Am mai avut pe acest blog reteta balti, doua dintre ele chiar cu pui, dar astazi va prezint o alta varianta de reteta, una foarte rapida si extrem de simpla. Preparatul este usor picant, deosebit de gustos, iar savoarea data de ardeii iuti si de mirodenii este extraordinara.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: minute: 8 minute
Ingrediente:
3 linguri de ghee
5 ardei iuti verzi, despicati
1 lingurita de seminte de chimion
1 lingurita de seminte de schinduf
1/2 lingurita de seminte de cernusca
6-8 frunze de curry
1 lingurita de ghimbir, ras
1 lingurita de boia dulce
1 lingurita de coriandru, macinat
1 lingurita de usturoi, ras
1 ceapa mare, tocata
1 lingurita de sare
350 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
2 lingurite de suc de lamaie
1 lingura de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate
6-8 rosii cherry
Instructiuni:
Se incinge ghee-ul intr-un karahi (sau wok, ori tigaie mare si adanca), la foc mic. Se adauga ardeii iuti despicati si se prajesc pana ce se rumenesc.
Se adauga ceapa, chimion, schinduf, cernusca, frunze de curry, ghimbir, boia, coriandru pisat, usturoi si sare. Se gateste mixtura 20-30 de secunde, amestecand continuu.
Se adauga puiul si rosiile si se gatesc 6-7 minute, sau pana ce este puiul gatit. Se stropeste cu suc de lamaie si se adauga frunzele tocate de coriandru. Se amesteca.
Se serveste cu popadum-uri, orez sau paine (naan sau paratha).
Sfaturi:
Eu am folosit rosii cherry fiindca le aveam in casa. In mod normal se folosesc rosii obisnuite, taiate felii.
Din nou, am fost prins in ofasid cu frunzele de coriandru. Le gasesc atat de rar, mai mereu cand nu am nevoie de ele, si sunt atat de fragile (uneori stau proaspete doar cateva ore), incat aproape am renuntat sa le mai caut. Nici macar nu ma mai gandesc la cat costa, ma obsedeaza doar cat de rar apar pe piata.
Am folosit in lipsa lor patrunjel, desi diferenta de aroma dintre cele doua ierburi aromate este mare.
Daca nu aveti ghee, folositi un amestec de ulei rafinat de floarea-soarelui si unt obisnuit.
Nota:
Balti denumeste un vas de gatit, asemanator unui wok cu fundul plat. Termenul provine din limba portugheza, din „balde”, care înseamna „galeata”, cuvant popularizat de portughezi în secolul al XV-lea, cand au venit în contact cu civilizatia indiana.
Tot “balti” este cuvantul ce denumeste un curry gatit într-un vas balti. Preparatele balti sunt specifice bucatariilor din India, Pakistan si Bangladesh. Se pare ca denumirea provine din limba portugheza (vezi mai sus). O alta teorie presupune ca termenul ar proveni de la populatia balti ce locuieste în nordul Pakistanului, în provincia Baltistan. Unii specialisti presupun ca preparatele de tip balti provin din China, caci sunt similare preparatelor gatite în provincia Sichuan si unor preparate tibetane, iar Baltistanul are granita comuna cu China.
Preparatele balti se gatesc traditional in vase asemanatoare unui wok cu doua toarte laterale, numit “karahi” (sau karai, kadai, kadhi, kadahi, kadhai, cheena chatti) si folosit in bucatariile din India, Pakistan, Bangladesh si Nepal.
Desi apartinand bucatariei pakistaneze, preparatele balti au o condimentare oarecum diferita, cu influente afghane si indiene (din Kashmir).
Alte retete balti de pe acest blog:
Balti de creveti cu legume
Balti masala
Pui balti
Pui balti cu unt
uite, daca ai fi avut niste unt aromatizat cu coriandru verde la conge, l-ai fi folosit pe ala, pe post de ghee.. nu era ca ala proaspat dar macar aveai aroma acolo.
@nea’Mielu: Nici macar cand am avut actiunea cu untul nu am gasit coriandru. 🙁
Avand in vedere ingredientele, mai mult ca sigur ca este buna.
Dureaza mai mult “adunarea generala” a ingredientelor decat gatitul propriuzis. Eu una nu am gasit frunze de curry pana acum…Ce este cernusca ? Daca ai amintit-o si am fost eu cascata si nu am retinut, scuze
@Mirela Stanescu: Este o mirodenie. Amanunte aici.
Cu fiecare ingredient din lista scade sansa ca reteta sa fie facuta … hahaha … Ghee, chimion, schinduf, cernusca, coriandru, frunze curry, coriandru verde, chiar si rosii cherry … Nu se poate doar pui cu ardei verde ? hahaha
Intrebarile aparute citind lista de ingrediente au primit raspuns pe parcurs (coriandru macinat, rosii cherry) asa ca te intreb despre popadom-urile din poza, facute, cumparate, primite ?
Ardeii iuti gatiti i-ai mancat sau nu ?
@cristi-j: Ieri ma mustrai ca folosesc prea mult ingrediente mediteraneene. Astazi se vede ca bucataria asiatica este oarecum inaccesibila pentru 95% din populatia tarii. 🙂
Popadum-urile sunt cumparate; se gasesc relativ usor in supermarketuri.
Ardeii iuti au fost mancati, bineinteles.