Pui cu ienibahar

Carnea este marinata intr-un amestec tipic Caraibelor, numit jerk. Acesta contine, in mod traditional, ienibahar, un condiment extrem de popular in aceasta zona, unde este nativ; ienibaharul mai este numit si piper de Jamaica.
puiIenibahar - Pui cu ienibahar 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: jamaicana
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute + marinare
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente
1 piept de pui dezosat, fara piele, circa 350 g
1-2 linguri de iaurt
1 lingurita de pasta, sau sos, de ardei iute
1 lingura de suc de limeta
1 lingurita de boabe de ienibahar intregi
4 fasii de coaja de limeta, late de 1 cm
1 lingurita de coaja rasa de limeta
1 lingurita de boabe de ienibahar, fin macinate
1 lingurita de boabe de ienibahar, macinate grosier
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita piper negru, proaspat macinat
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi, tocati
2 cm bucata de ghimbir proaspat, tocata
5-6 fire de coriandru, sau patrunjel, tocate
1 lingurita de mustar cu boabe
1 lingura de zahar brun
1/2 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute
1/2 ardei gras verde, curatat si taiat fasiute
1/2 ardei gras galben, curatat si taiat fasiute
3 linguri de ulei
1 cana cu orez cu bob lung, bine spalat, inmuiat in apa rece 30 de minute, apoi scurs cat mai bine
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
 
Instructiuni:
Se proceseaza cu un blender amestecul de iaurt, sos iute, suc si coaja de limeta, ienibahar macinat, sare, piper, ceapa, usturoi, ghimbir, coriandru, mustar, zahar si 1 lingura de ulei. Cand se obtine o pasta omogena (jerk), se pune intr-un castron mare. Se adauga carnea si se amesteca bine, ca sa se amestece uniform. Se acopera castronul si se lasa la marinat peste noapte (sau minim 3 ore), in frigider.
 
Intre timp, se pune orezul la fiert, in 2 cani cu apa. Se adauga putina sare, boabele intregi de ienibahar, 1 lingura de ulei si fasiile de coaja de limeta. Se amesteca bine si se da in clocot, la foc iute. Se micsoreaza apoi flacara, astfel ca orezul doar sa bolboroseasca si se acopera. Se lasa astfel sa fierba 12 minute. Dupa ce a fiert, se  stinge focul si se lasa sa stea 12 minute, acoperit. Dupa aceea, se afaneaza cu o furculita si se scot fasiile de limeta.
Se incinge cuptorul la MODERAT (180 °C). 

Citeste si articolul →   Cotlete de porc cu sos auriu

Se captuseste o tava de copt cu folie metalica. Se scoate carnea din marinada si se asaza in tava, cu exteriorul pieptului in sus. Se presara cu ienibaharul macinat grosier. Se apasa macinatura cu fundul unei linguri ca sa adere bine la carne. Se gateste in cuptor, fara a o acoperi 10 de minute, timp in care se intoarce o singura data, la jumatatea intervalului de timp. Se mareste temperatuta la TARE (220 °C) si se continua gatitul carnii inca 2-3 minute pe fiecare parte, pana ce carnea este facuta si rumenita frumos. Se feliaza pieptii.
 
Intre timp, se incinge restul de ulei intr-o tigaie. Se adauga fasiile de ardei gras si se prajesc la foc iute, amestecand continuu, 2 minute, pana cand legumele se fragezesc, dar raman crocante.
Se asaza orezul pe un platou, iar peste el se asaza pieptii rumeniti. In jurul lor se asaza ardeii trasi la tigaie. Se presara cu frunze de coriandru si se serveste.

2 comentarii pe “Pui cu ienibahar

  1. cristi-j spune:

    am citit reteta si tocmai ma pregateam sa fac cateva completari dar mi-am amintit ca parca aveai si tu o reteta de pui jerk iar apoi am vazut si data articolului si lucrurile s-au legat … hahaha . tot ce aveam de gand sa spun se gaseste in articolul cu pui jerk si in cel despre bucataria jamaicana . poate n-ar strica sa pui linkuri care sa lege articolele care au lucruri comune , mai ales daca le reiei pe cele mai vechi .
    puiul jerk e o mancare de strada foarte raspandita in jamaica si caraibe si a devenit popular si in tarile unde e un numar mare de jamaicani , in special statele unite si marea britanie .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Ai dreptate cu link-urile. De obicei le pun, dar acum am neglijat. As zice ca puiul jerk poate deveni popular si in tarile unde nu exista jamaicani. Eu il popularizez cat pot, fiindca mi se pare absolut delicios. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.