„Aloo posta” este un termen ce denumeste cartofii gatiti cu seminte de mac si ardei iute si este specifica bucatariei Oriya, apartinand unor populatii ce locuiesc in statele indiene Orissa, Bengal, Gujarat si Andhra Pradesh.


Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat bucatele
3 1/2 linguri de ulei de mustar
2 lingurite de fulgi de ardei gras (optional)
1 ceapa mare, taiata solzisori
2 foi de dafin
250 g cartofi dulci, curatati si taiati cubulete
1/2 lingurita de curcuma
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
3 lingurite de garam masala
2 ardei iuti verzi, curatati de seminte si taiati rondele
5 linguri cu varf de seminte de mac
1 lingurita de sare
2 lingurite de suc de lamaie
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
cateva rondele de lamaie, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca semintele de mac cu 3-4 linguri de apa si se lasa la inmuiat timp de 30 de minute.
Se piseaza apoi intr-o piua, pana ce se o parte din seminte se zdrobesc.
Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie, se adauga carnea, se asezoneaza cu 1/2 lingurita de sare si 2 lingurite de garam masala si se prajeste 4-5 minute, amestecand frecvent pana ce se rumeneste uniform si este facuta. Se scoate carnea din wok si se pune deoparte.

Se adauga restul de ulei si se incinge la foc iute. Se adauga foile de dafin si cartofii si se prajesc, amestecand frecvent, timp de 2-3 minute.

Se adauga curcuma, restul de garam masala si ardeii iuti si se continua gatitul 1 minut. Se adauga semintele de mac, ceapa, fulgii de ardei gras (daca ii folositi), restul de sare si apa, cat sa acopere ingredientele. Se acopera tigaia si se fierb ingredientele 5 minute, pana ce cartofii sunt pe jumatate facuti.

Se ia capacul, se adauga carnea si sucul de lamaie si se fierbe mixtura 5-10 minute, pana ce cartofii sunt fragezi, iar lichidul s-a evaporat in buna masura.
Se serveste cu orez fiert si/sau paine nedospita (roti sau paratha), ornat cu rondele de lamaie si frunze de coriandru.

Sfaturi:
Daca puteti, zdrobiti semintele de mac mai bine decat am reusit eu. Cred ca daca obtineti o consistenta mai pastoasa, gustul de mac va fi mai pregnant.

Nota:
Daca nu aveti ulei de mustar, folositi un alt ulei vegetal. Il gasiti insa in magazine de specialitati ca Bacania Veche si Ki-Life, ca si garam masala, de altfel.

Eu am gatit reteta cu cartofi dulci, fiindca ii aveam la indemana, dar nu sunt obligatorii. Puteti folosi si cartofi obisnuiti; desigur, gustul va fi putin altul, dar reteta ramane delicioasa.