Chow mein denumeste taiteii prajiti, termenul acesta fiind o corupere britanica a expresiei chāu-mèing, folosita in Taishan. Dialectul din Taishan era vorbit de unii dintre primii emigranti sositi in SUA.
Pui chow mein
Acest preparat este popular in diaspora chinezeasca si apare in meniul tuturor restaurantelor.
In chineza mandarina “chow” inseamna “prajit”, iar “mein” inseamna “taitei”.

Am scris mai jos ca reteta provine din bucataria chinezeasca, dar acest lucru este adevarat doar in conditiile in care socotim ca bucataria diasporei chinezesti este totuna cu bucataria din China; si nu este.
Chow mein se gateste in toate tarile unde exista populatie chinezeasca, mai ales in SUA si Marea Britanie, dar si in Bangladesh, Pakistan, India, Nepal, Peru, Caraibe, Brazilia, Australia etc.
Ca atare, exista nenumarate variante de chow mein, preparate in special cu pui, porc sau vita. Reteta de fata este una dintre cele mai simple, in ce priveste lista de ingrediente.

Varianta prezentata de mine s-ar incadra in categoria de chow mein inabusit, fata de cealalta categorie, numita chow mein crocant. In reteta de fata taiteii sunt moi si fragezi, iar preparatul este destul de “uscat”; sos exista doar atat cat sa imbrace ingredientele. Un chow mein crocant, varianta populara in Hong Kong, si pe care sper sa v-o prezint in zilele urmatoare, taiteii sunt gatiti astfel incat sa fie crocanti.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
400 g piept de pui dezosat, fara piele, feliat foarte subtire
1 lingurita de amestec cinci arome chinezesti
1 lingura de sos de soia dark
1 lingura de sos de ardei iute, sau dupa gust
1-2 lingurite de amidon
200 g taitei (de obicei din orez sau grau), mai subtiri
1/2 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute
2 cepe verzi, taiata bucatele
100 g muguri proaspeti de fasole mung
4 lingurite de ulei brun de susan
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2-4 linguri de sos de soia light
frunze proaspete de coriandru, pentru servit

Instructiuni:
Se desface amidonul cu putin sos de soia (sau apa), intr-un castronel; astfel, se va integra mai bine in marinada. Se marineaza pieptul de pui, intr-un castron mai mare, cu mixtura de amidon, amestec cinci arome, sos de soia dark si sos de ardei iute, timp de circa 20-30 de minute.

Se pun taiteii in apa clocotita si se rehidrateaza 3 minute. Se scurg si se racesc sub jet de apa rece, ca sa se opreasca procesul de gatire. Se stropesc apoi cu putin ulei de susan si se amesteca. Astfel nu se vor lipi intre ei, iar uleiul de susan le da un gust deosebit.

Se incinge un wok la flacara medie. Se adauga uleiul de arahide si se incinge bine. Dupa ce acesta incepe sa fumege putin, se adauga carnea si se gateste la foc foarte iute 1 minut, amestecand, ca sa se rumeneasca uniform.
Se adauga ardeii grasi si mugurii de fasole si se amesteca. Se gatesc 1 minut.

Se adauga in wok taiteii si se amesteca. Se prajesc rapid, 1-2 minute. Se adauga sosul de soia, turnandu-l pe peretii wok-ului, restul de ulei de susan, ceapa verde si coriandrul. Se serveste preparatul imediat, fierbinte, aburind.

Nota:
In majoritatea variantelor de chow mein se folosesc taitei subtiri, in general nu mai grosi de 2-3 mm diametru. Eu am folosit vermicelli din amidon de fasole mung, „de celofan”, cum se mai numesc.

Sfaturi:
Daca nu aveti la indemana germeni de fasole proaspeti, ii puteti inlocui cu germeni conservati, desi acestia nu au o textura atat de crocanta. In orice caz, spalati-i bine, scurgeti-i si uscati-i prin tamponare cu prosoape de hartie.

Daca alegeti sa folositi sos iute din belsug, stoarceti si jumatate de limeta in preparat. Aciditatea acesteia va echilibra iuteala; veti obtine si un alt profil gustativ-aromatic, foarte interesant.

Daca nu aveti, sau daca nu va place coriandrul, lasati-l deoparte, sau inlocuiti-l cu frunze de ceapa verde tocate foarte marunt, sau cu cateva frunzulite de patrunjel.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Pui chow mein
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)