Iata ce mama ar fi numit, alintand-o dragastos, o mancarica de fasole verde cu pui. Desi fata de termenul nostru generic „mancare” am sentimente contradictorii (cand ma enerveaza, fiindca nu mi se pare indeajuns de descriptiv, cand imi place, caci cuprinde in doar 7 litere orice preparat posibil, cu conditia sa aiba ceva sos), atunci cand il aud ma gandesc la bucataria de acasa, din copilarie. In care, de altfel, calcam cat mai rar posibil.

Ei bine, mancarea de astazi este una pe stilul meu: simpla, bine asezonata, cu sos, gustoasa si hranitoare. Este, in acelasi timp, usoara si satioasa. Este foarte potrivita ca fel principal la masa de pranz, mai ales daca vremea nu este foarte calduroasa. Ziua de astazi pare potrivita, asa ca, spor la gatit!

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit
: 30 minute + odihna

Ingrediente:
6 pulpe superioare de pui, fara piele, dezosate
sare
piper
1/2 lingurita de boia dulce
1/4 lingurita de boia iute
2 linguri de vin alb
2 linguri de ulei de masline
2 catei de usturoi, pisati
1 ceapa medie, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 cana cu fond de pui
2 linguri de pasta de rosii
1 frunza de dafin
1/2 lingurita de seminte de chimien
300 g fasole verde, curatata
2 linguri de marar proaspat, tocat marunt
marar proaspat, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron 2 linguri de ulei de masline cu vin, sare, piper, boia iute si dulce si cei 2 catei de usturoi pisati. Se adauga pulpele si se intorc de catev aori, ca sa se acopere uniform cu marinada. Se lasa la marinat, la temperatura camerei, 45-60 minute, sau 2 ore in frigider.

Se incinge bine o tigaie mare si adanca, sau o cratita. Se prajesc pulpele de pui 1-2 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc frumos. Se pun deoparte.

Se face flacara mica si se adauga in tigaie ceapa tocata. Se sareaza ceapa, se adauga chimenul si marinada ramasa in castron si se gateste mixtura 5-7 minute, amestecand frecvent si racaind cu o spatula reziduurile caramelizate lasate de carne. Cand ceapa s-a inmuiat si s-a facut translucida, se adauga usturoiul si se amesteca. Se continua gatitul 1 minut.

Se adauga fasolea verde, se mareste flacara, se asezoneaza cu sare si piper si se soteaza 2-3 minute. Cand fasolea incepe sa se rumeneasca pe alocuri, se adauga fondul si pasta de rosii. Se amesteca si se da in clocot.

Cand lichidul clocoteste, se face flacara mica si se adauga in tigaie pulpele rumenite. Se acopera tigaia, se face flacara mica si se mijoteaza fasolea si carnea circa 10-15 minute, sau pana ce carnea si legumele sunt fragede si gatite.

Se ia tigaia de pe foc, se adauga mararul, se amesteca, se acopera la loc tigaia si se lasa preparatul sa stea 10 minute, ca aromele sa se amestece.
Se serveste carnea cu fasole verde, ornata cu frunze proaspete de marar.