Fructul de mango este folosit rareori în mâncărurile chinezeşti. Această reţetă este originară, probabil, din Asia de Sud-Est. Este deosebit de simpla si de rapida si are avantajul ca poate refolosi carnea gatita, ramasa de la mesele anterioare.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: uşor
Cantitate: 4 porţii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătit: 10 minute

Ingrediente:
400 g piept de pui dezosat, fără piele, prăjit şi tăiat fâşiuţe
1 mango, curăţat şi tăiat feliuţe
3 linguri de ulei de arahide
1 ceapa medie, feliată
2 căţei de usturoi, tocaţi mărunt
1 ardei iute roşu, curăţat de seminţe şi tăiat julienne
2 cm bucată de ghimbir, tăiată julienne
1/2 ardei gras roşu, tăiat julienne
1/2 ardei gras galben, tăiat julienne
1 morcov, curăţat şi tăiat julienne
2 linguri de sos de soia
2 linguri de sos Hoi Sin
2 cepe verzi, doar partea albă, tăiate bucăţi de 5 cm lungime, şi apoi julienne
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
orez cu bob lung fiert, pentru servit

Instrucţiuni:
Se încinge uleiul într-un wok pana ce incepe sa fumege şi se adaugă ceapa. Se soteaza rapid (stir-fry) 30 de secunde, apoi se adaugă usturoi, ghimbir şi ardei iute. Se continua 30 de secunde.

Se adaugă morcovul şi se continuă 1 minut, cu atenţie ca ceapa şi usturoiul să nu se ardă.
Se adaugă sosul de soia si ardeii graşi. Se amestecă bine şi se gatesc 1 minut.
Se adaugă carnea, sosul Hoi Sin şi mango. Se amestecă 1 minut.

Se adaugă ceapa verde şi se amestecă rapid. Se serveşte mâncarea fierbinte, ornată cu frunze de coriandru, alături de orez fiert.

Sfaturi:
Gatitul se desfasoara la temperatura mare, circa 220-230 °C, prin procedeul numit in engleza „stir-fry”. Eu l-am denumit „sotare rapida”. Acest procedeu se caracterizeaza prin temperaturi mari si timpi scurti de gatit, in cantitati mici de ulei, amestecand aproape continuu ingredientele taiate bucatele mici (fasiute, cubulete, feliute).

Reteta se poate prepara si cu carne de porc, curcan, iepure.

Sos de soia si sos Hoisin se gasesc in supermarketuri.