Este o reteta apartinand bucatariei din regiunea Sichuan, una dintre marile scoli culinare chinezesti. Chengdu este capitala Sichuan-ului nu numai din punct de vedere administrativ, ci si culinar. Reteta foloseste piper de Sichuan, un condiment caracteristic bucatariei din zona. Gustul sau este mai putin iute decat cel al piperului negru, iar iuteala sa, lenta in a se manifesta, un pic citrica si camforata, este gadilitoare, dand o usoara senzatie de amortire a limbii, foarte placuta si interesanta.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 25 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
2 piepti de pui dezosati, fara piele, circa 700 g in total, taiat cubulete
2 linguri de sos de soia
2 linguri de vin de orez (sau vin alb, sec)
2 lingurite de otet de orez
1 lingurita de zahar
1 lingurita de ulei de susan
1 lingura de amidon
1 1/2 lingurita de amidon desfacuta in 2 linguri de apa
2 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
4 catei de usturoi, tocati marunt
2 cm bucata de ghimbir proaspat, tocat marunt
1 lingura de pasta de fasole
1/2 ardei iute uscat, pisat marunt
1 lingura de piper de Sichuan
4 linguri de ulei de alune
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel pasta de fasole cu ardeiul iute uscat. Se pune deoparte.
Se piseaza intr-o piua piperul de Sichuan. Se pune deoparte.

Se amesteca intr-un castron 1 lingura de sos de soia cu 1 lingura de vin de orez, jumatate din cantitatea de ulei de susan, 1 lingurita de piper de Sichuan pisat si 1 lingura de amidon. Se adauga cubuletele de carne si se amesteca bine de tot. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat 20 de minute.

Se amesteca restul de vin de orez cu restul de sos de soia, cu otet si cu zahar. Se pune mixtura deoparte.

Se incinge un wok si se adauga uleiul. Se adauga cubuletele de pui si se stir-fry pana ce sunt aproape gatite. Se scot din wok si se pun pe o farfurie. Se scurge o parte de ulei din wok, lasand doar o cantitate de circa 2 linguri.

Se adauga usturoi, ghimbir si amestecul de pasta de fasole cu ardei iute. Se stir-fry 30 de secunde, se readuce puiul in wok si se amesteca bine.

Se impinge puiul spre marginile wok-ului, iar in mijloc se toarna sosul pus deoparte. Se amesteca rapid mixtura de amidon si apa si se adauga in wok. Se amesteca totul pana ce sosul se ingroasa.
Se adauga ceapa verde si restul de ulei de susan. Se presara deasupra restul de piper de Sichuan (cele 2 lingurite).
Se serveste cu orez fiert.

Completare:
In teoria culinara chinezeasca, iuteala piperului de Sichuan este suficient de importanta pentru a avea propriul sau nume („ma”), care o diferentiaza de tipul de iuteala al celorlaltor condimente (care se numeste „la”). Piperul de Sichuan este deseori folosit drept condiment pentru a spori caracterul “ma” al mancarurilor; o tocana Sichuan bine asezonata cu ardei iute, acoperita cu un strat de piper de Sichuan, proaspat pisat, nu este un fel de mancare ce se poate uita usor. Cele doua tipuri de iuteala se completeaza bine unul pe celalalt („ma la”, “iute si amortit”). Combinatiile de ardei iute si “ma” gadilitor sunt tipice pentru bucataria Sichuan.

Nota:
Piper de Sichuan se gaseste in Dragonul Rosu 2, in magazinul alimentar chinezesc de la etaj, langa complexul Europa.