Pui cu ghimbir si ceapa verde

Aceasta reteta este una foarte simpla si rapida, buna de gatit in zilele calde, cand nu prea va vine sa va apropiati de aragaz. Avem de-a face aici cu un preparat de tip stir-fry, care se gateste greu intr-o bucatarie domestica, din cauza imposibilitatii de a obtine pe un aragaz obisnuit temperatura potrivita acestui procedeu. Eu am un arzator special, care imi permite sa ma apropii destul de bine de conditiile cerute. Ca sa simplificam insa situatia, gatiti cu flacara de la ochiul cel mare data la maxim si va veti descurca indeajuns de bine.
Pui cu ghimbir si ceapa verde - Pui cu ghimbir si ceapa verde 1 - Retetele lui Radu
Un stir-fry dureaza doar cateva minute, dar pregatirea ingredientelor ia, de obicei, de 5-10 ori mai mult timp. De data aceasta avem, insa, doar 4 ingrediente de pregatit: carnea, ghimbirul, ardeiul iute si ceapa verde. Lucrurile vor merge, deci, mult mai repede.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 3 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 6 minute
Ingrediente:
1 piept de pui (circa 350 g) dezosat, fara piele, taiat fasiute
4 cepe verzi, taiate bucatele de 4-5 cm, pe diagonala
1/2 ardei iute rosu, taiat fasiute subtiri
1 lingura de sos de peste
1 lingurita de sos de stridii
2 catei de usturoi, pisati
2 lingurite de zahar de palmier (sau zahar brun)
1 cm bucata de ghimbir, taiata fasiute foarte subtiri
2 lingurite de suc de limeta
1-2 linguri de ulei de arahide
frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se combina intr-un castron sosul de peste cu zahar, sos de stridii, usturoi si suc de limeta. Se adauga carnea si se lasa la marinat minim 30 de minute, acoperita.
Se scoate carnea din marinada si se scurge; marinada se pastreaza. Se incinge uleiul intr-un wok, pana ce incepe sa fumege. Se adauga carnea, ghimbirul si ardeiul iute si se soteaza rapid, amestecand frecvent timp de 1-2 minute, sau pana ce carnea incepe sa se faca aurie.
Se adauga in wok marinada si se da in clocot. Se face flacara mica si se mijoteaza mixtura, amestecand frecvent timp de 2-4 minute, sau pana ce carnea este facuta, iar sosul s-a redus si s-a ingrosat putin.
Se adauga ceapa verde si se amesteca 20 de secunde, sau pana ce este bine incinsa. Se serveste preparatul imediat, presarat cu frunze de coriandru (daca aveti; eu nu am avut si am renuntat sa-l mai inlocuiesc cu vesnicul si nepotrivitul patrunjel), alaturi de orez fiert. Mai puneti langa toate acestea si o bere blonda si rece, si as zice ca aveti pe masa ceva apetisant, gustos, sanatos si satios.
Nota:
Ardeiul iute, dupa mine, da preparatului nu doar culoare si aroma, ci si acel pic de iuteala care echilibreaza si intregeste savoarea. Daca nu va impacati cu iuteala, puteti renunta la el; de dragul aspectului l-ati putea inlocui cu un ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri.
Am ales ingredientele astfel ca sa fie usor disponibile: ghimbir, limeta, zahar brun, sos de peste si sos de stridii se gasesc in toate hipermarketurile. Daca nu gasiti, sau daca nu va place, sosul de peste, il puteti inlocui cu sos de soia light.
La marinarea carnii puteti folosi in loc de sos de peste si sos de soia dark; cum acesta este mai dulce, reduceti cu 30-50% cantitatea de zahar din marinada.

6 comentarii pe “Pui cu ghimbir si ceapa verde

  1. Lia spune:

    Da, o sa studiez.
    Fac pasi marunti cu prudenta privind retete ale unor bucatarii mult diferite decat cea europeana pt ca m-am invatat minte de la puiul Vindaloo indian pe care nu l-am mancat decat eu …

    Merci pt. sfaturile de la “intrebari”.

  2. Lia spune:

    foarte rafinat dar problema mea ar fi ca sa investesc in aceste sosuri+ulei de arahide+coriandru proaspat (eu n-am gradina) din care folosesc un pic si apoi ce fac cu ele?
    … cine stie cand voi mai da peste vreo reteta cu astfel de ingrediente …

    • Radu Popovici spune:

      @Lia: Am eu cateva zeci pe blog. 🙂
      Oricum, uleiul de arahide se poate inlocui cu ulei de floarea-soarelui, iar frunzele de coriandru se strica in 2 zile. Dupa cum am spus in reteta, nici eu nu le-am mai pus.
      Sosurile cu care ramai in camara ar fi cel de peste si cel de stridii. Iti garantez ca daca dai o cautare la mine pentru retete thailandeze, vietnameze, chinezesti, indoneziene, malaeziene si cambodgiene le termini in doua saptamani. Oricum, rezista bine cateva luni cel putin. 🙂

  3. Mirela Stanescu spune:

    O alta idee buna. In ultima vreme am facut o pasiune pentru ghimbir si l-am molipsit si pe fiul meu…(O parte din gemul de rubarba l-am facut in combinatie cu ghimbir…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.