Exista deja pe internet si in carti destule retete de pui cu masline. Este una dintre retetele romanesti, deja traditionale. Eu va propun insa o varianta diferita, una in stil mediteranean, in care asezonarea este diferita. Cei care veti avea curiozitatea s-o incercati, veti vedea ca preparatul final este foarte savuros.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
4 jumatati de piept de pui dezosat, fara piele, circa 750 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de suc de lamaie
3 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingurita de zahar
1 ceapa mare, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 1/2 lingurita de seminte de chimen
1 1/2 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
120 ml vin alb
1 lingura de frunze proaspete de cimbru
2 linguri de frunze proaspete de patrunjel, tocate
1/2 lamaie, taiata rondele
250 g passata
2 foi de dafin
30-40 de masline, intepate de dintii furculitei
rondele de lamaie, pentru servit
frunze proaspete de cimbru, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un platou sucul de lamaie cu uleiul de masline, sare, piper si zahar, pana ce acesta din urma se dizolva. Se adauga jumatatile de piept de pui si se intorc in marinada, ca sa se acopere unoiform cu lichidul aromat. Se acopera platoul si se lasa carnea la marinat in frigider, timp de minim 3 ore. In acest rastimp se mai intorc pieptii de pui de 2-3 ori, ca sa se marineze uniform.

Se incinge o tigaie mare si adanca. Se adauga jumatate din marinada si se incinge bine. Se adauga pieptii de pui si se rumenesc la foc iute, timp de 1-2 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc uniform. Se scot pe o farfurie mare.

Se adauga in tigaie restul de marinada si semintele de chimen si se da lichidul in clocot. Se face flacara mica, se adauga ceapa si se sareaza. Se gateste la foc mic 4-5 minute, sau pana ce ceapa se face translucida. Se adauga usturoiul si se continua 1 minut.

Se adauga vinul, se amesteca bine si se fierbe molcom pana ce se evapora la jumatate, capatand o consistenta usor siropoasa. Se adauga passata, dafin, boia dulce si iute, cimbru, masline si rondele de lamaie. Se amesteca bine si se da mixtura in clocot.

Se face flacara mica de tot si se readuce carnea in tigaie. Se cufunda bine in sos si se intoarce de 2-3 ori, ca sa se acopere uniform. Se acopera tigaia si se gateste carnea 15 minute, intorcand-o in acest timp de 2-3 ori, ca sa se gateasca uniform.

Se ia tigaia de pe foc si se adauga patrunjelul tocat. Se amesteca rapid, se acopera tigaia si se lasa sa stea 5 minute, inainte de a servi preparatul.
Pieptii se feliaza oblic si se servesc cu sos din belsug, alaturi de cateva rondele de lamaie, presarati cu fire de cimbru, pentru un plus de aroma.

Sfaturi:
Gustul sosului este usor acrisor, satios si, in acelasi timp, usor si racoros. Cei care doresc un mic plus de iuteala pot suplimenta cantitatea de boia iute, sau pot adauga o cantitate mica de ardei iute, tocat marunt.

Puteti inlocui pieptul de pui cu ciocanele, pulpe sau copane intregi. Fiind vorba despre carne cu os, suplimentati timpul de gatire in sos cu circa 5-10 minute.

Puteti gati reteta si cu piept de curcan. Daca bucatile de piept sunt groase, trebuie, de asemenea, marit timpul in care carnea se gateste in sos.