Pui crocant cu ananas

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Aceasta reteta care foloseste cateva ingrediente exotice, ofera un interesant contrast de texturi. Este delicioasa intr-un mod surprinzator, are o aroma proaspata si racoritoare, care echilibreaza iuteala sosului, si arata indeajuns de bine ca sa poata fi servita la o masa cu familia sau prietenii.
Pui crocant cu ananas - Pui crocant cu ananas 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de boia dulce
2 oua, batute
4 linguri de faina
3 linguri de miez de nuca de cocos deshidratat
3 linguri de pesmet
ulei de floarea-soarelui, cat este nevoie
6 rondele de ananas, din cutie, bine scurse
3 linguri de suc de ananas
2 lingurite de „dulce-de-iute” rosu
1 lingura de frunze proaspete de menta, tocate marunt
frunze proaspete de menta, pentru ornat
3 cartofi, curatati si taiati bucati
4 linguri de unt

Instructiuni:
Se fierb cartofii in apa sarata, se scurg, apoi se sfarama bine, Se adauga unt, sare, piper si putin din apa in care au fiert, pana ce se atinge consistenta dorita. Se pastreaza piureul cald.
Se amesteca intr-un castronel „dulce-de-iute” cu menta tocata, dare si suc de ananas. Se pune deoparte sosul picant si se acopera, ca sa se amestece aromele.
Se spala pieptul de pui. Se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se taie in jumatate, pe orizontala, ca sa se obtina doua felii de 6-7 mm grosime. Se sareaza si se pipereaza; se presara apoi cu boia dulce.
Se amesteca miezul de nuca de cocos cu pesmet. Se tavalesc feliile de piept prin faina, apoi prin ou si, dupa aceea, prin mixtura de miez de nuca de cocos si pesmet. Se trec apoi din nou prin ou si, in final, inca o data prin mixtura de miez de nuca de cocos si pesmet. Se scutura de exces la fiecare trecere.
Se incinge o tigaie mare, apoi se adauga ulei, cat sa formeze un strat de 3-4 mm. Se prajesc feliile in strat de ulei cate 2-3 minute pe fiecare parte, pana sunt frumos rumenite. Se scurg de ulei pe prosoape de hartie. Daca feliile de piept sunt bine rumenite la suprafata, dar in interior nu sunt facute, se transfera 4-5 minute in cuptorul incins la 170 °C, acoperite cu folie de aluminiu, ca sa se gateasca fara insa a arde stratul exterior.
Intre timp se incinge un gratar de fonta, la foc iute. Cand gratarul este incins, se micsoreaza putin flacara si se asaza pe el feliile de ananas. Se frig 2-3 minute, pana ce capata urmele specifice de gratar. Se scot pe o farfurie si se taie in jumatate.
Se aranjeaza piureul pe farfurie, cat mai estetic, folosind un pos. Se serveste puiul crocant alaturi de un pahar cu vin rose, piure de cartofi si felii de ananas, stropit cu sosul picant si ornat cu frunze de menta.
Vinul potrivit: Enira Rose sau Alira Merlot 2009
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.

  1. Cami spune:

    Da, in sfarsit, mi-am facut timp sa mai gatesc ceva. Am ales reteta asta si rezultatul a fost unul special. Perfect de acord cu Simina. Cateva ingrediente bine alese, cum sunt nuca de cocos, ananasul, dulce-de-iute si menta au transformat snitelul cu piure in ceva deosebit, care ne incanta papilele gustative. Asprimea nucii de cocos contrasteaza foarte bine cu ananasul zemos, combinatia de dulce si iute din sos foarte bine pusa in evidenta de prospetimea mentei.
    Foarte buna!

    • Radu Popovici spune:

      @Cami: Ma bucur mult ca nu te-a dezamagit nici aceasta reteta. Sper sa prinzi curaj si sa incerci mai multe, in limita timpului, desigur. 🙂

  2. Roxana spune:

    Da, multumesc! O sa incerc cu peste! 😀
    Din pacate sau din fericire, am renuntat la alt fel de carne acum cativa ani. 🙂

  3. Roxana spune:

    Am mai mancat pui cu ananas, dar numai in varianta chinezeasca. Asa nu! Si cu ananas pe gratar, niciodata! 🙂
    Sunt curioasa daca pot sa folosesc peste in loc de pui?! In combinatie cu ananasul imi place, dar nu stiu cu nuca de cocos!:D
    Felicitari pentru reteta! Arata exceptional!

    • Radu Popovici spune:

      @roxana: Poti folosi orice fel de carne, iar pestele sau fructele de mare merg foarte bine cu ananasul. As sugera insa sa incerci si pui, chiar in combinatie cu nuca de cocos. S-ar putea sa-ti placa foarte mult.

  4. Liana spune:

    Da, nu se formeaza cristalele de zahar si iese foarte fina si cremoasa, dar numai la inghetata. Merci frumos,nu stiam ca se spune sorbet.

  5. simina spune:

    Imi place reteta. este un snitel cu piure, dar cu nuca de cocos, ananas, dulce de iute si menta se schimba intreg profilul de gust si aroma. Sau cum iti place tie Radu sa spui, de savoare. Cit de important este si un simgur ingredient in plus sau in minus.

    Mi-am notat reteta si am de gind s-o incerc si eu mai ales ca ananasul este una dintre furctele mele preferate.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Ai retinut chestia cu savoarea. 🙂 Pentru mine savoare este nu numai gust si aroma, dar si textura, consistenta, temperatura… in principiu senzatia totala pe care ti-o poate lasa o imbucatura de mancare sau chiar bautura. Imi trebuia un cuvant ca sa denumesc aceasta senzatie si am ales savoarea. Sau poate tebuia sa inventez un cuvant nou? Poate “flavoare”, de la flavor sau falvour, din engleza. 🙂

  6. irina spune:

    Ca intodeauna totul excelent domnule Radu, spre rusinea mea nu am mai mincat ananas cu pui, dar va promit ca voi incerca cit de curind, mi se pare o combinatie interesanta.
    Iar puiul nemaipomenit, eu gatesc puiul in zeci de feluri, dar vreau sa recunosc ca nu am facut nici o data cu nuca de cocos, deci si asa ceva voi face chiar maine ca m-ati cucerit doar cu privirea. Stiu ca va fi delicios. Multumim inca o data de minunatele retete.

    • Radu Popovici spune:

      @irina: Ma bucur ca sunt cuceritor, fie si numai cu privirea. 🙂 Puiul este cea mai versatila carne; ati putea incerca si cu mango, papaya, citrice, fructe de padure, gutui si cate si mai cate.

  7. Liana spune:

    Buna,Radu!
    Am facut inghetata de soya,si tot imi da tarcoale ideea de inghetata-serbet de dulce -iute cu ananas proaspat presarat cu zahar brun la gratar.Combinatiile astea imi innebunesc papilele gustative de placere.Am ramas fara glucoza,dar cand o sa o am ,am sa iti scriu sa vad ce iese.

    • Radu Popovici spune:

      @Liana: Te referi in mod sigur la sorbet, caci serbetul este cu totul altceva. Si nu este nevoie sa spui inghetata-sorbet, este de ajuns sorbet. Folosesti glucoza in loc de zahar?

  8. catkitchen spune:

    Radu , daca lipsesc mai mult de 3 zile fara sa te vizitez , nici nu mai stiu la ce reteta sa ma uit prima data 🙂 , bravoo ptr tot ce postezi !!! Iar eu , trebuie sa recunosc ca oricat de mult imi plac combinatiile de carne si fructe , cea cu ananas nu am incercat-o inca 🙁 , dar voi retine reteta ta ptr ca-mi place fff mult !!!

    • Radu Popovici spune:

      @catkitchen: Da, sunt baiat muncitor. 🙂 Incearca si ananasul, este minunat fript sau prajit si condimentat cu putina sare si un condiment picant. Are un mare potential langa carne de tot felul.

    • Radu Popovici spune:

      @andreea-elena: Perfect este mult spus, dar va multumesc pentru apreciere. Eu ma multumesc sa cred ca este interesanta si gustoasa. 🙂

  9. cristi-j spune:

    cred ca o parte importanta a bucatariei e re-interpretarea retetelor de baza pe care toata lumea le foloseste. oricat ar fi de preferate si de bune e nevoie de o doza de noutate. dupa ce evadam in retete asiatice, europene, africane sau americane ne intoarcem cu idei noi la mancarea cu care suntem obisnuiti. am crescut cu snitel de pui si piure de cartofi (facute altfel, de fapt mie nu-mi place componenta crocanta a snitelului sau mai bine spus prefer fara pesmet, chestie de obisnuinta desigur) si imi place si acum dar din cand in cand trebuie facute schimbari.
    ar fi bine daca acesta re-interpretare s-ar face la nivel general cu bucataria romaneasca.
    imi place ananasul in mancare, de fapt mananc mult mai mult ananas in mancare decat in deserturi si l-am folosit si cu pui si cu porc si cu creveti si cu legume si cu sunca, in sandwich si in pizza. cel mai simplu pe o felie de paine cu unt si mustar, sunca, ananas, masline, ardei iute si branza deasupra, cateva minute la cuptor.
    cu snitel nu am incercat dar cred ca merge foarte bine.
    mie nu-mi place piureul pus cu pos, as putea sa intru in amanunte dar n-are rost … hehehe

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Ai dreptate. Experienta acumulata exersand alte culturi culinare este de folos la reinterpretarea unor retete clasice. Sunt convins ca unele din aceste experimente vor face prozeliti si se vor “alipi” in timp la bucataria tradutionala.
      Piureul pus cu posul este in scop decorativ. Mie chiar imi place cum arata, for a change. M-am saturat de paleasca de piure pusa in farfurie si “decorata” prin apasari cu fuldul lingurii. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Ba sigur ca se poate. De asemenea, poti sa tragi prin blender cateva bucatele si sa adaugi zahar, putin suc de lamaie si apa, ca saobtii baza pentru sos, in locul siropului din conserva.

  10. Freya spune:

    Am niste piept de curcan si o cutie de ananas, bineinteles si un borcanel de dulce de iute, pentru care va multumesc inca odata. Ma ajuta enorm la toate sosurile si nu numai.

    Azi incerc si revin cu impresii. Ar trebui sa placa fiindca le place puiul cu portocale, cam la fel de dulce.

    • Radu Popovici spune:

      @Freya: Eu zic ca puiul cu ananas este mai placut ca textura decat cel cu portocale, asa ca aveti mari sanse de succes. Spor la gatit si asteptam vesti! Vin rose aveti? Sau un merlot?

  11. memphis spune:

    In reteta asta mi se par interesante texturile. Puiul crocant, piureul fraged si ananasul tot crocant dar in alt fel. Un crocant-fraged foarte atragator.

    Mi-a placut si ideea de montaj din farfurie: piureul pus cu posul si jumatatile de rondea de ananas asezate vertical. Se vad foarte frumos urmele de la gratar.

    Sunt sigur ca si gustul este excelent iar roseul daca este fructat si parfumat intregeste bine de tot mincarea.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Rose de la Enira este int-adevar fructat su parfumat, unsor acid la gust. S-a potrivit foarte bine. S-a potrivit la fel de bine si merlotul de la Alira. Depinde, vorba lui Mirea Niculescu, si de momentul zilei in care gusti combinatiile respective.

  12. Eli spune:

    buna radu
    interensata reteta voi incerca reteta nu am facut niciodata cu ananas
    cu timpu vreau sa cumpar si eu dulce de iute sa experimentez
    imi place cum combinati condimentele
    multumesc pt sfaturi o zi buna sa aveti

  13. rodica paraschiv spune:

    Imi place cum arata dar nu am mancat niciodata combinatia aceasta. Si cum spun eu deobicei, trebuie mai intai sa gust si apoi sa fac. Dumneavoastra ati gustat sigur si nu numai odata si as vrea sa-mi spuneti cum se combina la gust dulce cu piperat. Imi cer scuze, dar nu ma pricep sa fac comentarii culinare.

    • Radu Popovici spune:

      @rodica paraschiv: Dulce cu iute? Este una dintre combinatiile cele mai interesante si mai placute. Cum sa va descriu senzatia? Se simte mai intai gustul dulce, si dupa 1-2 secunde cel iute. Greu de explicat, trebuie incercat.

  14. Gabriela spune:

    Pot sa spun cu mana pe inima ca am mai incercat pui cu ananas, dar nu le-a prea placut celor din familie… cica prea dulce. Acu’ recunosc, chestii picante n-am pus.

    O incercam saptamana asta, va tin la curent :).

    Toate cele bune.

Dă-i un răspuns lui rodica paraschiv Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.