Iata o reteta interesanta si usor de facut. Carnea este frageda, cu un gust usor acrisor, si se serveste cu un sos matasos, aromat placut cu usturoi, coniac si patrunjel. Cepele, aici pe post de legume, sunt fragede si au un gust delicios, dulce-acrisor-picant.


Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui, circa 350 g in total
2 linguri de unt
5-6 cepe mici, curatate de coaja si taiate in jumatate
2 linguri de otet de vin rosu
4 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de vin alb
60 ml coniac
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat
salata (castraveti, rosii, ceapa verde), pentru servit

Instructiuni:
Se taie fiecare jumatate de piept de pui in doua parti, pe diagonala. Se asezoneaza cu sare si piper. Se topeste jumatate din unt intr-o tigaie mare si grea, la foc mediu. Se adauga bucatile de pui si se prajesc 5-6 minute, pana ce se rumenesc, intorcandu-le o data.

Se adauga cepele in tigaie, se sareaza, se acopera si se gatesc la foc mic 5-7 minute, ascuturand tigaia si amestecand ocazional.

Se transfera bucatile de carne pe o farfurie calda. Se adauga otet si se gatesc cepele 1 minut, amestecand frecvant pana ce lichidul este aproape evaporat. Se adauga usturoi, vin si fond si se amesteca.

Se readuc in tigaie bucatile de pui, impreuna cu lichidul lasat in farfurie. Se acopera si se fierb molcom 3-5 minute, amestecand ocazional pana ce puiul este fraged.

Se transfera puiul si cepele pe o farfurie si se acopera, sa se pastreze calde. Se mareste flacara si se fierbe lichidul rapid, pana se reduce la jumatate.
Se ia tigaia de pe foc si se adauga restul de unt, amestecand pana ce sosul s-a ingrosat putin si este lucios. Se adauga patrunjel si se amesteca. Se toarna sosul peste bucatile de pui si peste jumatatile de ceapa. Se serveste cu salata de cruditati.

Sfaturi:
Cand se curata ceapa, se reteaza cu grija, foarte putin la cele doua capete, apoi se taie in jumatate, astfel ca foile sa nu se desfaca atunci cand jumatatile de ceapa se gatesc in tigaie.