Pui cu curry si lapte de cocos – o reteta usor picanta
Va propun astazi un curry gatit intr-un un sos pe baza de lapte de cocos, aromatizat cu un amestec de mirodenii, ceapa, usturoi, ghimbir si ardei iute. Gustul este usor picant, dar bine echilibrat, iar aroma complexa si foarte placuta.
- Bucatarie: Retetele lui Radu
- Dificultate: usor
- Cantitate: 4 portii
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gatit: 20 minute + odihna
Pui cu curry si lapte de cocos – Ingrediente:
- 2 piepti de pui (circa 750 g in total), taiati cubulete;
- 400 ml lapte de cocos;
- sare;
- 1 lingura de ulei de floarea-soarelui;
- 1 ceapa, tocata marunt;
- 4 catei de usturoi, tocati marunt;
- 3 cm bucata de ghimbir, tocata marunt;
- 1 ardei iute, curatat de seminte si tocat marunt;
- 3-4 ardei iuti uscati (optional);
- 1 lingura de amestec pudra curry;
- 2 lingurite de curcuma, pisata;
- 1 lingurita de seminte de chimion;
- 2 lingurite de seminte de coriandru;
- 1 rulou de scortisoara;
- orez alb cu bob lung, fiert, pentru servit;
- frunze proaspete de coriandru, pentru garnisit.
Cum se prepara puiul cu curry si lapte de cocos – Instructiuni
- Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, sau cratita, la foc iute. Se adauga cubuletele de carne si se soteaza 2-3 minute, amestecand ocazional, pana ce se fac opace si se rumenesc uniform.
- Se scot cu o spumiera, pe o farfurie calduta.
- Se face focul mic, se adauga in tigaie ceapa, se sareaza si se gateste 3-4 minute, pana ce incepe sa se inmoaie. Se adauga usturoi, ghimbir, ardei iute tocat, ardei iuti uscati, seminte de chimion si coriandru si se continua 2 minute, amestecand frecvent.
- Se adauga curcuma, baronul de scortisoara si pudra de curry si se amesteca bine, la foc mic, timp de 30-40 de secunde. Se adauga trei sferturi din laptele de cocos si se amesteca. Se mareste flacara pana ce mixtura da in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe molcom lichidul timp de 5 minute.
- Se readuc in tigaie cubuletele de carne si restul de lapte de cocos. Se amesteca bine si se gateste carnea la foc mic 5 minute, sau pana ce este facuta si frageda. Se ia tigaia de pe foc, se adauga coriandrul tocat, se amesteca se acopera tigaia si se lasa preparatul la odihna 5-10 minute, ca aromele sa aiba timp sa se amestece.
- Se serveste alaturi de orez fiert, garnisit cu frunze proaspete de coriandru.
Nota:
Puteti observa lesne in fotografie ca eu nu am folosit coriandru. Am avut la masa oaspeti care, ca multe alte persoane, nu se impaca bine cu aroma de coriandru verde. Am preferat sa nu-l folosesc si sa garnisesc cu putin patrunjel cret.
Daca va place coriandrul faceti ce spune reteta, nu ce am facut eu. Daca nu, nu.
Oaspetii tai au avut rabdare sa te astepte sa faci poze inainte ? hahaha
@cristi-j: Am mai avut reteta unui curry asemenator, dar cu pasta thailandeza de curry ori diverse „masala”, dar nu cu amestec curry.
Nu stiu de ce dar cum vad un curry mi se face pofta instantaneu … hahaha
Nu mai caut acum dar mi se pare imposibil sa nu fi avut deja pe blog un curry de pui cu lapte de cocos, e atat de „de baza” incat nu vad cum ar fi putut lipsi pana acum.
Eu adaug semintele de chimion odata cu ceapa sau chiar putin inainte iar semintele de coriandru le zdrobesc, nu-mi place sa le gasesc intregi prin sos. Iar inainte de laptele de cocos adaug putina apa pentru a forma o pasta umeda cu prajeala de inceput si pun laptele dupa ce aceasta a scazut, asta da mai mult timp de gatit pentru ca ceapa si restul condimentelor si mirodeniilor sa-si piarda gustul crud si sa-si dezvolte mai bine aromele.
Cand se foloseste lapte de cocos, gustul dulceag, putin grasut, putin greu, al acestuia se echilibreaza (se taie) cu ceva acrisor, o felie de limeta pentru stropit deasupra merge perfect iar pentru putina textura se pot pune ceva nuci (arahide, caju sau altele) tocate grosier si/sau cateva feliute de castravete pe marginea farfuriei.