Cinci arome chinezesti” este unul dintre amestecurile de mirodenii caracteristice unei bucatarii renumite pentru diversitatea si rafinamentul sau. Amestecul nu este iute; este insa destul de puternic aromat, cu toate ca, in acelasi timp, aroma sa este fina, rafinata si doar usor picanta. Folositi-l cu prudenta, fiindca, adaugat in cantitati mari, poate domina profilul de gust si aroma al preparatelor.


Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 8 minute

Ingrediente:
1 1/2 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 piepti de pui dezosati, fara piele, circa 350 g in total, taiati fasiute subtiri
1 ceapa mica, feliata subtire
1 morcov mare, taiat fasiute subtiri
4 catei de usturoi, taiati fasiute subtiri
2 lingurite de ghimbir, taiata fasiute subtiri
1 ardei iute proaspat, curatat de cotor, taiat in jumatate si apoi fasii
1/2 ardei gras verde, taiat fasiute subtiri
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
2-3 cepe verzi, taiate bucati de 4-5 cm, pe diagonala
2 lingurite de amestec 5 arome
2 1/2 linguri de vin de orez (sau vin alb, demisec)
1 lingura de sos de soia
2 lingurite de sos de stridii
50 g radacini de lotus, taiate bucatele de 5 cm lungime, pe diagonala
50 g inimi de palmier, taiate julienne, pe lungime
piper alb
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se incalzeste bine un wok, se adauga uleiul si se incinge. Cand uleiul incepe sa fumege, se adauga fasiutele de pui si se soteaza rapid, la foc iute, timp de 2 minute, pana ce sunt usor rumenite pe toate partile. Se transfera apoi pe o farfurie calda.

Se adauga in acelasi wok ceapa, usturoiul, ghimbirul si ardeii iuti si se gatesc 2 minute, amestecand permanent, dupa care se adauga morcovii, ardeii grasi si ceapa verde. Se presara peste legume amestecul 5 arome si se continua gatitul alte 2 minute, amestecand frecvent.

Se adauga vinul de orez, sosul de stridii si sosul de soia si se amesteca. Se face flacara mica, se da lichidul intr-un clocot foarte molcom si se adauga fasiutele de carne, inimile de palmier si radacinile de lotus. Se amesteca usor, cu mare grija, si se gatesc ingredientele 1-2 minute, pana ce sunt fierbinti. Se asezoneaza cu piper alb si se servesc fierbinti, alaturi de orez.

Sfaturi:
Radacini de lotus si inimi de palmier se gasesc, la conserva, in marile hipermarketuri si in magazinele de delicatese si specialitati. Nu va bateti capul cu ele daca nu le aveti la indemana. Pur si simplu omiteti-le. Oricum, nu au gust propriu si sunt folosite doar pentru textura.

Vinul de orez si sosul de soia se adauga turnandu-le incet, pe peretii laterali ai wok-ului. La contactul cu peretii fierbinti ai vasului, lichidele se infierbanta si se evapora partial, astfel ca in centrul wok-ului ajung concentrate.

Daca va displace gustul iute, curatati ardeiul iute de seminte, sau injumatatiti-i cantitatea.

Pentru un plus de gust puteti marina fasiutele de pui inainte de a le gati. Incercati sa faceti acest lucru cu un amestec (proportiile le stabiliti dupa gustul dvs.) de sos de soia, suc de lamaie, usturoi ras, suc de ghimbir (pentru a obtine sucul se rade ghimbirul si se stoarce razatura), zahar de trestie (sau zahar brun) si amestec 5 arome. Lasati carnea la marinat circa 30 de minute.