Pe scurt despre chana masala

Ori de cate ori este posibil prefer sa-mi prepar singur amestecurile de condimente. Pe langa faptul ca tocatul si pisatul îmi dau o senzatie de confort si ma fac sa ma simt mai aproape de traditiile culinare, si rezultatul final este mult mai aromat si mai gustos. Şi amestecurile comerciale sunt de buna calitate, dar este mai distractiv si mai interesant sa mi le prepar singur.

Daca doriti sa preparati acasa un amestec de condimente pentru preparatul indian chana masala (un preparat vegetarian pe baza de naut, cu gust picant si usor citric si cu o textura mai curand uscata) adica o „pudra chana masala”, iata o varianta de reteta usor de preparat.
Voi reveni foarte curand si cu o reteta de chana masala, unul dintre preparatele vegetariene simbol ale bucatariei indiene.

Ingrediente:
1 lingura de boabe de coriandru
2 linguri de seminte de chimion
2/3 lingurita de seminte de cardamom negru
1/3 lingurita de seminte de cardamom verde
1 2/3 lingurita de boabe de piper negru
2-3 ardei iuti uscati
1/3 lingurita de cuisoare
1/3 lingurita de ghimbir, pudra
1/3 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
1/3 lingurita de macis, pisat
1/3 lingurita de scortisoara, macinata
1/3 lingurita de pudra amchur
Chana masala
Instructiuni:
Se prajesc la foc mic, într-o tigaie, fara ulei, boabele de coriandru cu semintele de chimion, cardamom negru si verde, boabele de piper, ardeii iuti si cuisoarele. Dupa cateva zeci de secunde condimentele vor începe sa miroasa si sa sara. Se ia tigaia d epe foc si se lasa 5 minute, ca ingredientele sa se raceasca.

Se piseaza apoi condimentele într-o piua (sau într-o rasnita de cafea) pana se obtine o pulbere fina. Se amesteca pulberea cu ghimbir, scortisoara, nucsoara, macis si amchur.
Combinatia se pastreaza într-un borcan închis ermetic, la adapost de umezeala si lumina.

Sfaturi:
Exista mai multe variante ale acestei pudre. Unele dintre ele folosesc foi de dafin, frunze uscate de schinduf, asafoetida si seminte de rodie uscate.

Citeste si articolul →   Tarte cu praz si bacon

Amchur, macis si cardamom verde si negru gasiti la Ki Life, în Piata Amzei (Bucuresti) si poate la Bacania Veche.

18 comentarii pe “Pe scurt despre chana masala

    • Radu Popovici spune:

      @ramona: Chana masala si alte masale se gasesc la Bacania Veche, Ki-Life si Magazinul de mirodenii. Probabil si in alte parti, pe care nu le stiu eu.

    • Radu Popovici spune:

      @maria elena: Nu neaparat micimea este cauza, ci lipsa cererii de alimente exotice. Daca ar exista acolo 1000 de persoane educate culinar, care sa cumpere in mod regulat, s-ar aduce. Dar sunt, probabil, doar vreo 10, asa ca doar pentru ei nu se osteneste nimeni sa se incurce cu stocuri de marfa.

  1. maria elena spune:

    N-o sa reusesc sa prepar acest mix de condimente, vesnica problema: nu gasesc pudra de: amchur, cardamom, macis. Multumim pt reteta poate vreodata oi avea ocazia.

    • Radu Popovici spune:

      @maria elena: Imi pare rau. In Bucuresti se gasesc, nu pe toate drumurile, dar dai de ele. In orasele mai mici, din pacate nu… dar zau ca nu este vina mea. 🙂

  2. Dana Burlacu spune:

    Spre rusinea mea nu stiu ce este amchur. Se gaseste pe la noi?
    Acest amestec pentru ce-l recomanzi sau merge la o gama larga de mancaruri vegetariene? Am o prietena vegetariana si vreau sa-i fac o surpriza!
    In privinta prepararii zic asa: amestecarea condimentelor in mainile tale, cu gandurile tale si cu suflet e un lung cantec de dragoste si de descoperire. E altceva… ca sa folosesc o comparatie e cam acelasi lucru ca atunci cand faci o prajitura in casa decat sa o cumperi de la cofetarie.
    Relatia asta dintre ingrediente si cel ce le prepara, limbajul nescris si prietenia ce se leaga este un subiect putin dezvoltat dar cu mult potential.
    O zi frumoasa.

    • Radu Popovici spune:

      @Dana Burlacu: Nu este nicio rusine sa nu stii ceva, ci sa crezi ca stii totul. 🙂 Amchur este mango necopt uscat si pisat, adica o pudra cu gust acrisor, vag dulceag, si cu o aroma usor fructata.
      Amestecul merge bine la preparatele vegetariene, mai ales la cele pe baza de leguminoase: fasole, naut, linte, mazare. Se amesteca in sosuri, se presara peste legume care se gatesc la cuptor sau pe gratar.

    • Radu Popovici spune:

      @Lia: Ma bucur ca ai avut succes, dar sa stii ca eu nu am niciun merit. Chana masala nu este inventata de mine. Este “doar” o mica si minunata bijuterie a unei gastronomii superbe.

  3. Lia(piscotel) spune:

    Am intrat doar sa-ti spun ca am facut-o.
    Nu am gasit amchur si nici macis,dar a iesit un condiment,
    indraznet,istetz,picant ,parfumat,exact cum trebuie.
    Am pus in plus piper rosu.
    Nu-ti povestesc ce senzatii psihedelice am avut mojarand 🙂
    A fost cea mai tare inhalatie din viata mea .
    De cand il am in borcanas,pun pe tot ce prind si cred ca se potriveste.
    Aripi de pui ,orez,linte….
    Asa ca in numele familionului spun Multumesc.

    • Radu Popovici spune:

      @Lia: Uau! Aproape ca ai scris o poezie in versuri albe. Ma bucur mult ca te-a prins “mojaratul”, si mie imi place la nebunie sa fac asta. 🙂

  4. Lia(piscotel) spune:

    Am luat hartie si pix si am notat lista ….
    Luni le cumpar si ma apuc de macinat….
    Cardamon verde am.Cred ca am sa-l sar pe cel negru.Am sa pun si piper rosu,pentru ca imi place tare mult.
    Am emotii pentru amchur si macis .Am sa incerc la un magazin
    naturist.
    Sa ne auzim cu bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.