Pui catifelat cu legume si piper de Szechuan

Am avut ceva timp zilele trecute si am incropit o reteta in stil chinezesc, cu ceea ce aveam in camare si in frigider. De aceea, nu trebuie sa va mire absenta cepei verzi si a coriandrului; lipseau si, pur si simplu, mi-a fost lene sa ma duc la supermarket. Lene si urat… in ultimul timp intru acolo doar silit de imprejurari; nu prea vad altceva decat marfa de proasta calitate si scumpa, iar 50% din ceea ce caut nici macar nu se gaseste de obicei.
Pui catifelat cu legume si piper de Szechuan
Revenind la reteta, este foarte simpla si rapida… aproape un stir-fry, daca vreti. De fapt, chiar asta ar fi fost, daca as fi avut un arzator potrivit.
Puiul este marinat intr-un amestec ce contine amidon, de unde si aspectul sau matasos, sau catifelat. Amidonul imbraca bucatelele de pui si le protejeaza ca sa piarda mai putin lichid in timpul gatitului; ele raman suculente si fragede. Este adevarat, carnea preparata astfel nu se rumeneste, dar capata un plus de culoare prin marinare si prin adausul de sos de soia light si de sos de stridii.

Daca vreti sa teoretizam un pic, reteta este adaptata dupa modul in care se gateste in provincia Szechuan. Ea propune un preparat aromat si iute, dar nu foarte iute. In plus, iuteala este, de fapt, o combinatie de “iuteli” diferite: cea iute, pur si simplu, de la ardeii iuti uscati, iuteala aromata de la ghimbir si usturoi si cea usor salcie si amortitoare de la piperul de Szechuan.

Iuteala piperului de Szechuan este moderata, se simte intarziat si are un efect usor amortitor asupra limbii si cerului gurii. Efectul este interesant si deloc neplacut.

Citeste si articolul →   Creveti cu ananas

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparat: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
350 g piept de pui, dezosat si fara piele, taiat fasiute
1 ceapa medie, tocata
8 catei de usturoi, tocati
10 g ghimbir, ras
10 g ghimbir, tocat marunt
1/2 ardei gras galben, taiat bucatele
1/2 ardei gras rosu, taiat bucatele
1/2 ardei gras verde, taiat bucatele
2-3 ardei iuti uscati, tocati grosier
20 g ciuperci Shiitake uscate
1 lingura de amidon
1 lingura de sos de soia dark
2 linguri de sos de soia light
1 lingura de sos de stridii
2 linguri de ulei de arahide
2 lingurite de piper de Szechuan
1 lingura de zahar de palmier
2 linguri de vin de orez Shiaoxing
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se stoarce razatura de ghimbir de suc. Se pune seoparte sucul.

Se rehidrateaza ciupercile shiitake timp de 30 minute, in apa calda. Se storc bine si se taie fasiute, aruncand tulpinile lemnoase. Lichidul in care s-au rehidratat se pastreaza, caci are gust
Se desface amidonul cu 1-2 linguri din lichidul in care au fost rehidratate ciupercile.

Intre timp, carnea se marineaza cu mixtura de amidon, sos de soia dark, suc de ghimbir si zahar, timp de circa 30 de minute.

Se incinge un wok, la foc mediu. Se mareste flacara si se adauga ceapa, usturoi, ghimbir tocat, ardei iute si jumatate din boabele de piper de Szechuan. Se gateste mixtura 1 minut, amestecand frecvent.

Se adauga carnea, cu marinada cu tot, ardeii grasi, si ciupercile si se continua gatitul circa 2 minute. Se prajesc fara ulei 30 de secunde, intr-o craticioara, la foc mic, si se piseaza grosier restul de piper de Szechuan.

Citeste si articolul →   Bumbu dasar jingga - Bumbu portocaliu

Se adauga in wok 2 linguri din apa de la ciuperci, sosul de soia light, sosul de stridii si vinul de orez. Se amesteca, se micsoreaza flacara, se acopera wokul cu un capac si se continua gatitul 1 minut, sau pana ce carnea este facuta, iar ardeii grasi sunt fragezi, dar crocanti in acelasi timp.

Se presara preparatul cu piperul de Szechuan pisat grosier. Este foarte parfumat si vine cu un plus de gust piperat-salciu si amortitor de limba.
Se gusta si se potriveste asezonarea adaugand, daca este cazul, sos de soia si zahar. Daca aveti ceapa verde tocata si coriandru, acum ar fi momentul sa le presarati peste preparat, chiar inainte de a-l servi.
Se serveste cu orez fiert.

Nota:
Piper de Szechuan se gaseste cateodata in hipermarketuri. Il puteti comanda online, cumpara din Dragonul Rosu sau din magazinele specializate pe produse exotice si delicatese.

Sos de soia dark si light, sos de stridii si ghimbir se gasesc, uneori, in hipermarketuri. Alteori nu. Se gasesc insa mereu in Dragonul Rosu. Tot din Dragonul Rosu puteti cumpara ciupercile shiitake si vinul de orez.

8 comentarii pe “Pui catifelat cu legume si piper de Szechuan

  1. cristi-j spune:

    Interesanta opinia de la cineva care nu sufera coriandrul in privinta diferitelor soiuri, eu nu cred ca aveam cum sa-mi dau seama de diferenta de aroma si daca e mai acceptabila.
    Si asta e foarte verde, destul de inchis.
    Intre timp l-am rezolvat. Impartit in 4, o parte plantat in ghiveci, o parte pus in borcan cu apa, o parte pus in servete de hartie intr-o cutie in frigider si o parte tocat grosier si inghetat in tava de cuburi cu putina apa si ulei.
    Nu auzisem de scufundarea completa in apa, o sa tin minte.

    Faza e ca o saptamana mi-a tinut si cel cumparat din supermarket, fara radacini, eu am nevoie de mai mult. hahaha

  2. cristi-j spune:

    Am primit un manunchi mare de coriandru verde, proaspat, cu tot cu radacini. Nu e chiar foarte mult dar oricum mult mai mult decat cumperi intr-u pachet de supermarket, poate vreo 250-300 g. Din pacate am mancaruri pregatite-programate pentru urmatoarele vreo 6 zile si care nu implica coriandru. Am cateva idei cum sa-l pastrez-folosesc dar vreau sa profit cat mai mult, pana la anul nu mai prind asa ocazie … hahaha . Tu ce ai face in locul meu ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Din ce am vazut eu pana acum, poti pastra cel mai bine coriandrul, chiar timp de o saptamana, cufundat in intregime in apa, intr-un recipient care trebuie sa stea in frigider. Asa am procedat cu cel din Olanda. Dar, trebuie sa spun, era altfel de coriandru decat ce am vazut pe la noi. Arata altfel, mult mai viguros, mai verde la culoare, si chiar si aroma era diferita. Costel Clipescu, de pilda, care nu poate suferi coriandrul de la noi de pe piata, a fost in stare sa-l manance fara nicio problema, motivand ca aroma acestui tip de coriandru este mult mai acceptabila.

      Poate reusesti sa-ti comprimi programul putin, ca sa poti “ataca” coriandrul dupa doar 3 zile.
      Nu cred ca ai vrea sa-l congelezi sau sa-l faci ceva gen pesto sau unt compozit. Este mult mai fain folosit proaspat, mai ales ca se gaseste atat de greu.

  3. cristi-j spune:

    Mici schimbari dau retete diferite. De exemplu aici cu amidonul.
    Nu stiu de ce dar citind titlul mi-au venit in minte aripioare de pui. M-am gandit cum ar fi sa folosesc aripioare in aceasta reteta. Crezi ca e o idee proasta aripioare prajite in baie de ulei si apoi tratate in continuare cum o faci cu pieptul?
    Apropo de supermarket, cred ca recunosc totusi pachetele de 3 ardei (galben rosu verde) hahaha.
    Partea cu stir-fry e una la care sunt mult mai permisiv, desi e foarte importanta temperatura si rezultatele sunt diferite, numesc totusi si mancarea facuta la aragazul obisnuit tot stir-fry. Se gasesc arzatoare separate la Dragonul Rosu, daca as avea curte sigur mi-as cumpara unul si as face toata vara stir-fry … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Aripioarele s-ar putea gati asa cum spui, sau oparite in loc sa fie prajite, dar nu vad rostul lor aici. Sunt atatea alte “bucati” de carne care s-ar potrivi mai bine. Doar daca ai tu o preferinta mare pentru ele, dar cred ca te complici.

      Nu am luat ardei “semafor”; pur si simplu aveam jumatati de ardei in frigider. Mai aveam si unii verzui-galbui, dar sunt prea aposi si nu-mi place nici culoarea lor.

      Am vazut si eu arzatoarele alea la Dragonul Rosu. Nu am insa unde sa le folosesc si nici cum sa le prind la o sursa de gaze. Poate in alt loc, in viitor…

      • cristi-j spune:

        Nu am o preferinta pentru ele, de fapt n-am mai gatit de vreo 3 ani, pur si simplu s-a declansat un intrerupator … hahaha

        Da, la tine e un pic cam “inghesuit”. Mai e timp pana la alt loc, chiar, ai inceput sa te “uiti” ? Oricum , ma gandeam la o butelie, e cel mai simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.