Pe scurt despre chana masala

Ori de câte ori este posibil prefer să-mi prepar singur amestecurile de condimente. Pe lângă faptul că tocatul şi pisatul îmi dau o senzaţie de confort şi mă fac să mă simt mai aproape de tradiţiile culinare, şi rezultatul final este mult mai aromat şi mai gustos. Şi amestecurile comerciale sunt de bună calitate, dar este mai distractiv şi mai interesant să mi le prepar singur.

Dacă doriţi să preparaţi acasă un amestec de condimente pentru preparatul indian chana masala (un preparat vegetarian pe bază de năut, cu gust picant şi uşor citric şi cu o textură mai curând uscată) adică o „pudra chana masala”, iată o variantă de reţetă uşor de preparat.
Voi reveni foarte curând şi cu o reţetă de chana masala, unul dintre preparatele vegetariene simbol ale bucătăriei indiene.

Ingrediente:
1 lingură de boabe de coriandru
2 linguri de seminţe de chimion
2/3 linguriţă de seminţe de cardamom negru
1/3 linguriţă de seminţe de cardamom verde
1 2/3 linguriţă de boabe de piper negru
2-3 ardei iuţi uscaţi
1/3 linguriţă de cuişoare
1/3 linguriţă de ghimbir, pudră
1/3 linguriţă de nucşoară, proaspăt rasă
1/3 linguriţă de macis, pisat
1/3 linguriţă de scorţişoară, măcinată
1/3 linguriţă de pudră amchur
Chana masala
Instrucţiuni:
Se prăjesc la foc mic, într-o tigaie, fără ulei, boabele de coriandru cu seminţele de chimion, cardamom negru şi verde, boabele de piper, ardeii iuţi şi cuişoarele. După câteva zeci de secunde condimentele vor începe să miroasă şi să sară. Se ia tigaia d epe foc şi se lasă 5 minute, ca ingredientele să se răcească.

Se pisează apoi condimentele într-o piuă (sau într-o râşniţă de cafea) până se obţine o pulbere fină. Se amestecă pulberea cu ghimbir, scorţişoară, nucşoară, macis şi amchur.
Combinaţia se păstrează într-un borcan închis ermetic, la adăpost de umezeală şi lumină.

Sfaturi:
Există mai multe variante ale acestei pudre. Unele dintre ele folosesc foi de dafin, frunze uscate de schinduf, asafoetida şi seminţe de rodie uscate.

Citeste si articolul →   Am o jucărie nouă: răzătoarea Microplane

Amchur, macis şi cardamom verde şi negru găsiţi la Ki Life, în Piaţa Amzei (Bucureşti) şi poate la Băcănia Veche.


18 comentarii pe “Pe scurt despre chana masala

    • Radu Popovici spune:

      @ramona: Chana masala si alte masale se gasesc la Bacania Veche, Ki-Life si Magazinul de mirodenii. Probabil si in alte parti, pe care nu le stiu eu.

    • Radu Popovici spune:

      @maria elena: Nu neaparat micimea este cauza, ci lipsa cererii de alimente exotice. Daca ar exista acolo 1000 de persoane educate culinar, care sa cumpere in mod regulat, s-ar aduce. Dar sunt, probabil, doar vreo 10, asa ca doar pentru ei nu se osteneste nimeni sa se incurce cu stocuri de marfa.

  1. maria elena spune:

    N-o sa reusesc sa prepar acest mix de condimente, vesnica problema: nu gasesc pudra de: amchur, cardamom, macis. Multumim pt reteta poate vreodata oi avea ocazia.

    • Radu Popovici spune:

      @maria elena: Imi pare rau. In Bucuresti se gasesc, nu pe toate drumurile, dar dai de ele. In orasele mai mici, din pacate nu… dar zau ca nu este vina mea. 🙂

  2. Dana Burlacu spune:

    Spre rusinea mea nu stiu ce este amchur. Se gaseste pe la noi?
    Acest amestec pentru ce-l recomanzi sau merge la o gama larga de mancaruri vegetariene? Am o prietena vegetariana si vreau sa-i fac o surpriza!
    In privinta prepararii zic asa: amestecarea condimentelor in mainile tale, cu gandurile tale si cu suflet e un lung cantec de dragoste si de descoperire. E altceva… ca sa folosesc o comparatie e cam acelasi lucru ca atunci cand faci o prajitura in casa decat sa o cumperi de la cofetarie.
    Relatia asta dintre ingrediente si cel ce le prepara, limbajul nescris si prietenia ce se leaga este un subiect putin dezvoltat dar cu mult potential.
    O zi frumoasa.

    • Radu Popovici spune:

      @Dana Burlacu: Nu este nicio rusine sa nu stii ceva, ci sa crezi ca stii totul. 🙂 Amchur este mango necopt uscat si pisat, adica o pudra cu gust acrisor, vag dulceag, si cu o aroma usor fructata.
      Amestecul merge bine la preparatele vegetariene, mai ales la cele pe baza de leguminoase: fasole, naut, linte, mazare. Se amesteca in sosuri, se presara peste legume care se gatesc la cuptor sau pe gratar.

    • Radu Popovici spune:

      @Lia: Ma bucur ca ai avut succes, dar sa stii ca eu nu am niciun merit. Chana masala nu este inventata de mine. Este „doar” o mica si minunata bijuterie a unei gastronomii superbe.

  3. Lia(piscotel) spune:

    Am intrat doar sa-ti spun ca am facut-o.
    Nu am gasit amchur si nici macis,dar a iesit un condiment,
    indraznet,istetz,picant ,parfumat,exact cum trebuie.
    Am pus in plus piper rosu.
    Nu-ti povestesc ce senzatii psihedelice am avut mojarand 🙂
    A fost cea mai tare inhalatie din viata mea .
    De cand il am in borcanas,pun pe tot ce prind si cred ca se potriveste.
    Aripi de pui ,orez,linte….
    Asa ca in numele familionului spun Multumesc.

    • Radu Popovici spune:

      @Lia: Uau! Aproape ca ai scris o poezie in versuri albe. Ma bucur mult ca te-a prins „mojaratul”, si mie imi place la nebunie sa fac asta. 🙂

  4. Lia(piscotel) spune:

    Am luat hartie si pix si am notat lista ….
    Luni le cumpar si ma apuc de macinat….
    Cardamon verde am.Cred ca am sa-l sar pe cel negru.Am sa pun si piper rosu,pentru ca imi place tare mult.
    Am emotii pentru amchur si macis .Am sa incerc la un magazin
    naturist.
    Sa ne auzim cu bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.