Reteta de fata se refera la un preparat culinar rustic, care se gateste de obicei in satele de pescari. Ea provine din insula Spetses, situata la sud-vest de Atena. Fileurile de peste sunt coapte intr-un sos de rosii asezonat in stil mediteranean si amestecat cu pesmet, ca sa se obtina peste fileuri o crusta delicioasa si crocanta.
Psari spetsiotiko este unul dintre preparatele gatite, prezentate si servite la Bistro GUXT, in cadrul evenimentului “Seara greceasca”.
Bucatarie: greaca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 40 minute
Ingrediente:
8 fileuri de lup de nare (levrek), sau dorada ori alt peste mediteranean
6 linguri de ulei de masline extra virgin
1 cana de pesmet
2 linguri de suc de lamaie
sare
piper negru, proaspat macinat
4 catei de usturoi, tocati marunt
400 g rosii tocate, din cutie
120 ml vin alb
2 lingurite de zahar (sau miere)
1/2 legatura de patrunjel, tocata
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se unge o tava de cuptor (indeajuns de mare ca sa poata contina fileurile de peste) cu jumatate din cantitatea de ulei. Se presara tava, cat mai uniform, cu jumatate din cantitatea de pesmet. Se asaza fileurile de peste in tava. Se sareaza, se pipereaza si se stropesc cu suc de lamaie. Se pune tava deoparte.
Se incinge restul de ulei intr-o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga usturoiul si se gateste pana ce incepe sa miroasa placut; nu trebuie sa se rumeneasca.
Se adauga rosiile, vinul, zaharul, patrunjelul si se amesteca. Se sareaza si se pipereaza mixtura, se amesteca si se gateste la foc mic circa 5-10 minute.
Se combina sosul de rosii cu restul de pesmet. Se asaza mixtura peste fileurile de peste din tava, folosind o lingura. Se transfera tava in cuptor si se gateste pestele pana ce este facut, iar sosul amestecat cu pesmet formeaza o crusta crocanta. Functie de grosimea fileurilor de peste si de cuptorul dvs., timpul de gatit poate fi undeva intre 25 si 45 de minute.
Se serveste pestele alaturi de un vin alb sec, garnisit cu ierburi aromate.