Pui cu chimen, ceapa si sos de rosii

Ceapa caramelizata da o dulceata delicioasa sosului, contrabalansand aciditatea rosiilor si dand complexitate gustului. Aroma combinata de usturoi, chimen si patrunjel da preparatului o nota specifica, extrem de placuta.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute
Ingrediente:
6 pulpe superioare de pui, cu os, fara piele
sare
piper negru, proaspat macinat
4 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 lingurite de seminte de chimen
4 cepe (circa 750 g in total), feliate subtire
6 catei de usturoi, tocati marunt
200 ml vin alb sau rosu, dulce
2 linguri de pasta de rosii
2 frunze de dafin
2 lingurite de boia dulce
3-4 linguri de passata, sau cat este nevoie
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat
frunze proaspete de patrunjel, pentru tocat
Instructiuni:
Se sareaza si se pipereaza pulpele. Se incing 2 linguri de ulei intr-o cratita mare, cu fund si pereti grosi, si se prajesc pulpele la foc iute, in transe, cate 1-2 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc uniform. Se scot si se pun deoparte, pe o farfurie.
Se adauga in cratita restul de ulei si se incinge la foc mic. Se adauga semintele de chimen si se gatesc, amestecand, timp de 30 de secunde, sau pana ce sfaraie si incep sa miroasa. Se adauga ceapa, se sareaza, si se gateste 10 minute la foc mic.
Se incalzeste cuptorul la 95 °C.
Se adauga usturoiul si se continua 2 minute, amestecand frecvent, pana ce se caramelizeaza ceapa. Daca mixtura de ceapa si usturoi este prea uscata, se pot adauga 1-2 linguri de vin.
Se adauga pasta de rosii, frunzele de dafin si boiaua dulce. Se amesteca timp de 2 minute. Se adauga restul de vin si passata si se da mixtura in clocot.
Se readuc pulpele in vas si se intorc in sos, ca sa se umezeasca bine. Se completeaza cu passata, daca este nevoie (sosul trebuie sa acopere circa trei sferturi din pulpe). Se da mixtura in clocot, se acopera si se transfera in cuptor pentru 20 de minute.
Se scoate vasul din cuptor, se adauga patrunjelul si se amesteca rapid. Se acopera vasul si se lasa sa stea 10 minute.
Se servesc pulpele cu mult sos, ornate cu patrunjel tocat.


6 comentarii pe “Pui cu chimen, ceapa si sos de rosii

  1. Valentina Mihaescu spune:

    Cred ca preparatul are un gust foarte bun. Imi place mult chimenul si merge foarte bine cu rosiile. Te rog sa nu zici ca-s carcotasi! Passata nu-i mai bine sa fie naturala si proaspata, cu rosii din gradina sau piata care se pot face pe loc piure. Eu l-as lasa pe Cirio pentru la iarna.

  2. Mirela Stanescu spune:

    Mie imi place chimenul, dar l-am folosit in alte combinatii.
    Nu-i o idee rea puiul cu chimen; bine de retinut si pus in practica.

    • Radu Popovici spune:

      @lavinia: Passata este un piure de rosii (fara pielite si samburi) negatite. Eu am lucrat cu marca Cirio, se gasesc in toate hipermarketurile. De fapt, nici nu cred ca am vazut alta marca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.