Iata o noua reteta gatita cu Vita Cook, cuptorul cu halogen si convectie de la Singer. Este o reteta complexa, care se poate servi si la mese festiva, cum este cea de Craciun.
Bucatarie: romaneasca
Cantitate: 4-6 portii
Dificultate: medie
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 50 minute plus odihna
Ingrediente:
1 pui marisor, circa 1,35 g
2 fire de rozmarin
2 fire de cimbru
1 lamaie, taiata in jumatate
sare
piper negru, proaspat macinat
2 catei de usturoi intregi
2 catei de usturoi, dati pe razatoare
1/2 pachet de unt
2 fire de cimbru, frunzele de la
2 fire de rozmarin, frunzele de la
cativa cartofi, curatati si taiati cubulete
1 lingurita de boia dulce
salata mixta
1 lingurita de zahar
4 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingurita de mustar
1 lingura de suc de lamaie
Instructiuni:
Alifiaza untul si adauga sare, piper, usturoi, cimbru si rozmarin. Amesteca bine.
Freaca puiul cu o jumatate de lamaie, in interior si pe exterior, pe ambele parti.
Zdrobeste putin cateii de usturoi si introdu-i in cavitatea puiului impreuna cu firele de cimbru si rozmarin si cele doua jumatati de lamaie.
Desprinde pielea puiului, incepand de la gat, si introdu pe sub ea, in zona pieptului si a pulpelor, untul alifiat, impingand umplutura ca sa se raspandeasca cat mai mult si mai uniform.
Unge puiul la exterior cu restul de unt.
Sareaza si pipereaza cartorii, apoi presara-i cu boia si stropeste-i cu putin ulei. Amesteca bine.
Incinge Vita Cook la 180 °C, timp de 5-10 minute.
Asaza in Vita Cook raftul inferior; pune pe el sita cu cartofii punctati cu putin unt.
Asaza apoi raftul superior si pune pe el tigaia cu puiul pregatit mai inainte. Fixeaza inelul prelungitor si pune capacul.
Gateste 50 de minute la 180 °C.
Intre timp prepara sosul pentru salata amestecand intr-un castron mustarul cu sare, zahar, suc de lamaie si piper.
Adauga apoi uleiul treptat, amestecand pana se obtine o emulsie aurie.
Dupa 25 de minute intoarce puiul pe partea cealalta, intoarce si cartofii si continua restul de 25 de minute, sau cat este nevoie ca puiul sa fie crocant si facut, iar cartofii fragezi.
Lasa puiul la odihna 10 minute, in Vita Cook.
Serveste puiul cu cartofi, alaturi de o salata.
Sa trecem la treaba! 😀 chiar acum ma apuc de gatit, sa vedem ce iese 🙂
Am facut doar puiul, fara cartofi. L-am pus pe gratarul de jos si adevarat nu am folosit inelul pentru ca nu se specifica nicaieri. Am incins aparatul 8 minute inainte.
Sa inteleg ca iese mai bine daca-l pun pe raftul de jos dar cu inelul de prelungire atasat?
Pentru friptura de vita la ce temperatura sa setez cuptorul?
Inca un aspect.
Am observat ca sub marcajul 8 pe timer (adica de exemplu – 4 sau 5 minute), tic-tac-ul inceteaza dupa aproximativ 2 minute, nu se mai declanseaza nici clopotelul si cuptorul va merge in continuare fiind nevoie sa fie oprit manual. Peste 8 in sus nu sunt probleme de acest gen. E normal?
@Alin: Nu este normal. Poate are ceasul o defectiune. Inelul de prelungire se pune atunci cand aveti de gatit o bucata de carne mare, care se poate arde la suprafata inainte ca sa fie gatita in ibterior. Practic, inelul indeparteaza alimentul de sursa de caldura.
Foarte curios…
Am tinut 20 de minute puiul pe o parte si deja se arsese pielea de pe piept destul de mult pe anumite portiuni – era neagra. L-am intors si n-am reusit sa-l tin mai mult de inca 20 de minute pentru ca s-a ars la fel si pe partea celalta. Mai rau este faptul ca in profunzime nu era suficient de bine facut, in special in interior langa oase.
Deci l-am tinut per total 40 de minute si nu arata nicidecum la fel ca in aceasta poza: parti arse central si interiorul nu suficient de bine facut. Daca-l tineam mai mult cred ca se ardea toata pielea.
Ajung la concluzia ca iese cu mult mai bine la cuptorul clasic pe o sticla, in picioare.
@Alin: Mie mi-a iesit fara probleme, din prima incercare. Curios, intr-adevar… Poate nu ati respectat temperatura? Sau nu ati pus inelul de prelungire? Ati incins bine aparatul inainte?
Oricum, VitaCook nu are pretentia de a inlocui cuptorul traditional, ci de a oferi o alternativa. Este, pur si simplu, o sursa termica cu care trebuie sa invatati sa lucrati, caci se comporta diferit de cele „traditionale”.