Aceasta reteta este inspirata din bucataria cambodgiana. Acolo ghimbirul, in special cel tanar si suculent, se foloseste destul de des in preparatele gatite prin procedeul stir-fry. Bineinteles, am gatit reteta cu ce ghimbir am avut la indemana, cel de hipermarket, care nu exceleaza la prospetime. Am avut insa sansa sa gasesc ceva cat de cat proaspat, nu uscaciunile cu care, din pacate, suntem pacaliti adesea.
Procedeul stir-fry (numit de mine in blog, adesea, si “sotare rapida”) este greu de desfasurat intr-o bucatarie domestica europeana, din cauza imposibilitatii de a obtine pe un aragaz obisnuit temperatura potrivita acestui procedeu. Eu am un arzator special, care imi permite sa ma apropii binisor de conditiile cerute, dar… Ca sa simplificam insa situatia, gatiti cu flacara de la ochiul cel mare data la maxim si va veti descurca indeajuns de bine ca sa obtineti ceva gustos si rapid.
Lista de ingrediente este destul de lunga, dar singurul ingredient care nu se gaseste relativ usor, este optional; daca nu-l gasiti, omiteti-l.
Un stir-fry dureaza doar cateva minute, dar pregatirea ingredientelor ia, de obicei, de 5-10 ori mai mult timp. Pregatiti-va toate ingredientele din timp, caci pe durata gatitului lucrurile se desfsaoara atat de repede, incat nu veti avea timp de tocat, pisat etc.
Bucatarie: cambodgiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
350-400 g carne de pui (pulpe superioare sau piept, dezosate, fara piele) taiata fasiute
1/2 cana de ulei de arahide (sau ulei de floarea-soarelui)
1 ceapa, taiata fasiute subtiri
4 catei de usturoi, taiati fasiute subtiri
2 cepe verzi, taiate bucatele de 4-5 cm, apoi taiate fasiute
1 ardei iute rosu, taiat fasiute subtiri
1 ardei iute verde, taiat fasiute subtiri
1 lingurita de prahok (sau pasta de creveti), optional
1 lingura de sos de peste
1 lingura de sos de soia light
1/2 lingura de sos de stridii
2 catei de usturoi, pisati
1 lingura de zahar de palmier (sau melasa, ori zahar brun)
1 lingurita de suc de ghimbir (obtinut prin stoarcerea ghimbirului ras)
6-8 cm bucata de ghimbir, taiata fasiute foarte subtiri
2 linguri de ulei de arahide
2 x 5 cm bucata de morcov, taiate fasiute
2 x 5 cm bucata de castravete, taiat fasiute
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute
1 mana de frunze proaspete de coriandru, tocate
10-20 de arahide, tocate
frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se combina intr-un castron carnea cu 1 lingura de ulei, sos de soia, sos de peste, sos de stridii, suc de ghimbir, usturoi pisat si zahar. Se acopera si se lasa la marinat cel putin 30 de minute. Se scoate apoi din marinada si se scurge bine. Marinada se pastreaza.
Se incinge restul de ulei la foc mic. Se adauga jumatate din ghimbirul taiat fasiute si se prajesc pana ce incep sa se faca aurii. Se scot cu o spumiera si se pun la scurs pe prosoape de hartie.
Se iau 2 linguri din uleiul infuzat astfel cu ghimbir si se incing intr-un wok, la foc iute. Se adauga ceapa, usturoiul, restul de ghimbir si ardeii iuti. Se gatesc 30 de secunde, amestecand continuu, sau pana ce incep sa miroasa.
Se adauga carnea si se gateste 1 minut, pana ce se face opaca. Se adauga morcovii si ardeii grasi si se continua gatitul 1 minut.
Se trag spre laterale ingredientele din wok si se adauga marinada, in centrul vasului. Se adauga apoi prahok-ul si se amesteca rapid, presand pasta de o spatula, ca sa se integreze in sos.
Se amesteca apoi sosul cu ingredientele, se face flacara mica, se acopera wok-ul si se inabusa mixtura 2-3 minute, sau pana ce carnea este facuta, iar legumele inca sunt crocante.
Se ia wok-ul de pe foc, se adauga castravetii, ceapa verde, coriandrul tocat si arahidele. Se amesteca bine. Se serveste preparatul alaturi de orez fiert, ornat cu frunze proaspete de coriandru si avand ca topping ghimbirul prajit anterior (vezi pasul 2 al retetei).
Nota:
Puteti gasi un substituent aproximativ pentru prahok. Luati o bucatica de peste afumat si zdrobiti-o bine cu spatele unei linguri. Amestecati-o apoi in reteta, in locul prahokului.
De asemenea, puteti folosi fileuri de ansoa, bine stoarse de ulei; sunt insa mai scumpe.
Cel mai mult si mai mult imi place carnea de pui, mi se pare ceea mai sanatoasa si daca nu ma insel ajuta si la slabit,(sper sa nu ma insel), insa avand in vedere ca incerc sa mananc tot mai echilibrat o varianta potrivita dintre carne si legume + fructe cred ca reteta asta este mai mult decat potrivita.
@Cazar: Mai ramane sa va placa gustul. In ordinea prioritatilor mele, acesta ramane pe primul loc.
Ma bucur ca ai pus cele doua note de inceput (ghimbir si stir-fry) foarte de acord, as putea adauga ca dupa o perioada in care s-a gasit tot timpul peste tot se pare ca e o perioada in care se gaseste greu doar in cateva locuri si e dublu la pret.
Imi place ca spui “Un stir-fry dureaza doar cateva minute, dar pregatirea ingredientelor ia, de obicei, de 5-10 ori mai mult timp” dupa care dai timpul de preparare : 10 minute iar timpul de gatit tot 10 minute. hahaha
Daca aduni timpul de gatit din instructiuni ies doar vreo 6-7 minute.
Ai uitat sa folosesti sosul de peste.
Nu mai e nevoie de cele 2 linguri de ulei in plus pentru ca le-ai luat de fapt din jumatatea de cana de la inceput.
De ce ai pus 4 catei de usturoi fasiute si 2 catei pisati ?
Mi se pare mult 2 cepe verzi pentru 2 portii, daca tai 2 cepe in bucati de 4-5 cm si apoi in fasiute subtiri se aduna o gramada destul de mare, mult mai mare decat ghimbirul si oricum in poza nu se vede sa fie decat putina ceapa, mult mai putina decat ghimbirul.
@cristi-j: Partea propriu-zosa de stir-fry a durat doar vreo 2 minute. Restul a fost deep-fry, mijotare, inabusire etc.
Usturoiul pisat merge si el la marinada.
Cu ceapa verde poti avea dreptate, daca vorbim de niste cepe ceva mai lungi, ceva mai groase sau ambele. Daca ai niste chestii scurte si subtiri, s-ar putea sa pui si trei.