Aceasta reteta foloseste cateva ingrediente mai putin obisnuite la noi: radacini si seminte de lotus. Acestira li se adauga muguri de bambus, ciuperci shiitake si ciuperci albe chinezesti.
Radacinile de lotus sunt decorative, au o textura crocanta si se pot gati prin diverse procedee fara a o pierde; sunt bogate in fibre, fosfor, potasiu, cupru, mangan, vitamine din complexul B etc.; sunt, de asemenea, foarte sarace in grasimi saturate.
Pui cu lotus
Semintele de lotus se folosesc fie intregi, cam in modul in care se folosesc alunele, fie sub forma de pasta, in diverse deserturi, mai ales in cele chinezesti si japoneze.
Toate aceste ingrediente (plus ulei brun de susan, sos de stridii, zahar de trestie, vin de orez) se pot gasi in magazinele alimentare chinezesti de la Dragonul Rosu si din alte parti.

Preparatul ofera o intreaga gama de texturi. Unele dintre ingrediente, practic nu au niciun gust, sau au un gust foarte discret: ciupercile albe, ciupercile urechi-de-lemn, radacinile de lotus, mugurii de bambus, semintele de lotus. Sunt insa gustoase, caci se „imbraca” in sosul gustos si condimentat si, de asemenea, ofera cu toatele texturi interesante: diferite grade de „crocanteala” si texturi elastice, care e adauga fragezimii carnii si texturii pufoase si ipicioase a orezului.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus rehidratare
Timp de gatit: 7 minute

Ingrediente:
4 ciuperci negre (shiitake), uscate
250 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat feliute mici
1 lingurita de albus de ou, batut
2 lingurite de amidon, desfacute in 2 lingurite de apa
50 ml ulei
1 ceapa verde, taiata bucatele de 2 cm lungime
2 cm bucata de ghimbir
1-2 ardei iuti uscati, rupti bucatele
50 g muguri de bambus, scursi si spalati
30 g ciuperci shiitake uscate
30 g ciuperci urechi-de-lemn uscate
30 g ciuperci albe uscate (Tremella, sau ciuperci de zapada)
50 g radacini de lotus congelate
25 g seminte de lotus (sau alune)
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
1 lingura de vin de orez
1 lingura de sos de stridii
1 lingurita de ulei brun de susan

Instructiuni:
In castroane separate se rehidrateaza ciupercile shiitake, ciuperile albe, ciupercile urechi-de-lemn si semintele de lotus. Rehidratarea se face, in cazul ciupercilor, cu apa fierbinte timp de 10 minute sau apa rece timp de 30 de minute.

Semintele de lotus se rehidrateaza cateva ore, cel mai bine peste noapte; se curata apoi de coji, frecandu-le intre degete.
Ciupercile rehidratate se storc si se taie fasiute, aruncandu-se partile tari si lemnoase.

Se amesteca feliutele de carne cu, in ordine, putina sare, albus de ou si mixtura de amidon.

Se incinge uleiul intr-un wok, la foc iute, si se soteaza rapid feliile de pui circa 30 de secunde, pana cand culoarea se schimba de la roz la alb, dupa care se scot repede cu o spumiera si se scurg pe prosoape de hartie.

Se scurge din wok excesul de ulei, lasand doar circa 1 lingura. Se adauga ceapa verde, ardeii iuti uscati si ghimbirul si se soteaza cateva secunde, pana ce incep sa miroasa, dupa care se adauga ciupercile, mugurii de bambus, semintele si radacinile de lotus. Se gatesc 2-3 minute, dupa care se adauga restul de sare si zaharul; se amesteca inca 2-3 minute.
Trebuie ca radacinile de lotus sa fie nu doar dezghetate, ci si fierbinti, iar semintele de lotus trebuie sa fie un pic rumenite.

Se aduc inapoi in wok feliutele de pui, se amesteca de cateva ori. Se adauga vinul si sosul de stridii. Se amesteca bine si se soteaza la foc iute 1 minut.
Se adauga, in final, uleiul brun de susan si se serveste preparatul alaturi de orez fiert.

Nota:
Acest preparat a fost gatit, prezentat si servit la evenimentul culinar „Cina in stil chinezesc”, desfasurat la Bistro GUXT.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Pui cu lotus
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: