“Adobo” inseamna in limba spaniola “condiment” sau “marinada”, si provine din verbul “adobar” – a marina. Este folosit pentru a descrie o marinada sau un sos, iar carnea preparata cu adobo, este denumita adobada. Pentru detalii despre adobo, cititi aici.


Acest termen, ca si preparatul in sine, a fost adus de conchistadorii spanioli si a ramas extrem de popular in Filipine. Astazi, stilul adobo presupune marinarea si/sau gatitul carnii (mai ales porc, sau pui) in sos de soia, usturoi si otet, alaturi de foi de dafin si boabe de piper. Puiul adobo (adobong manok) este mancarea nationala a filipinezilor.

Bucatarie: filipineza
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 27 minute

Ingrediente:
2 piepti de pui dezosati, fara piele, circa 750 g, taiati fasiute subtiri
2 stelute de anason
1 limeta, coaja rasa si sucul de la
4-5 cm rulou de scortisoara
2 foi de dafin
3 linguri ulei de arahide
100 g telina curatata si taiata cubulete
100 g morcovi tineri, din cutie, bine scursi si spalati, taiati bucatele de 2-3 cm
100 g porumb tanar, din cutie, bine scurs si spalat, taiat rondele
50 g muguri de fasole soia, bine scursi si spalati
12 boabe de piper negru
10 catei de usturoi, pisati
1 ardei iute rosu, taiat in 3 bucati
4 cm bucata radacina de ghimbir, data prin razatoare
10 linguri sos de soia
10 linguri otet de orez
1 lingura zahar de trestie (sau zahar brun)
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
1/2 ardei iute rosu, taiat rondele
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie si se prajesc bucatile de pui cateva minute, pana se rumenesc uniform. Daca este nevoie, se face asta in 2 transe. Se scot fasiutele de carne din tigaie si se pun deoparte.

Concomitent, se incinge restul de ulei intr-o alta tigaie curata si se calesc, la foc mediu, cubuletele de telina, pana incep sa se rumeneasca. Se scot cubuletele de telina cu o spumiera si se scurg de ulei pe prosoape de hartie. Acest pas nu este chiar obligatoriu, puteti gati telina la ultimul pas al retetei, dar eu o prefer putin rumenita.

Se adauga in prima tigaie sos de soia, foi de dafin, zahar, otet, usturoi, boabe de piper, ghimbir, anason, scortisoara, ardei iute si suc de limeta. Se da amestecul in clocot, la foc iute, apoi se micsoreaza flacara, se acopera tigaia si se fierbe incet 15 minute, amestecand ocazional. Se ia capacul si se gateste in continuare, pana ce lichidul s-a evaporat pe jumatate. Se strecoara sosul, ca sa se indeparteze particulele solide, si se pune deoparte.

Se aduc in a doua tigaie sosul strecurat, morcovii, bucatelele de telina rumenite si fasiutele de pui si se amesteca bine. Se da mixtura in clocot, se acopera tigaia si se micsoreaza flacara. Se mijoteaza carnea 5-7 minute, sau pana ce este frageda si suculenta. Se ia vasul de pe foc si se adauga mugurii de fasole si porumbul tanar.
Se transfera mancarea pe farfurii individuale, se presara cu coaja rasa de limeta, frunze de coriandru si rondele de ardei iute, si se serveste alaturi de orez cu fiert.