Pui balti cu unt

Astazi va prezint una dintre primele retete gatite de mine pentru acest blog. Are cam 4 ani vechime si, in sfarsit, i-a venit randul. Sper sa va placa.
Balti este un preparat originar din Punjab; termenul denumeste atat un tip de vas cu fund plat, din otel sau fier, cat si un tip de curry care este gatit in acest vas. Multi afirma ca preparatele balti combina condimentele si ingredientele bucatariei din nordul Indiei, cu eficienta bucatariei chineze.
Pui balti cu unt - Pui balti cu unt 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 26 minute
Ingrediente:
200 ml iaurt
50 g migdale macinate
1 1/2 lingurita de ardei iute uscat, pisat
2 foi de dafin uscate, pisate cat mai fin
1/4 lingurita de cuisoare, macinate
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
1 lingurita de amestec garam masala
1 lingurita de cardamom verde, macinat
2 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, data prin razatoare
4 catei de usturoi, pisati
250 g rosii tocate, din cutie
1/2 lingurita de sare
1 kg piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
75 g unt
1 lingura de ghee
2 cepe medii, feliate subtire
3-4 fire de coriandru proaspat, tocate
100 ml smantana
frunze de coriandru, pentru ornat
1 ardei iute verde, taiat rondele, pentru ornat
orez basmati fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se pun intr-un castron iaurtul, migdalele macinate, ardeiul iute pisat, foile de dafin, cuisoarele, scortisoara, garam masala, cardamomul, ghimbirul si usturoiul. Se amesteca bine.
Se adauga rosiile tocate si sarea si se amesteca din nou. Se adauga cubuletele de carne si se amesteca. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat minim 1 ora.
Se incing bine untul si ghee-ul intr-un wok, sau tigaie mare. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste 5 minute la foc mic, pana ce se inmoaie si se face translucida.
Se adauga carnea si marinada din castron, se amesteca si se gateste mixtura la foc mediu-iute, circa 20 minute.
Se adauga coriandrul tocat si se amesteca bine. Se adauga smantana si se amesteca 1 minut, pana ce continutul wok-ului este bine incins. Se serveste curry-ul ornat cu frunze de coriandru, rondele de ardei iute si fulgi de migdale, alaturi de orez Basmati fiert.
Alte retete legate de balti:
Balti de creveti cu legume
Pui balti
Balti masala

7 comentarii pe “Pui balti cu unt

  1. cristi-j spune:

    Mai bine mai tarziu decat deloc.

    Proportiile componentelor din fotografie nu mi se par potrivite, prea mult ardei, prea putin curry.

    Daca e de acum 4 ani, facuta azi ai schimba ceva ?

    Asa cum ai spus in celelalte articole despre balti (cu link-uri putin mai sus) sunt mai multe teorii despre originea si istoria balti. Oricare ar fi cea buna, diferentele dintre balti si curry nu pot fi evidente in primul rand pentru ca termenul generic de curry acopera o gama uriasa de preparate din multe tari si in al doilea rand pentru ca exista o varietate foarte mare chiar pentru o singura denumire mai specifica asa cum e balti. Caracteristice ar fi prezenta rosiilor proaspete, ghimbir, usturoi, ardei iute verde si coriandru verde, faptul ca e un fel de stir-fry-curry si ca e servit si mancat din vasul balti.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Ardeii erau de decor, in niciun caz nu i-as fi mancat pe toti lacantitatea aceea de balti si de orez. NU stiu daca as schimba ceva, nici macar nu mi-am pus problema.

  2. mitinita spune:

    Da,eficienta bucatariei chinezesti,dar trebuie sa cam stai cu lista de ingrediente langa tine. Sunt curioasa daca e sesizabila diferenta intre un curry si o reteta balti sau e doar pentru cunoscatori.

    • Radu Popovici spune:

      @mitinita: Hm. Reteta asta inca este relativ saraca in ingrediente, pe langa alte retete indiene. 🙂
      Curry este o denumire foarte generala si, de fapt, improprie bucatariilor asiatice. Este un termen practic inventat de britanici, cel putin ca semnificatie. Un balti este, in literatura culinara occidentala, un curry, asa cum este si korma-ua, de exemplu; indienii au pentru fiecare tip de preparat denumiri proprii, uneori chiar in mai multe variante, caci au 20 de limbi nationale.

Dă-i un răspuns lui aishah Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.