Iute, picant, usturoiat si putin dulce, acest preparat este extrem de gustos. Faptul ca este gatit pe gratar ii da un aspect si o aroma caracteristica.
Bucatarie: coreeana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
300 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat feliute
ulei de arahide (sau ulei de floarea-soarelui)
1 lingura de seminte de susan
3 cepe verzi
1 1/2 lingura de pasta kochujang (vezi mai jos, la Sfaturi)
1 lingura de vin de orez (sau vin alb, aromat)
2 lingurite de sos de soia dark
2 catei de usturoi, dati prin razatoare
1 lingurita de ulei brun de susan
1 lingurita de ghimbir, dat prin razatoare
1 lingurita de piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de suc de lamaie
ardei iute rosu, tocat pentru ornat
foi de salata verde, pentru servit
orez fiert, pentru servit (optional)
Instructiuni:
Se combina intr-un castron pasta kochujang cu vin de orez, sos de soia, usturoi, ulei de susan, ghimbir, piper, suc de lamaie si jumatate din cantitatea de ceapa verde. Se adauga feliile de pui si se amesteca bine. Se lasa la marinat in frigider, timp de 2-3 ore.
Se frig semintele de susan 30 de secunde, la foc mediu, intr-o craticioara, fara adaus de ulei. Cand incep sa se rumeneasca, se pun deoparte.
Se unge cu putin ulei un gratar si se incinge la foc mediu. Se frige carnea cateva minute pe fiecare parte, pana ce este facuta si rumenita. Urmele lasate de striurile gratarului trebuie sa fie vizibile. Se mareste flacara si se incinge scurt carnea, ca sa capete o aroma de afumat.
Se servesc feliile de carne presarate cu ceapa verde, seminte de susan si ardei iute tocat, invelite in foi de salata verde, alaturi de orez fiert.
Sfaturi:
Punctul sensibil al acestei retete este pasta kochujang (sau gochujang), preparata comercial, din fasole soia fermentata perioade lungi de timp, la care se adauga sare, ardei iute uscat si pisat, zahar si faina de orez lipicios (sticky rice). Uneori i se adauga si usturoi si hasma (salota).
Daca nu o gasiti pe piata noastra, asa cum este foarte probabil, inlocuiti-o pur si simplu cu pasta de ardei iute. Reteta functioneaza foarte bine si astfel si este pacat sa nu o incercati.
In poze arata….simplu si bun 🙂
@Iulian: Chiar asa si este. 🙂
Trebuie sa caut cu rabdare ingredientele mentionate aici data urmatoare cand merg la magazinul asiatic. Daca nu ma consolez si eu cu pasta de ardei iute 🙂 . Superba reteta.
@Sylvia: Merge foarte bine si cu pasta de ardei iute. Distractia este ca se mananca bucatile de carne asa, impachetate in frunze. Daca nu o faci prea picanta, merge bine si la copii, ca se distreaza.
Buna reteta. Picanta, taman pe gustul meu. 🙂
Misto reteta! 🙂
Radu, am facut ieri seara reteta. Sper sa nu mai zici ca doar gura este de mine si ca nu gatesc retetele tale. Bineinteles ca nu m-am complicat sa caut kochujang. am folosit pasta de ardei iute ungureasca. reteta a iesit insa demential de buna iar ideea asta cu infasuratul in foi de salata nu este rea de loc. ma gandesc s-o extind si la alte chestii. Copiii s-au distrat copios. mi-au consumat un pachet de servetele dar s-au lins pe boticuri. Ma surprinde ca le plac lucrurile picante. 🙂
@simina: Daca le plac chestiile picante, ar trebui sa te rimti imboldita sa gatesti mai des de la mine de pe blog. 🙂
Pe timp de iarna,fac cu pulpe si le dau la cuptor. Multumesc pentru sfatul cu gochujang,o sa incerc data viitoare. Se gaseste aici o pasta ungureasca de ardei iute care s-ar putea sa fie un inlocuitor destul de bun.Bucataria coreeana e excelenta,mai ales gratarele lor! Super reteta.
@mitinita: Da, pasta ungureasca este destul de buna. Mai au si chinezii o pasta similara, “toban jiang”, sau “douban jiang”, care se gaseste la Dragonul Tosu. Reteta merge foarte bine cu ea.