare culoare bruna, cu forma clasica.
Eticheta este de culoare bruna, avand pe fundal un model de kilt. In partea superioara apare un sigiliu rosu, pe care este figurat un castel. In centrul etichetei sta scris cu litere mari si albe: „Stout”. Titlul acesta este acompaniat de un trifoi cu patru foi. Dedesubt se poate citi: „Top line”.
In partea inferioara a etichetei se afla sigla berariei si textul: „Zalozeno 1872, Pivovar Náchod, Ceska republika”.
Eticheta guler are dimensiune mare, culoare bruna cu dungi aurii oblice. Este din staniol si acopera complet gatul sticlei, pana sub capac. Este inscriptionata cu: „Zalozeno 1872, PRIMATOR”.
Capacul este de coroana, culoare bruna, prezentand sigla Primator si un trifoi verde cu 4 foi. Este inscriptionat cu litere mici: „Zalozeno 1872, Pivovar Náchod”.
Alcool: 4,7%
Pahar de servire: tip pint / tip snifter / tip lalea
Temperatura de servire: 8-12 °C, care permite aromelor sa se dezvolte
Malturi: 4 tipuri de malt de orz, malt de orz prajit, malt de ovaz
Aspect
Superba culoare neagra, intensa, cu adevarat impresionanta. Este o bere atat de neagra incat pare ca absoarbe complet lumina, parand mata.
Capul de spuma de culoare bej este fin si destul de persistent. Cand scade, lasa pe peretii paharului dfantele fine de spuma si se stabilizeaza la un strat de 4-5 mm, care persista destul de mult.
Aroma
Primátor Stout are o aroma destul de intensa, placuta. Se simt note de paine prajita, caramele, ciocolata si cafea, ca si note fine afumate, amarui si de marmelada de prune.
As zice ca predomina aromele de malturi, echilibrate partial de cele provenite de la hamei si drojdie.
Gust
Gustul este destul de intens, replicand in buna masura aroma. Se simt aceleasi note mai puternice de paine prajita, caramele si cafea, note mai fine amarui si afumate. Notele de ciocolata sunt puternic atenuate, crescand in intensitate cele de cafea. Se mai pot decela note fine fructate, sau de marmelada de prune.
Senzatie gustativa
Primátor Stout nu este o bere prea corpolenta, as zice ca se situeaza undeva pe la medie, ca si carbonatarea. Lasa in cavitatea bucala o senzatie catifelata si cremoasa, placuta.
Postgustul este destul de lung si de intens, avand un start dominat de notele de cafea si de caramel, si un finis mai sec.
Apreciere personala
Primátor Stout este o bere placuta. Nu se poate bea rapid, mai curand se degusta inghititura cu inghititura. Este o bere buna, decenta, facuta cu simt de responsabilitate, destul de racoritoare si de proaspata, desi nu este o bere foarte usor de baut.
Este, totusi, mai apoasa, mai amaruie si cu gust mai putin complex decat un porter englezesc tipic.
Note:
AROMA 7/10 ASPECT 8/10 GUST 7/10 SENZATIE 7/10 GENERAL 8/10
Calificativ: 37/50
Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: <19 Imperechere cu mancare
Berile stout sunt surprinzator de versatile atunci cand vine vorba de a le intovarasi cu mancarea. Imperecherile acestea sunt, mai adesea, o chestiune de contrast decat una de armonie, dar pot fi minunate.
Un exemplu clasic ar fi combinatia de stridii cu porter irlandez. Apele britanice erau, cu doar cateva zeci de ani mai inainte, pline de stridii si homari, iar stridiile si berea stout erau practic mancarea saracului, una destinata muncitorilor de la docuri, santiere, mine si fabrici.
Astazi, pescuitul si poluarea au facut ca stridiile sa devina rare si scumpe, iar gusturile si tendintele actuale au transformat stoutul intr-o bere clasica, respectabila.
Combinatia de stridii cu stout a ramas la fel de buna, doar ca astazi a devenit mai costisitoare si mai rafinata. Amareala berii si notele sale afumate si prajite se completeaza bine cu textura si gustul usor sarat al stridiilor.
Berea stout se potriveste bine si cu alte fructe de mare, ca midii, homari, crabi, scoici si calmari. Toate acestea au o anume dulceata, pe care stoutul o accentueaza in mod placut. Este greu de spus de ce acest lucru nu se intampla si in cazul asocierii stoutului cu pestele, dar cei mai multi dintre pesti, cu cateva exceptii notabile, ca tonul, sardinele, ansoaua si somonul, care au indeajuns de multa personalitate pentru a tine piept berii, sunt coplesiti, depasiti si minimizati ca aroma si gust.
In schimb, pestele afumat, ca si cel sarat si afumat, se potrivesc bine de tot cu un stout irlandez.
Daca tot am ajuns la chestii afumate, nu putem lasa deoparte jambonul, carnatii, sunca si toate celelalte produse derivate din carnea de porc, oaie si vanat. La fel, produsele sarate, ba chiar si cele crud-uscate, ca prosciutto, pancetta, jamon serrano etc.
Branzeturile afumate, ca si cele sarate, sunt un partener bun pentru orice stout irlandez.
Fripturile de vita, mai ales cele gatite pe gratar, care au nuante caramelizat-afumate, si cele gatite cu mult piper si/sau cimbru sunt excelente cu o bere stout. La fel se intampla si in cazul burgerilor si chiftelelor din carne de vita, sau din vita amestecata cu porc.
Stouturile care contin ovaz, cum este cazul acestei Primátor Stout sunt excelente cu carnea de vita, vanat si miel, mai ales daca este servita cu sosuri care au si note dulci. Aceste beri sunt excelente cu scoici Saint-Jacques pe gratar, caci se completeaza perfect ca textura si gust.
Stouturile, cu notele lor de ciocolata, se potrivesc bine cu sosurile mole mexicane. Incercati de asemenea un risotto cu ciocolata amaruie, alaturat unei beri stout si veti avea o revelatie.
Tot datorita notelor de ciocolata, aceste beri sunt tovaras bun cu vanatul, mai ales cel cu pene.
Cand vorbim de ciocolata, avem in minte mai ales deserturi, si nu neaparat preparate ne-dulci. Cum am mai afirmat in cateva randuri, asocierea unui vin cu ciocolata este, aproape intotdeauna, sortita esecului. Ciocolata este dulce si acopera cavitatea bucala. Vinul, cu extrem de rare exceptii, nu poate face fata acestei situatii. Vinurile dulci, in afara de dulceata excesiva, nu au ce oferi unui desert pe baza de ciocolata.
Exista insa o evidenta armonie intre ciocolata si berile stout (si cu alte stiluri de bere, dar acestea nu fac obiectul acestui articol). Stouturile englezesti sunt un tovaras perfect pentru ciocolata. Avem de-a face cu o armonie generata de notele dulci si semi-dulci ale unui astfel de stout. Exista „ecouri”, intre cei doi parteneri, de dulce cu dulce si ciocolata cu ciocolata. Aceste ecouri functioneaza bine atunci cand desertul de ciocolata nu este foarte dulce si nici foarte amar. Un suflé de ciocolata, de exemplu, este perfect pentru o bere stout.
Gasiti aceasta bere si in meniul de bauturi de la Bistro GUXT. O puteti degusta ca atare, dar si asociata cu diverse preparate din meniu, precum:
Caracatita cu legume la gratar
Pulpa de iepure cu masline
Creveti cu usturoi si legume la gratar
Muschiulet de porc cu ceapa caramelizata si branza Cambozola
Muschi de vita cu sos brun si trufe
Muschi de vita cu unt gremolata si legume la gratar
Mousse de ciocolata