Aveam in frigider un excelent vin din gama Byzantium a Cramelor Halewood, un Blanc de Transylvanie 2011, o combinatie din trei soiuri de vin care merg bine impreuna: Gewurtztraminer are arome florale, Pinot Grigio este robust si ofera o aciditate placuta si proaspata, iar Rhein Riesling vine cu accente minerale si citrice.
Ca sa pun bine in valoare acest vin deosebit, l-am alaturat puiului cu crusta de migdale si sos de portocale. Marmelada de portocale da carnii gust si aroma fructate si acrisoare, completate si echilibrate de iuteala ponderata a mustarului. Crusta de migdale rumenite da ansamblului complexitate si adancime.
Incercati aceasta combinatie, caci are multe de oferit.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 20 minute plus marinare, plus racire, plus odihna
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
2 linguri de suc de portocala (sau grapefruit)
2-3 linguri de marmelada de portocale
1 lingura de mustar iute
2 jumatati de piept de pui, dezosate si fara piele, circa 350 g in total
1 felie de paine veche de 1-2 zile
50 g migdale crude, decojite
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
2 oua, batute
sare
3-4 linguri de ulei de masline
fulgi de migdale prajiti, pentru servit (optional)
salata de cruditati, pentru servit (optional)
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron1 lingura de suc de lamaie, 1 lingura de marmelada si 1/2 lingura de mustar. Se sareaza carnea si se adauga in vas. Se amesteca, pentru a se acoperi uniform cu mixtura de marmelada. Se acopera vasul si se lasa carnea la marinat minim 1 ora, in frigider.
Se proceseaza intr-un blender migdalele cu paine, sare si patrunjel, pana ce ingredientele se omogenizeaza si se maruntesc. Se transfera mixtura pe o farfurie mare, sau platou.
Se scoate carnea din marinada (marinada ramasa se arunca). Se trece prin ouale batute, se scurge bine de exces, apoi se tavaleste in mixtura de paine, presand-o ca aceasta sa adere cat mai bine. Se transfera puiul astfel pregatit pe o tava de copt, sau pe un platou termorezistent, indeajuns de mare ca sa cuprinda bucatile asezate pe un singur strat. Se refrigereaza carnea, acoperita, cel putin 1 ora, maxim 8 ore.
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se amesteca intr-un castronel restul de suc de lamaie, de marmelada si de mustar, pentru a obtine un sos. Se sareaza sosul.
Se incinge uleiul intr-o tigaie neaderenta. Se prajesc jumatatile de piept 1 1/2 minut pe fiecare parte, sau pana se rumenesc frumos.
Se transfera bucatile de pui pe o tava de copt, se acopera cu folie metalica, sau cu un capac, si se coc 20-30 minute, sau pana ce puiul este facut. Se scoate carnea din cuptor si se lasa sa stea 10 minute.
Se taie carnea felii groase de circa 1-1,5 cm, se presara cu fulgi de migdale, se stropeste cu sosul de marmelada si mustar, se orneaza cu patrunjel proaspat si se serveste alaturi de cateva feliute de portocala (sau grapefruit) si de o salata.
Analiza nutritionala:
Fiecare portie contine: 2751 kJ, 657 kcal, 41 g proteine, 43 g grasimi (7 g grasimi saturate), 27 g carbohidrati (21 g zahar), 642 mg sodiu, 3 g fibre
Despre vin:
Blanc de Transylvanie 2011, acest asamblaj de Gewurtztraminer, Pinot Grigio si Rhein Riesling, struguri culesi din Sebes Alba, probabil cea mai buna zona viticola din Romania (in orice caz, cea mai bine cotata pe plan international), ofera o combinatie surprinzatoare si echilibrata de arome florale si citrice, o robustete si o aciditate placute, ca si o culoare superba, galbena-pai.
Salut Radu,
Da-mi voie te rog sa-ti spun in primul rand ca sunt mai mult decat incatat de blogul tau, retele tale si desigur de faptul ca ne oferi din timpul tua pentru a ne oferi aceste minunate postari.
Aceasta reteta arata mai mult decat bine, mi-a facut pofta ce sa mai povestim.
As avea nevoie de o parere, eu sunt un consumator de condimente, insa am inteleg ca aceste nu sunt recomandate pentru digestie, imi place foarte mult sa mananc picant, exista vro solutie de a putea manca in voie alimente picante?
@Alinus: Daca te referi la mirodenii (piper, coriandru, chimen etc.), ceea ce ai auzit este un mare neadevar. Nu numai ca nu fac rau digestiei, dar o si ajuta. In plus, toate mirodeniile aduc si alte beneficii sanatatii datorita numarului mare de micronutrienti pe care il contin. La fel si legumele condimentare (ardei iute, usturoi, ceapa etc.).
In ce priveste condimentele (sos de soia, diverse sosuri pe baza de ardei iute, oteturi si uleiuri aromate etc.) daca sunt preparate fara prea myulte chimicale, sunt si ele benefice si OK de consumat.
Poti manca in voie picant, atata timp cat nu ai probleme cu stomacul si cu tractul digestiv, caci cantitati mari de alimente picante le-ar putea irita.
Nu am incercat niciodata combinatia asta dar suna foarte tentant. Mancam des pui asa ca orice idee noua si interesanta este apreciata. Multumesc Radu!
@simina: Cu placere. Sa-mi spui cum va aprecia familionul combinatia de pui cu migdale. Nu uita sa pui alaturi si un vin potrivit; de ce nu, poate chiar Blanc de Transylvanie?
Imi place mult combinatia. Felicitari!
@toni: Multumesc, ma bucur ca ti-e pe plac.
Arata foarte frumos iar crusta de migdale pe care am incercat-o si eu de citeva ori este delicioasa. Nu cunosc vinul din pacate, dar daca este alb si sec asa cum pare sa fie dupa ce ai enumerat soiurile de struguri din cupaj cred ca merge frumos de tot cu puiul.
Imi place ideea cu suc de grapefruit in loc de suc de portocala. Vad in poza feliute de grapefruit rosu. Le-ai pus fiindca ai folosit grapefruit sau doar asa? 🙂
@memphis: Am folosit si grapefruit, desi intentionam sa folosesc doar portocala. Cumparasem portocale, dar mi le-a mancat cineva si nu am mai ramas decat cu una singura. 🙂 Am suplimentat cu grapefruit si nu am regretat deloc. Sucul de grapefruit are un gust mai complex decat cel de portocala si s-a potrivit bine si cu migdalele si cu vinul.
Blanc de Transylvanie are un raport pret/calitate excelent. Mie imi place mult, desi ma consider bautor de vinuri rosii.