Denumirea generala de “ciuperci negre” nu este tocmai corecta, caci ciupercile la care se refera pot fi maronii, negre sau gri, si aproape intotdeauna au si pete mai deschise la culoare. Eu am folosit ciuperci urechi de lemn, caci mi-au fost mai la indemana.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute plus inmuiere
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
50 g ciuperci urechi de lemn, uscate
250 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat feliute mici
1 albus de ou, batut
sare
2 lingurite de amidon, desfacute in 2 lingurite de apa rece
90 ml ulei
4 cepe verzi, taiate bucatele de 2 cm lungime
2 cm bucata de ghimbir, feliata si apoi taiata firisoare subtiri
250 g muguri de bambus din cutie, scursi si spalati
1 lingurita de zahar
3 linguri de vin de orez
2 linguri de sos de stridii
2 lingurite de ulei brun de susan
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt (optional)
1/2 legatura de coriandru proaspat
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Intr-un castron, se inmoaie ciupercile 2 ore in apa rece (sau 1 ora in apa clocotita). Se storc apoi si se taie bucati, daca sunt mari.
Se amesteca feliutele de carne cu, putina sare, albus de ou si mixtura de amidon.
Se incinge uleiul intr-un wok si se soteaza rapid, la foc iute (stir-fry) feliile de pui circa 1 minut, sau pana cand culoarea lor se schimba de la roz la alb, dupa care se scot repede cu o spumiera si se scurg pe prosoape de hartie.
Se scurge din wok excesul de ulei, lasand doar circa 1 lingura. Se adauga ceapa verde si ghimbirul si se gatesc la foc iute cateva secunde, pana ce incep sa miroasa, dupa care se adauga ciupercile si mugurii de bambus. Se continua 1-2 minute, dupa care se sareaza si se adauga zaharul; se amesteca inca 1 minut.
Se adauga feliutele de pui, se amesteca de cateva ori si se adauga vinul si sosul de stridii. Se amesteca bine si se gateste 1 minut. Se adauga, in final, coriandrul tocat si uleiul de susan. Se serveste preparatul presarat cu ardei iute tocat, pentru gust si culoare, alaturi de orez fiert.
Nota:
Reteta nu foloseste sos de soia, ci sare. Cred ca folosirea sarii aici se justifica doar prin prisma culorii. De curiozitate, am facut o mica proba cu sos de soia in loc de sare, atat la marinarea carnii cat si la asezonarea din final. Am obtinut un preparat la fel de gustos, dar cu o culoare mult prea maronie, chiar cam neplacuta, in care albul si verdele de la mugurii de bambus si ceapa verde se colorasera de la sosul de soia.
Sunt, pentru a cata oara?, neimpresionat de ciupercile urechi de lemn. Nu au aproape niciun gust, iar textura este crocanta si elastica, destul de departe de ceea ce-mi doresc eu de la niste ciuperci. Aceasta textura este exact ceea ce le place chinezilor, dar nu si mie. Parca as mesteca un sorici (dupa care, de asemenea, nu ma omor deloc) totalmente lipsit de orice gust. Imi place, in schimb, numele lor.
Va propun, ca experiment, sa folositi in locul lor ciuperci shiitake uscate, care sunt cu mult mai gustoase si au o textura mult mai placuta. Le rehidratati identic, apoi le stoarceti de apa si indepartati tulpinile tari si lemnoase; palariile lor sunt moi, fragede si foarte gustoase.
Imi plac foarte mult ciupercile acestea, am mai mancat ciuperci negre cu alt sortiment de carne si mi-a placut la nebunie. Bambusul e gustos, dar mi se pare putin amar. In rest, e interesant ca e folosit in tot felul de industrii, nu doar in cea a mancarii, in textile sau chiar in fabricarea bicicletelor din bambus. In orasul meu, revenind aceste fel de mancare, se gasesc cam greu condimentele din reteta, voi mai incerca sa caut.
@Claus: Asa este. Sunt dificultati in aprovizionare in aproape toata tara.
Am mancat asa ceva la un amic in urma cu ceva timp. Foarte gustos felul asta de mancare. O sa incerc sa il prepar si eu desi nu sunr foarte priceputa la gatit :D.
@Luciana Lupu: Reteta este atat de simpla incat daca aveti ingredientele necesare su daca respectati indicatiile nu se poate sa nu va iasa. 🙂
Minunata ideea de a cumpara de pe internet 😉 Multumesc.
Eu zic ca sosul de stridii nu e in cantitate mica, 2 linguri (nu lingurite) e mai mult decat de obicei si cred ca 2 linguri de sos de stridii oricum fac mai mult decat 3 linguri de sos de soia light in privinta culorii. Oricum, nu conteaza prea mult, doar de dragul detaliilor … hahaha
De acord cu tine pentru toate conservele, pentru mine nici mugurii de fasole la conserva nu sunt de folosit.
Asta e o reteta populara si probabil cea mai intalnita cu urechi de lemn si bambus, de aia o si stiam si eu o stiam si cu usturoi.
Pai si la mine au trecut tot atatia, ba mai mult, dar pentru ca le-am folosit des si mult mi-au ramas bine in minte … hahaha
Nu stiu de ce se foloseste sare in loc de sos de soia dar din cate inteleg eu nu se justifica prin prisma culorii. Aici nu ai marinat carnea asa ca nu e obligatoriu s-o marinezi in sos de soia si pentru asezonare n-ar fi nevoie de prea mult. Daca ar fi fost vorba de culoare nu s-ar fi adaugat sos de stridii la final, acesta avand o putere de colorare mult mai mare decat sosul de soia.
Nici eu nu sunt impresionat de ciupercile de lemn dar le gasesc interesante si din cand in cand binevenite in unele retete. Eu nu prea sunt impresionat nici de mugurii de bambus din conserva, poate chiar mai putin decat de ciuperci. Da, chinezii au gusturi deosebite in privinta texturilor iar aceasta reteta, foarte cunoscuta si intalnita, se bazeaza tocmai pe texturi.
Mi se pare ca parca se foloseste si usturoi la ea.
Folosirea ciupercilor shiitake duce deja la o alta reteta. Asiaticii fac foarte clar diferenta la astfel de lucruri, de aceea si au zeci de mii de retete de nu stii ce sa mananci … hahaha
Daca ai ocazia, foloseste ciuperci shiitake proaspete, nu au gustul la fel de intens dar sunt foarte placute, mi-as dori sa se gaseasca si la noi.
@cristi-j: Dupa cum vezi, sosul de stridii nu a colorat reteta; este in cantitate mica. Oricum, reteta este una traditionala, luata chiar de la un bucatar chinez, si chiar nu vad din ce alt motiv ar fi folosit sare. ca sa obtii cu sos de soia ce obtii cu 1 lingurita de sare, ai nevoie de vreo 3-4 linguri, iar cantitatea asta chiar coloreaza bine reteta, mai ales daca sosul de soia este unul de calitate.
Da, nici mugurii de bambus nu sunt vreo mare chestie. Fiindca tot vorbim de conserve, inimile de palmier au fost cea mai mare dezamagire pentru mine, si nici castanele de apa nu mi se par vreo mare minune.
Reteta asta era fara usturoi. Am p eblog o alta reteta de pui cu urechi de lemn, care are intr-adevar usturoi. Variante si variante…
Sigur ca shiitake da o alta reteta… mult mai gustoasa, de aceea am si sugerat-o. Din pacate, nu am avut ocazia in ultimii 5 ani sa folosesc ciuperci shiitake proaspete; am si uitat cum sunt. In orice caz, cele uscate sunt foarte gustoase.
Minunata reteta insa in orasul in care locuiesc se gasesc cu greu ingrediente asiatice 🙁
As fi preparat reteta chiar azi – chiar daca din familia mea doar eu agreez preparate chinezesti – daca as fi avut ceea ce imi trebuie.
@Patricia: Problema aceasta exista peste tot, chiar si in Bucuresti. Incercati sa cumparati de pe Internet; este solutia cea mai simpla.