Imi era dor de o reteta in stil mediteranean, robusta, insotita de un sos plin de gust si de arome, satioasa si care sa poata fi preparata intr-un interval de timp rezonabil. Mi-am adus aminte de puiul cu masline pe care mi-l gatea mama, cu zeci de ani in urma, si am „pus la cale” reteta de mai jos, ajustand mai pe gustul meu actual ceea ce mancam in copilarie.
Sper sa va placa.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute + odihna

Ingrediente:
4 pulpe superioare de pui, fara piele
sare
piper
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1 ceapa mare, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
100 ml vin rosu
400 g rosii tocate, din cutie
1 lingurita de zahar
3 linguri de pasta de rosii
1 lingura de frunze de cimbru, proaspete
2 foi de dafin
20 de masline negre si verzi, intepate cu o furculita
2 lingurite de boia dulce
1 lingurita de boia iute
1/2 lamaie, taiata bucati
3 linguri de frunze proaspete de busuioc, taiate fasiute subtiri
rondele de lamaie, pentru servit
frunze intregi de busuioc, pentru ornat
piure de cartofi, ca garnitura

Instructiuni:
Se proceseaza scurt intr-un blender rosiile, ca sa se obtina un piure relativ omogen.
Se spala pulpele si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se practica pe fiecare pulpa cate 3 despicaturi, adanci pana la os. Se sareaza si se pipereaza. Se incinge o cratita sau tigaie mare si adanca. Se adauga uleiul. Cand acesta este incins, se rumenesc pulpele cat mai uniform, la foc iute, 2-3 minute pe fiecare parte. Se scot pe o farfurie si se pun deoparte.

Se adauga ceapa tocata, se sareaza, se adauga putina apa si se gateste la foc foarte mic timp de 8-10 minute, sau pana ce se inmoaie. Se adauga usturoiul si se continua gatitul 1-2 minute.

Se adauga vin rosu si se deglazeaza cratita, racaind bine reziduurile caramelizate lasate de carne. Cand vinul se reduce la jumatate, se adauga rosiile, pasta de rosii, maslinele, zaharul, dafinul, boiaua dulce si iute si cimbrul. Se mijoteaza mixtura 1-2 minute, amestecand continuu, apoi se readuc in vas pulpele de pui si sucul lasat de ele in farfurie. Se intorc in sos, ca sa se acopere uniform cu mixtura aromata, se acopera vasul si se gatesc pulpele la foc mic timp de 15 minute, sau pana ce sunt facute.

Se ia vasul de pe foc, se adauga busuiocul, se amesteca bine, se acopera din nou si se lasa sa stea 5-10 minute, ca sa se combine aromele. Se serveste puiul cu sos, alaturi de rondele de lamaie si piure de cartofi.
As insoti aceasta reteta cu un vin rosu mai tanar, nu foarte corpolent.