Pui cu masline si busuioc

Imi era dor de o reteta in stil mediteranean, robusta, insotita de un sos plin de gust si de arome, satioasa si care sa poata fi preparata intr-un interval de timp rezonabil. Mi-am adus aminte de puiul cu masline pe care mi-l gatea mama, cu zeci de ani in urma, si am “pus la cale” reteta de mai jos, ajustand mai pe gustul meu actual ceea ce mancam in copilarie.
Sper sa va placa.
Pui cu masline si busuioc - Pui cu masline si busuioc 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute + odihna
Ingrediente:
4 pulpe superioare de pui, fara piele
sare
piper
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1 ceapa mare, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
100 ml vin rosu
400 g rosii tocate, din cutie
1 lingurita de zahar
3 linguri de pasta de rosii
1 lingura de frunze de cimbru, proaspete
2 foi de dafin
20 de masline negre si verzi, intepate cu o furculita
2 lingurite de boia dulce
1 lingurita de boia iute
1/2 lamaie, taiata bucati
3 linguri de frunze proaspete de busuioc, taiate fasiute subtiri
rondele de lamaie, pentru servit
frunze intregi de busuioc, pentru ornat
piure de cartofi, ca garnitura
Instructiuni:
Se proceseaza scurt intr-un blender rosiile, ca sa se obtina un piure relativ omogen.
Se spala pulpele si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se practica pe fiecare pulpa cate 3 despicaturi, adanci pana la os. Se sareaza si se pipereaza. Se incinge o cratita sau tigaie mare si adanca. Se adauga uleiul. Cand acesta este incins, se rumenesc pulpele cat mai uniform, la foc iute, 2-3 minute pe fiecare parte. Se scot pe o farfurie si se pun deoparte.
Se adauga ceapa tocata, se sareaza, se adauga putina apa si se gateste la foc foarte mic timp de 8-10 minute, sau pana ce se inmoaie. Se adauga usturoiul si se continua gatitul 1-2 minute.
Se adauga vin rosu si se deglazeaza cratita, racaind bine reziduurile caramelizate lasate de carne. Cand vinul se reduce la jumatate, se adauga rosiile, pasta de rosii, maslinele, zaharul, dafinul, boiaua dulce si iute si cimbrul. Se mijoteaza mixtura 1-2 minute, amestecand continuu, apoi se readuc in vas pulpele de pui si sucul lasat de ele in farfurie. Se intorc in sos, ca sa se acopere uniform cu mixtura aromata, se acopera vasul si se gatesc pulpele la foc mic timp de 15 minute, sau pana ce sunt facute.
Se ia vasul de pe foc, se adauga busuiocul, se amesteca bine, se acopera din nou si se lasa sa stea 5-10 minute, ca sa se combine aromele. Se serveste puiul cu sos, alaturi de rondele de lamaie si piure de cartofi.
As insoti aceasta reteta cu un vin rosu mai tanar, nu foarte corpolent.

6 comentarii pe “Pui cu masline si busuioc

  1. Cristina spune:

    In primul rand va multumesc pentru munca depusa aici si nu in ultimul rand pentru munca din bucatarie pentru noi amatorii.Eu nu traiesc in tara si gatesc atat in stil portughez ( sotul meu este portughez ,cat si oarecum britanic , desi dupa mine britanicii nu au un vast si propriu stil de gatit, dar nu in ultimul rand gatesc din bucataria noastra romaneasca .
    Spuneati ca nimeni nu va citeste analiza nutritionala.Gresiti!!! Sunt convinsa ca multi sunt cei ce au citit-o ,dar probabil din cauza ca traim intr-o lume a vitezei ,nimeni nu a postat aici.Eu una sunt foarte interesata de asa ceva pentru ca incerc sa gatesc cat mai sanatos ,desi acum nu mai poti sa te bazezi nici pe ingredientele de baza ( de ex.faina) ca nu ar avea ceva ”in plus”.
    Va multumesc pentru timpul acordat si trec la ”cratita” reteta de mai sus chiar imi face cu ochiul , desi nu am in casa decat vin rosu de Porto…dar experimentam,gresim, evoluam,invatam.

  2. cristi-j spune:

    In cazul de fata diferentele nu mi se par suficiente pentru a da nastere la o alta reteta. Daca de exemplu ar fi fost vorba de curcan sau rata atunci as fi fost de acord … hahaha

  3. cristi-j spune:

    Sunt primul care intreaba de ea ? Greseala mea, m-am exprimat neclar. Era pe post de gluma, stii ca nu ma intereseaza asa ceva … hahaha

  4. cristi-j spune:

    De ce aici nu ai marinat pulpele de pui ? Spuneai ca aproape mereu marinezi carnea.
    Data trecuta cand am spus ca pentru un sos robust cum e asta as folosi vin rosu ai raspuns ca nu-ti place sa folosesti vin rosu la carne de pasare, acum vad ca l-ai folosit totusi. Sau n-am inteles eu bine ?
    Unde e analiza nutritionala ?

    Mie mi se pare mult prea apropiata de cealalta reteta de pui cu masline, schimbarile sunt atat de mici si usoare incat ar fi putut ocupa un rand la sfaturile sau notele de la sfarsitul retetei de data trecuta.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Asa am spus, ca APROAPE mereu marinez carnea. Asta este exceptia care justifica cuvantul APROAPE. Nu am marinat-o pur si simplu, fara vreun motiv anume. Cred ca nu aveam timp destul.
      Am incercat acum si cu vin rosu, caci de aceea experimentez. Cu sosul acesta vinul rosu a mers bine.

      Unde este analiza nutritionala? Iata ca nu este. Nu stiu daca ma mai complic cu asa ceva de acum incolo. Nimeni nu a remarcat-o, nimeni nu a zis nimic despre ea, nimanui nu a parut sa-i pese. Si imi ia cam 20-30 de minute s-o fac. Pacat de timpul meu… Esti primul care intreaba de ea. Poate o voi relua candva, cine stie, atunci cand fie nu voi avea ce face cu timpul meu, fie voi avea impresia si speranta ca va suscita un interes mai mare.

      Da, retetele sunt apropiate, dar si destul de diferite; iti dau, deci, dreptate doar partial. Printre altele, acolo am si marinat carnea. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.