Ori de câte ori este posibil prefer să-mi prepar singur amestecurile de condimente. Pe lângă faptul că tocatul şi pisatul îmi dau o senzaţie de confort şi mă fac să mă simt mai aproape de tradiţiile culinare, şi rezultatul final este mult mai aromat şi mai gustos. Şi amestecurile comerciale sunt de bună calitate, dar este mai distractiv şi mai interesant să mi le prepar singur.

Dacă doriţi să preparaţi acasă un amestec de condimente pentru preparatul indian chana masala (un preparat vegetarian pe bază de năut, cu gust picant şi uşor citric şi cu o textură mai curând uscată) adică o „pudra chana masala”, iată o variantă de reţetă uşor de preparat.
Voi reveni foarte curând şi cu o reţetă de chana masala, unul dintre preparatele vegetariene simbol ale bucătăriei indiene.

Ingrediente:
1 lingură de boabe de coriandru
2 linguri de seminţe de chimion
2/3 linguriţă de seminţe de cardamom negru
1/3 linguriţă de seminţe de cardamom verde
1 2/3 linguriţă de boabe de piper negru
2-3 ardei iuţi uscaţi
1/3 linguriţă de cuişoare
1/3 linguriţă de ghimbir, pudră
1/3 linguriţă de nucşoară, proaspăt rasă
1/3 linguriţă de macis, pisat
1/3 linguriţă de scorţişoară, măcinată
1/3 linguriţă de pudră amchur
Chana masala
Instrucţiuni:
Se prăjesc la foc mic, într-o tigaie, fără ulei, boabele de coriandru cu seminţele de chimion, cardamom negru şi verde, boabele de piper, ardeii iuţi şi cuişoarele. După câteva zeci de secunde condimentele vor începe să miroasă şi să sară. Se ia tigaia d epe foc şi se lasă 5 minute, ca ingredientele să se răcească.

Se pisează apoi condimentele într-o piuă (sau într-o râşniţă de cafea) până se obţine o pulbere fină. Se amestecă pulberea cu ghimbir, scorţişoară, nucşoară, macis şi amchur.
Combinaţia se păstrează într-un borcan închis ermetic, la adăpost de umezeală şi lumină.

Sfaturi:
Există mai multe variante ale acestei pudre. Unele dintre ele folosesc foi de dafin, frunze uscate de schinduf, asafoetida şi seminţe de rodie uscate.

Amchur, macis şi cardamom verde şi negru găsiţi la Ki Life, în Piaţa Amzei (Bucureşti) şi poate la Băcănia Veche.