Fructul de mango este folosit rareori în mancarurile chinezesti. Aceasta reteta este originara, probabil, din Asia de Sud-Est. Este deosebit de simpla si de rapida si are avantajul ca poate refolosi carnea gatita, ramasa de la mesele anterioare.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
400 g piept de pui dezosat, fara piele, prajit si taiat fasiute
1 mango, curatat si taiat feliute
3 linguri de ulei de arahide
1 ceapa medie, feliata
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si taiat julienne
2 cm bucata de ghimbir, taiata julienne
1/2 ardei gras rosu, taiat julienne
1/2 ardei gras galben, taiat julienne
1 morcov, curatat si taiat julienne
2 linguri de sos de soia
2 linguri de sos Hoi Sin
2 cepe verzi, doar partea alba, taiate bucati de 5 cm lungime, si apoi julienne
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
orez cu bob lung fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se încinge uleiul într-un wok pana ce incepe sa fumege si se adauga ceapa. Se soteaza rapid (stir-fry) 30 de secunde, apoi se adauga usturoi, ghimbir si ardei iute. Se continua 30 de secunde.
Se adauga morcovul si se continua 1 minut, cu atentie ca ceapa si usturoiul sa nu se arda.
Se adauga sosul de soia si ardeii grasi. Se amesteca bine si se gatesc 1 minut.
Se adauga carnea, sosul Hoi Sin si mango. Se amesteca 1 minut.
Se adauga ceapa verde si se amesteca rapid. Se serveste mancarea fierbinte, ornata cu frunze de coriandru, alaturi de orez fiert.
Sfaturi:
Gatitul se desfasoara la temperatura mare, circa 220-230 °C, prin procedeul numit in engleza „stir-fry”. Eu l-am denumit „sotare rapida”. Acest procedeu se caracterizeaza prin temperaturi mari si timpi scurti de gatit, in cantitati mici de ulei, amestecand aproape continuu ingredientele taiate bucatele mici (fasiute, cubulete, feliute).
Reteta se poate prepara si cu carne de porc, curcan, iepure.
Sos de soia si sos Hoisin se gasesc in supermarketuri.
Sa nu te dezici cand vine vorba de repetitii….. mi se pare de departe o combinatie ce nu trebuie evitata ever ! O zi minunata
Radu, retetele tale ma ung la inima si-mi incanta papilele de fiecare data cand testez. Am facut si eu acu ceva timp niste scoici cu rice noodles in care am adaugat mango si gustul e de departe amagitor de bun…nu te poti opri din mancat.. Puiul tau e ca o molima recurenta, oricat de mult te injectezi cu “gata, nu mai mananc nimic, nu mai vreau”, continua sa te macine pana in adancul sufletului ‘gastric’ . Ma inclin !
@Dulcegarii culinare: Combinatia de carne cu mango este relativ noua si pentru mine. Am descoperit-o acum vreo 2 ani si revin la ea din cand in cand.