Intotdeauna piesele mari sunt mai spectaculoase si, de aceea, sunt rezervate in special meselor festive. Acest pui poate fi servit la masa de Revelion, alaturi de un vin alb racoritor, cu aciditate placuta si proaspata.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 4-6 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute plus saramurare
Timp de gatit: 50 minute

Ingrediente:
1 pui intreg, circa 1,6 kg
60 g unt-gremolata, taiat felii 10 felii de 4-5 mm grosime
1 lingura de ulei de masline
saramura
2 lingurite de curry
2 lingurite de boia dulce
1 lingurita de sare
1 lingurita de piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se saramureaza puiul timp minim de 2 ore, in frigider. Aceasta operatiune este descrisa in amanunt aici.
Se scoate apoi din saramura, se scurge si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se incinge cuptorul la 200 °C.

Se taie puiul pe spate, folosind foarfeca speciala pentru aceasta operatiune, ori o foarfeca de bucatarie solida, sau un satar ori cutit ascutit. Se intoarce apoi cu pieptul in sus si se preseaza cu podul palmei, ca sa se aplatizeze.

Se desprinde pielea de pe piept si de pe copane, cu degetele, cu grija ca pielea sa nu se rupa. Se introduc pe sub piele felii de unt aromatizat, cate 3 pe fiecare jumatate de piept si cate doua pentru fiecare copan. Se intinde untul cat mai uniform, masand pielea puiului.

Se asaza puiul pe o tava de copt, cu pieptul in sus. Se stropeste si se freaca uniform cu ulei de masline. Se amesteca intr-un castronel sarea cu piper, boia si curry. Se asezoneaza bine puiul cu mixtura de condimente.

Se pune tava in cuptor si se gateste 20 de minute. Se micsoreaza apoi temperatura la 175 °C si se continua alte 30 de minute. Din cand in cand se stropeste puiul cu sucul lasat in tava.

Pentru a se verifica daca puiul este facut, se intoarce si se practica o despicatura in partea groasa a pulpei. Carnea trebuie sa fie alba in interior.
Se serveste cu cartofi si salata. Pentru cartofi vezi reteta mai jos.

Sfaturi:
Saramurarea este optionala, dar face ca puiul sa fie incredibil de suculent si de gustos.

Cartofi condimentati
Ingrediente:
500 g cartofi, curatati si taiati cuburi de 2-3 cm
2 lingurite de boia iute
1 lingura de boia dulce
2 lingurite de curry
6 catei de usturoi, tocati
2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 linguri de suc de lamaie
patrunjel proaspat, tocat
piper negru, proaspat macinat
sare

Instructiuni:
Se fierb cartofii in apa, la clocot molcom, timp de 10 minute. Se scurg bine si se lasa sa se raceasca 5-10 minute.

Intre timp se combina intr-un castron boiaua dulce cu curry, usturoi, sare piper si boia iute. Se incinge cuptorul la 180 °C.

Se pun cartofii intr-o tava de copt. Se stropesc cu ulei de masline si se presara cu mixtura de condimente. Se amesteca bine, cu mainile. Se coc cartofii 15-20 de minute, sau pana ce sunt facuti si rumeniti. Se amesteca ocazional, ca sa se gateasca uniform.

Se scot cartofii din cuptor. Se stropesc cu sucul de lamaie si se presara cu patrunjel tocat. Se servesc calzi.