Denumirea generala de „ciuperci negre” nu este tocmai corecta, caci ciupercile la care se refera pot fi maronii, negre sau gri, si aproape intotdeauna au si pete mai deschise la culoare. Eu am folosit ciuperci urechi de lemn, caci mi-au fost mai la indemana.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute plus inmuiere
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
50 g ciuperci urechi de lemn, uscate
250 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat feliute mici
1 albus de ou, batut
sare
2 lingurite de amidon, desfacute in 2 lingurite de apa rece
90 ml ulei
4 cepe verzi, taiate bucatele de 2 cm lungime
2 cm bucata de ghimbir, feliata si apoi taiata firisoare subtiri
250 g muguri de bambus din cutie, scursi si spalati
1 lingurita de zahar
3 linguri de vin de orez
2 linguri de sos de stridii
2 lingurite de ulei brun de susan
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt (optional)
1/2 legatura de coriandru proaspat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Intr-un castron, se inmoaie ciupercile 2 ore in apa rece (sau 1 ora in apa clocotita). Se storc apoi si se taie bucati, daca sunt mari.

Se amesteca feliutele de carne cu, putina sare, albus de ou si mixtura de amidon.

Se incinge uleiul intr-un wok si se soteaza rapid, la foc iute (stir-fry) feliile de pui circa 1 minut, sau pana cand culoarea lor se schimba de la roz la alb, dupa care se scot repede cu o spumiera si se scurg pe prosoape de hartie.

Se scurge din wok excesul de ulei, lasand doar circa 1 lingura. Se adauga ceapa verde si ghimbirul si se gatesc la foc iute cateva secunde, pana ce incep sa miroasa, dupa care se adauga ciupercile si mugurii de bambus. Se continua 1-2 minute, dupa care se sareaza si se adauga zaharul; se amesteca inca 1 minut.

Se adauga feliutele de pui, se amesteca de cateva ori si se adauga vinul si sosul de stridii. Se amesteca bine si se gateste 1 minut. Se adauga, in final, coriandrul tocat si uleiul de susan. Se serveste preparatul presarat cu ardei iute tocat, pentru gust si culoare, alaturi de orez fiert.

Nota:
Reteta nu foloseste sos de soia, ci sare. Cred ca folosirea sarii aici se justifica doar prin prisma culorii. De curiozitate, am facut o mica proba cu sos de soia in loc de sare, atat la marinarea carnii cat si la asezonarea din final. Am obtinut un preparat la fel de gustos, dar cu o culoare mult prea maronie, chiar cam neplacuta, in care albul si verdele de la mugurii de bambus si ceapa verde se colorasera de la sosul de soia.

Sunt, pentru a cata oara?, neimpresionat de ciupercile urechi de lemn. Nu au aproape niciun gust, iar textura este crocanta si elastica, destul de departe de ceea ce-mi doresc eu de la niste ciuperci. Aceasta textura este exact ceea ce le place chinezilor, dar nu si mie. Parca as mesteca un sorici (dupa care, de asemenea, nu ma omor deloc) totalmente lipsit de orice gust. Imi place, in schimb, numele lor.
Va propun, ca experiment, sa folositi in locul lor ciuperci shiitake uscate, care sunt cu mult mai gustoase si au o textura mult mai placuta. Le rehidratati identic, apoi le stoarceti de apa si indepartati tulpinile tari si lemnoase; palariile lor sunt moi, fragede si foarte gustoase.