„Aloo posta” este un termen ce denumeste cartofii gatiti cu seminte de mac si ardei iute si este specifica bucatariei Oriya, apartinand unor populatii ce locuiesc in statele indiene Orissa, Bengal, Gujarat si Andhra Pradesh.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat bucatele
3 1/2 linguri de ulei de mustar
2 lingurite de fulgi de ardei gras (optional)
1 ceapa mare, taiata solzisori
2 foi de dafin
250 g cartofi dulci, curatati si taiati cubulete
1/2 lingurita de curcuma
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
3 lingurite de garam masala
2 ardei iuti verzi, curatati de seminte si taiati rondele
5 linguri cu varf de seminte de mac
1 lingurita de sare
2 lingurite de suc de lamaie
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
cateva rondele de lamaie, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca semintele de mac cu 3-4 linguri de apa si se lasa la inmuiat timp de 30 de minute.
Se piseaza apoi intr-o piua, pana ce se o parte din seminte se zdrobesc.
Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie, se adauga carnea, se asezoneaza cu 1/2 lingurita de sare si 2 lingurite de garam masala si se prajeste 4-5 minute, amestecand frecvent pana ce se rumeneste uniform si este facuta. Se scoate carnea din wok si se pune deoparte.
Se adauga restul de ulei si se incinge la foc iute. Se adauga foile de dafin si cartofii si se prajesc, amestecand frecvent, timp de 2-3 minute.
Se adauga curcuma, restul de garam masala si ardeii iuti si se continua gatitul 1 minut. Se adauga semintele de mac, ceapa, fulgii de ardei gras (daca ii folositi), restul de sare si apa, cat sa acopere ingredientele. Se acopera tigaia si se fierb ingredientele 5 minute, pana ce cartofii sunt pe jumatate facuti.
Se ia capacul, se adauga carnea si sucul de lamaie si se fierbe mixtura 5-10 minute, pana ce cartofii sunt fragezi, iar lichidul s-a evaporat in buna masura.
Se serveste cu orez fiert si/sau paine nedospita (roti sau paratha), ornat cu rondele de lamaie si frunze de coriandru.
Sfaturi:
Daca puteti, zdrobiti semintele de mac mai bine decat am reusit eu. Cred ca daca obtineti o consistenta mai pastoasa, gustul de mac va fi mai pregnant.
Nota:
Daca nu aveti ulei de mustar, folositi un alt ulei vegetal. Il gasiti insa in magazine de specialitati ca Bacania Veche si Ki-Life, ca si garam masala, de altfel.
Eu am gatit reteta cu cartofi dulci, fiindca ii aveam la indemana, dar nu sunt obligatorii. Puteti folosi si cartofi obisnuiti; desigur, gustul va fi putin altul, dar reteta ramane delicioasa.
Buna
Pe caldura asta e cam greu sa aprinzi aragazul totusi azi am facut aceasta reteta si nu mi-a parut rau.Este excelenta cobinatia de cartof dulce cu mac si scortisoara iar celelalte ingreiente completeza placut aceasta reteta .Singura problema o am cu sarea.In geneal eu maninc mai nesarat si de aceea nu folosesc cantitatea data in reteta si pun sare cit imi place mie.
@Dorel: Mi se pare normal sa adaptezi un pic retetele dupa propriile gusturi. De obicei nu indic cantitatile de sare si piper, tocmai din acest motiv; fiecare mananca dupa cum este obisnuit.
hahaha … clasic nu prea ma intereseaza , bine ca mai sunt in viata !
si va rog sa citati corect, e hehehe legat … hahaha
da, originalul e mai palid, nu e nimic rau ca sunt alti cartofi, daca puneai si numele potrivit (pentru finete si rigoare) era perfect … hehehe
eu totusi ma gandesc ca stimulentul material e doar un imbold, nu poate sa conteze chiar atat de mult … nu ?
@cristi-j: Pentru cei mai multi a contat, probabil, articolul; au comentat fiindca si-au dat seama ca parerea lor poate fi importanta. Probabil ca pentru cativa a contat premiul.
Ha,ha, originalul este mai palid ,in comparatie cu compozitia ta plina de culori 🙂
@katze: Palid rau. 🙂
Aloo posto, cartofi cu mac in varianta Radu sau, varianta….ce se gaseste la indemana 😀
Importanta este combinatia de condimente care “semneaza” bucataria indiana.
Da, originalul contine seminte de mac alb , dar daca nu este, bun si cel autohton. Macul alb se macina si se foloseste sub forma de pasta pt a da consistenta mancarii avand si o aroma mai puternica.
Eu am gatit ceva asemanator, dar in loc de ulei de mustar am folosit pudra de mustar (seminte).
Psylluim nu este altceva decat patlagina, Plantago ovata, varietatea europeana si varietatea indiana. Planta medicinala folosita inca din antichitate de Dioscurides.
Nu se prea foloseste in müsli, dar de ce nu, proprietatile sunt miraculoase 😀
Blogul tau…he, he (citat cristi-j) vad ca are un tempo oho, de la allegro spre vivace, ba uneori vivacissimo ! Ce nu face o masina de facut paste! 😀
@Katze: He he he, cum zice un clasic in viata, cam asa este: stimulentul material nu este de lepadat. 🙂
Ai dreptate, varianta initiala este cu mac alb si cartofi simpli, dar, crede-ma, nu arata atat de bine ca asta.
Exact despre asta era vorba. Ei bine, cartofii dulci sunt dulci iar mie sotul aseara mi-a adus niste cartofi noi si ma interesa sa stiu ce modificari aduce gustului final. De obicei cand gatesc orice reteta imi place sa respect toti pasii dar acum e oarecare criza de cartofi dulci prin camara :D. Multumesc frumos pentru sfaturile dvs si ori de cate ori o sa am o nelamurire in legatura cu ceva o sa va intreb.
@Georgiana: Atunci, spor la gatit! Sper ca sotul sa fie incantat,
buna interensata combinatia si de arome trebuie sa o incerc
@ely: Neaparat! 🙂
Si mie imi fac cu ochiul cartofii dulci cu mac. N-am mai incercat combinatia asta, dar sunt aproape sigura ca o sa-mi placa! Felicitari pentru reteta! 🙂
@Roxana: Indienii trebuie felicitati, nu eu. In cazul acestei retete eu sunt doar un intermediar. 🙂
Foarte adevarat,nu este delor rea vorba care spune ca : invatam cat traim,toata viata avem ce invata si in orice domeniu. Trebuie doar sa fim deschisi in fata noutatilor .
Tu gatest retete delicioase,le explici si prea explici noi putem comanda condimentele de pe net,se tot gasesc si sa inceram gusturi noi.Nu zic ca ar si expirate sau ca nu ar mai fi bune retetele traditionale dar merita sa incercam arome si gusturi noi.Eu una m-am indragostit de ghimbir,imi place foarte mult ,aroma sa mi-ar placea sa o am si intr-un parfum .Un pui cu ghimbir este delicios.
@Miclescu Maria: Eu cred ca nu putem progresa daca nu experimentam, iar cunoasterea a cat mai multe ingrediente nu poate decat sa ne ajute.
@rodica paraschiv : curcuma si garam masala am vazut la magazinul bio de pe str. sfantul ioan in centru (imediat din muresenilor). au filiale si la carrefour si real.
Cred ca este o mancare foarte gustoasa si as face-o si eu dar nu stiu ce sa fac, ca la noi, in Brasov, nu se gasesc atat de multe arome -curcuma si garam masala- si nu cred ca mai are acelasi gust daca pui altceva. Mancare cu susan am incercat si mi-a placut dar cu mac chiar nici nu am vazut. E ceva normal, nu, ca doar e mancare indiana si nu mi se pare nici dificila. Daca aveti vreun sfat, astept sa-l primesc.
@rodica: Ce sfat sa va dau? Comandati de pe internet ce va lipseste. Sau, stiu eu, gatiti doar retetele pentru care aveti ingrediente. 🙂 Sau mai intrebati in orasul dvs. si pe altii, poate sunt mai in tema in privinta aceasta.
“eu sper sa atrag nu doar comentatori, ci si pasionati de bucatarie asiatica, desi incep sa ma indoiesc ca ar exista prea multi” – si eu incerc sa fac putina educatie culinara,daca am trecut de la stadiul de “ciudat” la “interesant” ,inseamna ca totusi suntem pe drumul cel bun. In comparatia cu anii trecuti sunt mai multe condimente exotice si pe piata noastra,poate de acum vor fi mai cautate astfel de retete.
Deci,psylluim este mai mult folosit ca fibra,nu l-am mai folosit si ma gandeam ca poate fi folosit si in retete indiene,dar cred ca am sa incerc un amestec de muesli,mai altfel bineinteles:)
In privinta premiilor,o sa vezi ce succes vor avea cartile in limba engleza,asa ca nu le ocoli,sunt sigura ca vei avea si persoane noi care vor comenta. Cand oferi un premiu mai mare,de ce nu organizezi un concurs pentru cei ce vor incerca retete de pe site,poate fi si cu tragere la sorti,cu cat mai multe retete cu atat mai multe sanse. Astfel vei promova si siteul tau si retete etnice.
@mitinita: Cum spuneam, imi iau fibrele din alte parti. Prefer sa las cartofii cu coaja, decat sa ma complic cu psyllium.
In ce priveste premiile, vom vedea ce va fi. Din ce am observat eu, majoritatea cititorilor de bloguri culinare nu stiu engleza, asa ca nu ma astept la o mare emulatie pentru cartile respective.
Nu ma complic cu retete trimise de cititori si o sa-ti spun de ce. Cu cat le ceri mai mult, cu atat participa mai putini. Am vazut astfel de concursuri cu doar 6 participanti. Prefer sa le cer un minim de efort, adica un comentariu, si sa fie cateva zeci sau 1-2 sute de participanti.
“eu sper sa atrag nu doar comentatori, ci si pasionati de bucatarie asiatica, desi incep sa ma indoiesc ca ar exista prea multi” … cum poti sa spui asa ceva ? aceste cuvinte ne doare … hahaha
absolut, concursul a adus mai multi comentatori, concursul si promovarea concursului. unii dintre ei doar pentru concurs, unele comentarii pe care mi-as fi dorit sa nu le fi citit (clar esti mult mai rabdator decat mine – si eu ma mandream cu asta … hahaha), din anumit punct de vedere te-ai apropiat de alte bloguri dar din fericire, din cate imi dau eu seama stai mult mai bine decat oricine la numarul, constanta si calitatea comentariilor.
sunt curios de viitorul premiu … hahaha
@cristi-j: Trebuie sa ai rabdare daca vrei ca altii sa invete cate ceva de la tine. It goes with the territory…
Premiile vor fi alternante de ustensile culinare cu carti in romana si engleza. Clar cartile, mai ales cele in engleza, vor intruni mai putine preferinte, dar nu-mi permit sa dau in fiecare luna premii de sute de lei. Sa vad daca pot “misca” mai multi sponsori.
am devenit asa de previzibil ? hahaha … sper ca macar nu bat campii cu completarile … hehehe
@cristi-j: Nu bati deloc campii, poate uneori mai exagereci cu carcoteala, dar prefer asa decat lipsa de reactie. Cum am ajuns sa-ti cunosc preferintele si interesele, uneori las inadins “portite” de discutie; ce sa fac, imi doresc si eu mai multa animatie pe blog.
Indubitabil, concursul comentarii/premii, si sper ca si celelalte care vor urma in aceeasi maniera, a adus mai multi comentatori; eu sper sa atrag nu doar comentatori, ci si pasionati de bucatarie asiatica, desi incep sa ma indoiesc ca ar exista prea multi.
Am incercat si eu de curand o reteta aloo,am folosit schinduf,chimion si curcuma si acum vreau sa experimentez mai multe retete indiene.
Ai incercat psylluim si seminte de mac alb?
@mitinita: Psyllium nu am incercat si nici nu ma tenteaza prea mult. Pot sa mananc fibre si sub multe alte forme. Nu stiu de ce, dar mereu cand se descopera cate un aliment “minune”, plin de nutrienti, devin imediat sceptic.
Mac alb am avut si am gatit cate ceva cu el, dar acum 4-5 ani, inainte de a avea blog. Nu mi-a lasat vreo amintire de nesters, dar daca as da din nou peste el, l-as lua din nou la teste.
reteta e luata de undeva sau e adaptata de tine ?
pentru ca daca e trecuta la bucatarie indiana ar fi cateva neclaritati. din cate stiu eu indienii servesc la masa mai multe portii mici din diferite mancaruri alaturi de orez sau paine care sunt felurile principale. aloo posta e o mancare destul de uscata (asa cum ai facut-o si tu) care se serveste alaturi de orez impreuna cu un curry. nu cred ca in india s-ar pune si pui inauntru (de fapt am cautat putin pe net si n-am gasit decat separat). se face aloo posto (cartofi) si se face murgh posto (pui) dar cred ca nu se pun impreuna … hehehe
unul dintre motivele pentru care asiaticii (indieni, chinezi, thailandezi …) au atatea mancaruri este ca le dau nume diferite fiecarui fel in functie de ingrediente. hehehe … cartoful si cartoful dulce sunt rude indepartate dar au nume diferite. cartof = aloo (alu) , cartof dulce = shakarkand (shakkar = zahar). sau in bangladesh (care e langa bengal, statul indian in care aceasta reteta e foarte populara) s-ar chema misti alu (misti = dulce). adica ce ai facut tu nu se cheama aloo posta (posto)
din cate poze am vazut cu acesta reteta niciuna nu seamana cu a ta … hehehe … poate ca nu asa trebuia sa iasa ?…hehehe
fiind o reteta populara si raspandita are desigur multe variante, se mai pot inlocui sau adauga unele mirodenii.
lasand la o parte carcotelile … hehehe … stiu ca gustul e grozav, chiar daca nu am facut cu mac, retetele indiene de cartofi cu mirodenii sunt foarte aromate si sunt o schimbare mare fata de gusturile pe care le asociem noi de obicei cu cartofii.
@cristi-j: hehehe… ca sa zic si eu ca tine, stiam aproape exact ce urmeaza sa spui. Te asteptam. 🙂
Da, reteta este adaptata. De aceea se si numeste “pui cu aloo posta”. Mai mult, este facuta acum 3 ani.
Despre cartofii dulci am pomenit deja ca ii aveam in casa si ca trebuia sa le gasesc o intrebuintare, asa ca i-am directionat in reteta asta..
In ce priveste servitul preparatului, dar fiind ca are si pui si ca este bine condimentata, un orez este suficient, pentru gustul meu.
Ca tot am adus vorba despre gust, chiar este grozav, si am credinta ca reteta este mai buna cu cartofi dulci decat cu cei obisnuiti. Sunt mai scumpi si mai greu de gasit, dar merita incercarea.
Oare fara pui are ,, farmec” preparatul ?. In perioada aceasta nu mananc carne .
Si mai am o curiozitate . Cand prepari ceva asiatic lista de ingrediente este litera de lege sau mai scoti cate unul daca nu este pe gustul tau ?
@mihaelar63: Fara pui? Poti incerca… Insa, te rog, lasa macar cartofii si macul. 🙂
Orice reteta este un punct de plecare. O poti face “ca la mama ei” sa vezi daca iti place, sau o poti ajusta cum doresti. Doar nu te controleaza nimeni. S-ar putea insa sa nu-ti mai iasa bine, mai ales ca unele ingrediente nu-ti sunt cunoscute bine si nu stii exact ce pierzi sau ce modifici.
O reteta cu pui exact pe gustul meu. As avea o singura intrebare: daca in loc de cartofi dulci pun cartofi albi se simte diferenta de gust? Multumesc anticipat pentru raspuns.
@georgiana: Sigur ca se simte; cartofii dulci sunt mai… dulci. Au si alta culoare. Poti folosi insa si cartofi obisnuiti, eu aveam in casa din cei dulci si le-am gasit o intrebuintare, dar nu sunt obligatorii. Mai poti ajusta gustul cu putin zahar, ca sa-i imiti mai bine, asta daca doresti.