Pui cu mango

Fructul de mango este folosit rareori în mâncărurile chinezeşti. Această reţetă este originară, probabil, din Asia de Sud-Est. Este deosebit de simpla si de rapida si are avantajul ca poate refolosi carnea gatita, ramasa de la mesele anterioare.
pui cu mango1 - Pui cu mango 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: uşor
Cantitate: 4 porţii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătit: 10 minute

Ingrediente:
400 g piept de pui dezosat, fără piele, prăjit şi tăiat fâşiuţe
1 mango, curăţat şi tăiat feliuţe
3 linguri de ulei de arahide
1 ceapa medie, feliată
2 căţei de usturoi, tocaţi mărunt
1 ardei iute roşu, curăţat de seminţe şi tăiat julienne
2 cm bucată de ghimbir, tăiată julienne
1/2 ardei gras roşu, tăiat julienne
1/2 ardei gras galben, tăiat julienne
1 morcov, curăţat şi tăiat julienne
2 linguri de sos de soia
2 linguri de sos Hoi Sin
2 cepe verzi, doar partea albă, tăiate bucăţi de 5 cm lungime, şi apoi julienne
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
orez cu bob lung fiert, pentru servit

Instrucţiuni:
Se încinge uleiul într-un wok pana ce incepe sa fumege şi se adaugă ceapa. Se soteaza rapid (stir-fry) 30 de secunde, apoi se adaugă usturoi, ghimbir şi ardei iute. Se continua 30 de secunde.

Se adaugă morcovul şi se continuă 1 minut, cu atenţie ca ceapa şi usturoiul să nu se ardă.
Se adaugă sosul de soia si ardeii graşi. Se amestecă bine şi se gatesc 1 minut.
Se adaugă carnea, sosul Hoi Sin şi mango. Se amestecă 1 minut.

Se adaugă ceapa verde şi se amestecă rapid. Se serveşte mâncarea fierbinte, ornată cu frunze de coriandru, alături de orez fiert.

Citeste si articolul →   Creveti cu sos picant de rosii

Sfaturi:
Gatitul se desfasoara la temperatura mare, circa 220-230 °C, prin procedeul numit in engleza „stir-fry”. Eu l-am denumit „sotare rapida”. Acest procedeu se caracterizeaza prin temperaturi mari si timpi scurti de gatit, in cantitati mici de ulei, amestecand aproape continuu ingredientele taiate bucatele mici (fasiute, cubulete, feliute).

Reteta se poate prepara si cu carne de porc, curcan, iepure.

Sos de soia si sos Hoisin se gasesc in supermarketuri.


  1. Dulcegarii culinare spune:

    Sa nu te dezici cand vine vorba de repetitii….. mi se pare de departe o combinatie ce nu trebuie evitata ever ! O zi minunata

  2. Dulcegarii culinare spune:

    Radu, retetele tale ma ung la inima si-mi incanta papilele de fiecare data cand testez. Am facut si eu acu ceva timp niste scoici cu rice noodles in care am adaugat mango si gustul e de departe amagitor de bun…nu te poti opri din mancat.. Puiul tau e ca o molima recurenta, oricat de mult te injectezi cu „gata, nu mai mananc nimic, nu mai vreau”, continua sa te macine pana in adancul sufletului ‘gastric’ . Ma inclin !

    • Radu Popovici spune:

      @Dulcegarii culinare: Combinatia de carne cu mango este relativ noua si pentru mine. Am descoperit-o acum vreo 2 ani si revin la ea din cand in cand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.