Iata o reteta interesanta si usor de facut. Carnea este frageda, cu un gust usor acrisor, si se serveste cu un sos matasos, aromat placut cu usturoi, coniac si patrunjel. Cepele, aici pe post de legume, sunt fragede si au un gust delicios, dulce-acrisor-picant.
Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui, circa 350 g in total
2 linguri de unt
5-6 cepe mici, curatate de coaja si taiate in jumatate
2 linguri de otet de vin rosu
4 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de vin alb
60 ml coniac
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat
salata (castraveti, rosii, ceapa verde), pentru servit
Instructiuni:
Se taie fiecare jumatate de piept de pui in doua parti, pe diagonala. Se asezoneaza cu sare si piper. Se topeste jumatate din unt intr-o tigaie mare si grea, la foc mediu. Se adauga bucatile de pui si se prajesc 5-6 minute, pana ce se rumenesc, intorcandu-le o data.
Se adauga cepele in tigaie, se sareaza, se acopera si se gatesc la foc mic 5-7 minute, ascuturand tigaia si amestecand ocazional.
Se transfera bucatile de carne pe o farfurie calda. Se adauga otet si se gatesc cepele 1 minut, amestecand frecvant pana ce lichidul este aproape evaporat. Se adauga usturoi, vin si fond si se amesteca.
Se readuc in tigaie bucatile de pui, impreuna cu lichidul lasat in farfurie. Se acopera si se fierb molcom 3-5 minute, amestecand ocazional pana ce puiul este fraged.
Se transfera puiul si cepele pe o farfurie si se acopera, sa se pastreze calde. Se mareste flacara si se fierbe lichidul rapid, pana se reduce la jumatate.
Se ia tigaia de pe foc si se adauga restul de unt, amestecand pana ce sosul s-a ingrosat putin si este lucios. Se adauga patrunjel si se amesteca. Se toarna sosul peste bucatile de pui si peste jumatatile de ceapa. Se serveste cu salata de cruditati.
Sfaturi:
Cand se curata ceapa, se reteaza cu grija, foarte putin la cele doua capete, apoi se taie in jumatate, astfel ca foile sa nu se desfaca atunci cand jumatatile de ceapa se gatesc in tigaie.
Buna
Am facut aceasta reteta azi.Carnea pinde un gust f placut de la sos .Ca salta am folosit fenicul si varza chinezeasca.Rosii si castraveti nu mai folosesc pina la vara cind se fac in gradina unei prietene.Am sa incerc si varianta cu otet balsamic .E o reteta care merita refacuta .Simpla,rapida si un gust de nota 10
toate cele bune
@dorel: Multumesc pentru opinie. Spor la gatit in continuare.
Radu din ce am vazut in poze cred ca e ceapa numita echalote aici, din cea movulie putin la culoare nu cea alba. Imi place foarte mult ceapa asta.
@Sylvia: Eu am gatit cu cepe mici, pur si simplu. Pe la noi salotele (sau hasmele) se gasesc foarte greu.
Suna tare interesant reteta asta . Nu stiu cum e la gust dar lista de ingrediente imi place tare mult 🙂 .
@Sylvia: Nu uita, neaparat cepe mici, chiar arpagic daca gasesti. 🙂
cred ca ar merge bine cu arpagic si putin balsamic,o combinatie dulce atat de la ceapa cat si de la coniac si acrisoara de la otet desigur cred ca este o reteta delicioasa
@bobo: Si eu cred. 🙂 As mai incerca si o varianta cu un amestec de 2/3 cepe mici si 1/3 catei de usturoi.