Pui cu cinci arome

Cinci arome chinezesti” este unul dintre amestecurile de mirodenii caracteristice unei bucatarii renumite pentru diversitatea si rafinamentul sau. Amestecul nu este iute; este insa destul de puternic aromat, cu toate ca, in acelasi timp, aroma sa este fina, rafinata si doar usor picanta. Folositi-l cu prudenta, fiindca, adaugat in cantitati mari, poate domina profilul de gust si aroma al preparatelor.
Pui cu cinci arome - Pui cu cinci arome 1 - Retetele lui Radu

Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 8 minute
Ingrediente:
1 1/2 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 piepti de pui dezosati, fara piele, circa 350 g in total, taiati fasiute subtiri
1 ceapa mica, feliata subtire
1 morcov mare, taiat fasiute subtiri
4 catei de usturoi, taiati fasiute subtiri
2 lingurite de ghimbir, taiata fasiute subtiri
1 ardei iute proaspat, curatat de cotor, taiat in jumatate si apoi fasii
1/2 ardei gras verde, taiat fasiute subtiri
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
2-3 cepe verzi, taiate bucati de 4-5 cm, pe diagonala
2 lingurite de amestec 5 arome
2 1/2 linguri de vin de orez (sau vin alb, demisec)
1 lingura de sos de soia
2 lingurite de sos de stridii
50 g radacini de lotus, taiate bucatele de 5 cm lungime, pe diagonala
50 g inimi de palmier, taiate julienne, pe lungime
piper alb
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se incalzeste bine un wok, se adauga uleiul si se incinge. Cand uleiul incepe sa fumege, se adauga fasiutele de pui si se soteaza rapid, la foc iute, timp de 2 minute, pana ce sunt usor rumenite pe toate partile. Se transfera apoi pe o farfurie calda.
Se adauga in acelasi wok ceapa, usturoiul, ghimbirul si ardeii iuti si se gatesc 2 minute, amestecand permanent, dupa care se adauga morcovii, ardeii grasi si ceapa verde. Se presara peste legume amestecul 5 arome si se continua gatitul alte 2 minute, amestecand frecvent.
Se adauga vinul de orez, sosul de stridii si sosul de soia si se amesteca. Se face flacara mica, se da lichidul intr-un clocot foarte molcom si se adauga fasiutele de carne, inimile de palmier si radacinile de lotus. Se amesteca usor, cu mare grija, si se gatesc ingredientele 1-2 minute, pana ce sunt fierbinti. Se asezoneaza cu piper alb si se servesc fierbinti, alaturi de orez.
Sfaturi:
Radacini de lotus si inimi de palmier se gasesc, la conserva, in marile hipermarketuri si in magazinele de delicatese si specialitati. Nu va bateti capul cu ele daca nu le aveti la indemana. Pur si simplu omiteti-le. Oricum, nu au gust propriu si sunt folosite doar pentru textura.
Vinul de orez si sosul de soia se adauga turnandu-le incet, pe peretii laterali ai wok-ului. La contactul cu peretii fierbinti ai vasului, lichidele se infierbanta si se evapora partial, astfel ca in centrul wok-ului ajung concentrate.
Daca va displace gustul iute, curatati ardeiul iute de seminte, sau injumatatiti-i cantitatea.
Pentru un plus de gust puteti marina fasiutele de pui inainte de a le gati. Incercati sa faceti acest lucru cu un amestec (proportiile le stabiliti dupa gustul dvs.) de sos de soia, suc de lamaie, usturoi ras, suc de ghimbir (pentru a obtine sucul se rade ghimbirul si se stoarce razatura), zahar de trestie (sau zahar brun) si amestec 5 arome. Lasati carnea la marinat circa 30 de minute.

8 comentarii pe “Pui cu cinci arome

  1. cristi-j spune:

    Iti aduci aminte cand spuneai ca la inceput cartile ti se pareau grozave dar in timp ti-ai dat seama ca de fapt multe retete din aceste carti pentru publicul occidental nu prea au legatura cu adevarata, autentica si traditionala mancare etnica din diverse tari ?
    Nu e vorba de ce vreau eu, era o parere despre ce stiu eu ca ar fi stilul de gatit (mai aproape de radacini) chinezesc.

    In serialul documentar pe care ti l-am trimis ultima oara, si in cateva altele, se poate vedea ca multe dintre vegetalele pe care le tot vedem prin retete se intalnesc foarte rar sau deloc in tara de origine, chiar unele dintre numele lor fac referire la originea lor vestica. De exemplu broccoli, tulpina de telina, chiar ceapa, morcov, ardei gras, rosie. Cred ca stim mai bine mancarea chinezo-americana decat cea din China.

    Sigur ca nimic din reteta nu strica, e vorba doar de teorie si de un pic (mai multa) de rigoare … hahaha

    Cred ca anasonul stelat e primul cand vine vorba de a domina in cazul unei cantitati mai mari (in acest caz). Cardamomul negru e si el cu tendinte mari de dominatie.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Asa este, cartile americane si englezesti sunt un moft. Totusi, la inceputuri au fost foarte bune si nu ar strica nimanui sa „dea o raita” prin ele. Incep sa-mi fac impresia ca, de fapt, imi place mancarea chinezeasca mai „cosmetizata”, adica adusa la gustul occidental. De fapt, asta si gatesc cu placere. ma rog, si pentru ca nu am la dispozitie o multime dintre ingredientele lor de baza; noi folosim ceapa in loc de hasme (asa se explica alaturarea ceapa-ceapa verde din reteta asta, ea este de fapt hasme-ceapa verde), cepsoara europeana in locul celei chinezesti, avem alt fel de coriandru si un alt fel de menta… la fel multe alte ingrediente. Ce folosim din conserve, germeni de fasole, castane de apa, inimi de palmier, muguri de bambus etc. nu au nici textura si nici gustul vegetalelor proaspete. Si exemple din acestea ar putea fi cu zecile.

      Stiu ca in Hong Kong si Macao nu am putut manca nimic chinezesc… totul mi s-a parut oribil… dar au trecut ceva ani de atunci si poate ca gusturile mele au evoluat. Oricum, nu am patit asta in Thailanda sau Cambodgia; acolo aproape totul mi s-a parut minunat. De fapt, era sa uit, am mancat mancare chinezeasca buna in Chinatown, la Bangkok.

      Asa este, anasonul stelat ar fi cea mai puternica aroma din amestec, desi, dupa mine, in doze echilibrate este una fina si rafinata; daca tot ai adus vorba despre cardamomul negru, acesta nu are deloc o aroma fina, cum nu are nici chimionul, de pilda. Niciunul dintre acestea nu fac, totusi, parte din amestecul 5 arome; acolo cuisoarele ar fi aroma mai putin fina.

  2. cristi-j spune:

    M-am intors cu comentarii carcotase. hehehe

    Mi se pare o usoara contradictie intre puternic aromat si aroma fina si intre aroma fina si poate domina profilul de aroma. In cantitati mari multe mirodenii si ierburi aromate pot domina si acoperi alte arome.

    Din cate stiu eu se intampla rar sa se foloseasca si ceapa si ceapa verde intr-un stir-fry chinezesc, nu stiu de ce ai mai pus si ceapa.

    Cred ca ai cam exagerat cu felurile de vegetale : morcovi, ceapa verde, ardei verde, ardei rosu, radacini de lotus, inimi de palmier, de obicei sunt suficiente 3. Din punct de vedere al texturii, morcovii si ardeii grasi se descurca destul de bine.

    Bune sfaturile, niciodata nu sunt repetate suficient.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Cand zic despre o reteta ca este „chinezeasca”, „indiana” sau din alta tara, inseamna ca am luat-o dintr-o sursa care o indica astfel. De obicei, vreo carte. Cand fac cate o adaptare la reteta, de obicei mentionez asta.
      Reteta este veche de vreo 3 ani, cel putin; nu mai stiu de unde am luat-o, dar sunt 99% sigur ca nu am umblat la ea.
      Ma rog, daca vrei sigur ca poti reduce ingredientele sau asezonarea.

      Contradictia este doar aparenta. Aroma este fina, caci anasonul stelat, scortisoara si feniculul chiar au arome fine. La fel, desi fina, aroma amestecului poate domina daca este pus in cantitate mare. Si un parfum exceptional poate deveni suparator.

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela: Procedura este importanta mai ales pentru vinul de orez; alcoolul se evapora mai repede si raman doar gustul si aroma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.