Aceasta reteta se gateste prin tehnica numita “stir-fry“, imposibil de obtinut intr-o bucatarie domestica europeana. Gatiti insa la flacara maxima, acolo unde este indicat in text, si va veti putea bucura de savoarea acestei retete, chiar daca respectarea metodei de lucru nu este perfecta.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
4 pulpe superioare de pui (circa 250-300 g in total), dezosate, fara piele, taiate cubulete
250 g castravete, taiat cubulete
1 morcov mediu, taiat cubulete
1 ardei gras rosu, curatat si taiat cubulete
4 cepe verzi, tocate
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de sos de soia light
1 lingurit de sos de soia dark
1 lingura de otet de orez (sau otet alb de buna calitate)
1 1/2 lingurita de piper de Sichuan
4 catei de usturoi, tocati marunt
3 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
2 lingurite de amidon
1 lingura de sos de stridii
coriandru proaspat, tocat
1 lingura de alune caju (sau arahide), tocate grosier, pentru servit
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge o tigaita la foc mediu. Se adauga piperul de Sichuan si se frige uscat, fara ulei, timp de 1 minut, sau pana ce incepe sa miroasa si sa se rumeneasca usor. Se ia de pe foc, de lasa sa se raceasca 1 minut si se piseaza grosier, intr-o piua.

Se amesteca bine amidonul cu 1 lingura de apa rece. Se amesteca intr-un castron bucatelele de carne cu mixtura de amidon, piper de Sichuan, sos de soia light si dark, usturoi, ghimbir si otet de orez. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat minim 30 de minute, in frigider.
Cat timp se marineaza carnea, se fierbe orezul, astfel ca sa fie gata atunci cand se termina de gatit preparatul.

Se incinge bine un wok, la foc iute. Se adauga 2 linguri de ulei. Se scurge bine carnea de marinada si se soteaza rapid (stir-fry) timp de 1 minut. Se adauga cubuletele de morcov si cele de ardei gras, ca si sosul de stridii; se amesteca bine si se gateste mixtura 1-2 minute. Se adauga in wok marinada ramasa in castron si se continua gatitul 1-2 minute, sau pana ce lichidul capata o consistenta siropoasa.

Intre timp, separat se incinge un alt wok, sau tigaie mare. Se adauga restul de ulei si, cand acesta este incins, se adauga castravetele. Se soteaza rapid 30-60 secunde, sau pana ce incepe sa-si elibereze aroma.

Se adauga castravetii si ceapa verde la mixtura de carne. Se amesteca rapid si se serveste preparatul imediat, alaturi de orez fiert, presarat cu frunze de coriandru si cu alune tocate.

Nota:
Am sansa de a avea un aragaz cu arzator dublu, modificat pentru a oferi un foc foarte puternic, asa ca aproximarea mea este destul de aproape de ceea ce ar trebui sa fie un stir-fry.

Timpul de gatit este foarte scurt, iar flacara foarte mare permite pastrarea culorii si texturii crocante a vegetalelor. Acestea trebuie sa fie fragede, dar crocante.

Sos de soia light si dark, piper de Sichuan si sos de stridii se gasesc in unele super si hipermarketuri. Le gasiti sigur, in Bucuresti, in magazinele alimentare din Dragonul Rosu 1 si 2, ca si la Bacania veche si la Ki-Lite.