„Balti” este cuvantul ce denumeste un curry gatit într-un tip special de tigaie, de forma unui wok cu fundul plat. Reteta aceasta are un gust delicat, si o aroma complexa, bine echilibrata. Din cate am putut sa-mi dau seama, este reteta “balti” cea mai populara in Pakistan si nordul Indiei.
Serviti preparatul cu orez Basmati, daca este posibil, caci este mai parfumat.
Bucatarie: pakistaneza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
4 ciocanele de pui, cu os, dar fara piele
2-3 linguri de ulei de porumb (arahide sau floarea-soarelui)
1 ceapa medie, feliata
200 g rosii tocate, din cutie
1 rulou de scortisoara
2 pastai de cardamom negru
4 boabe de piper
1/2 lingurita de seminte de chimion negru
1/2 lingurita de ghimbir, ras
1/2 lingurita de usturoi, ras
1 lingurita de garam masala
1/2 lingurita de boia iute
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de sare
4 linguri de iaurt gros
2 linguri de suc de lamaie
1 lingura de coriandru proaspat (sau patrunjel), tocat
1 ardei iute rosu, tocat
orez cu bob lung fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se spala bine ciocanelele de pui, apoi se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se cresteaza oblic, cu un cutit ascutit, pe ambele parti. Se asezoneaza cu sare si piper.
Se incinge uleiul intr-un karahi (wok, sau tigaie mare si adanca). Se adauga ceapa si se prajeste pana ce se face aurie, la foc mediu.
Se micsoreaza flacara si se adauga scortisoara, cardamom, chimion negru, usturoi, ghimbir, garam masala, boia dulce si iute, sare si piper. Se amesteca bine si se gatesc condimentele 1 minut. Se adauga 1-2 linguri de apa, daca este nevoie.
Se adauga pulpele si se amesteca bine. Se gatesc la foc mic 7-8 minute, intorcandu-le adesea, pana ce sunt rumenite si au absorbit cat mai bine mixtura de condimente.
Se adauga rosiile si se amesteca. Se gatesc 2 minute, la foc mic, apoi se adauga iaurtul si se amesteca bine. Se acopera vasul si se gateste mixtura la foc foarte mic, timp de 10 minute. Se amesteca de cateva ori, ca pulpele sa nu se lipeasca de vas.
Se adauga suc de lamaie, coriandru proaspat si ardei iute. Se serveste imediat.
Sfaturi:
Cardamom negru si chimion negru se gasesc destul de greu. Incercati la K-Lite, Bacania Veche sau online. Daca cineva stie si alte surse, informatii noi sunt bine venite.
Puteti folosi si rosii proaspete, daca aveti unele cu gust si aroma decente. Puteti, de asemenea, adauga o lingura de pasta de rosii, pentru un plus de gust.
Daca nu gasiti chimion negru, folositi chimion obisnuit, sau chiar chimen. Nu va fi acelasi lucru, dar merge.
Zdrobiti putin pastaile de cardamom negru, ca aroma sa se elibereze mai bine. Cardamomul negru nu se poate substitui cu cel verde si nici cu cel alb.
Bucatile de pui cu os sunt mai gustoase. Totusi, le puteti inlocui cu piept de pui dezosat, fara piele.
uite ca asa am avut si eu parte de putina cultura gastronomica,credeam ca Balti se refera la o zona,dar uite ca m-am inselat:D La bucataria indiana chiar se adevereste ca aceasta arta este o stiinta si inteleg perfect de ce te atrag asa de mult regiunile cu amestecurile de condimente. Chimia a scos la suprafata bucatarul din tine:)
@mitinita: Lucrurile sunt mai complicate. Balti se refera la un vas de gatit, dar si la o regiune si chiar la o populatie.
Chimia m-a plictisit ingrozitor la un moment dat. Cred ca in primul rand graficianul din mine, nu chimistul, m-a impins mai intai catre mirodenii, apoi catre gatit.
Radu, am gasit eu cardamom la restaurantul Taj. Si negru si verde.
@maria: Candva stiam ca mai vand mirodenii, dar am uitat. Bine ca mi-ai reamintit. 🙂
Pentru condimente mai puteti incerca si la CTS Corner , au o oferta destul de bogata , vevevepunctctscornerpunctro. Multumesc Radu pentru munca depusa pe blog , mi-ai facut viata mai delicioasa.
@Mihai: De obicei nu las sa treaca comentarii „partizane”, caci le consider ca fiind reclama pentru respectivul site, dar fac exceptie atunci cand consider ca link-ul respectiv este o sursa de informatie interesanta pentru cititori. Asa ca, bun venit pe blog.
Am o mare curiozitate legata de scortisoara!Cardamomul iese din discutie pentru ca nu l-am vazut in nici in supermarket. Din aceasta cauza cam intampin greutati la astfel de retete …
@Teo: Cardamom praf se gaseste in supermarketuri, cam peste tot. Dar nu cel negru. Scortisoara rulouri, la fel, se gaseste destul de constant.
Suna si arata minunat, o sa caut astazi cardamomul si chimionul negru, si zilele astea o fac.Inca mai am o lunga lista cu retete de-ale tale neincercate. Site-ul tau e un focar de informatii legate de bucataria asiatica, chiar m-as hazarda sa-l numesc Biblia mancarurilor asiatice. De cata pasiune dai dovada…Felicitari inca o data ! Nu pot sa nu o fac ori de cate ori las un comentariu. 🙂 O zi splendida iti doresc!
@Ana Maria: Multumesc mult, ma bucur ca gasesti aici lucruri interesante. Succes si tie! 🙂