Pui cu masline

Exista deja pe internet si in carti destule retete de pui cu masline. Este una dintre retetele romanesti, deja traditionale. Eu va propun insa o varianta diferita, una in stil mediteranean, in care asezonarea este diferita. Cei care veti avea curiozitatea s-o incercati, veti vedea ca preparatul final este foarte savuros.
Pui cu masline - Pui cu masline 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
4 jumatati de piept de pui dezosat, fara piele, circa 750 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de suc de lamaie
3 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingurita de zahar
1 ceapa mare, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 1/2 lingurita de seminte de chimen
1 1/2 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
120 ml vin alb
1 lingura de frunze proaspete de cimbru
2 linguri de frunze proaspete de patrunjel, tocate
1/2 lamaie, taiata rondele
250 g passata
2 foi de dafin
30-40 de masline, intepate de dintii furculitei
rondele de lamaie, pentru servit
frunze proaspete de cimbru, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca intr-un platou sucul de lamaie cu uleiul de masline, sare, piper si zahar, pana ce acesta din urma se dizolva. Se adauga jumatatile de piept de pui si se intorc in marinada, ca sa se acopere unoiform cu lichidul aromat. Se acopera platoul si se lasa carnea la marinat in frigider, timp de minim 3 ore. In acest rastimp se mai intorc pieptii de pui de 2-3 ori, ca sa se marineze uniform.
Se incinge o tigaie mare si adanca. Se adauga jumatate din marinada si se incinge bine. Se adauga pieptii de pui si se rumenesc la foc iute, timp de 1-2 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc uniform. Se scot pe o farfurie mare.
Se adauga in tigaie restul de marinada si semintele de chimen si se da lichidul in clocot. Se face flacara mica, se adauga ceapa si se sareaza. Se gateste la foc mic 4-5 minute, sau pana ce ceapa se face translucida. Se adauga usturoiul si se continua 1 minut.
Se adauga vinul, se amesteca bine si se fierbe molcom pana ce se evapora la jumatate, capatand o consistenta usor siropoasa. Se adauga passata, dafin, boia dulce si iute, cimbru, masline si rondele de lamaie. Se amesteca bine si se da mixtura in clocot.
Se face flacara mica de tot si se readuce carnea in tigaie. Se cufunda bine in sos si se intoarce de 2-3 ori, ca sa se acopere uniform. Se acopera tigaia si se gateste carnea 15 minute, intorcand-o in acest timp de 2-3 ori, ca sa se gateasca uniform.
Se ia tigaia de pe foc si se adauga patrunjelul tocat. Se amesteca rapid, se acopera tigaia si se lasa sa stea 5 minute, inainte de a servi preparatul.
Pieptii se feliaza oblic si se servesc cu sos din belsug, alaturi de cateva rondele de lamaie, presarati cu fire de cimbru, pentru un plus de aroma.
Sfaturi:
Gustul sosului este usor acrisor, satios si, in acelasi timp, usor si racoros. Cei care doresc un mic plus de iuteala pot suplimenta cantitatea de boia iute, sau pot adauga o cantitate mica de ardei iute, tocat marunt.
Puteti inlocui pieptul de pui cu ciocanele, pulpe sau copane intregi. Fiind vorba despre carne cu os, suplimentati timpul de gatire in sos cu circa 5-10 minute.
Puteti gati reteta si cu piept de curcan. Daca bucatile de piept sunt groase, trebuie, de asemenea, marit timpul in care carnea se gateste in sos.

    • Radu Popovici spune:

      @theChef: Daca zici matale… In orice caz, nu de acolo l-am luat, ci, sa zicem, din mintea mea. Am gatit atatea retete incat uneori ingredientele se aduna singura in tigaie. Privind lista ingredientelor, ma gandesc ca reteta are un aer mediteranean si ar putea fi gatita oriunde in zona. Marocanii ar fi adaugat si ceva harissa si lamai murate, poate si coriandru.

  1. cristi-j spune:

    Am facut si eu reteta si am urmat instructiunile si lista de ingrediente aproape pas cu pas, ceea ce nu prea mi se intampla … hahaha. Cateva modificari tot am facut insa : n-am avut cimbru proaspat si am folosit uscat, am scos samburii la masline si am asezat totul pe niste orez. Mi-a placut si cu chimen, nici o problema.
    E o mancare pe gustul meu, robusta, puternica, cu caracter, savuroasa si satioasa, cu personalitate. Am avut si vreo doua probleme, desi le-am spalat si tinut putin in apa, maslinele au fost prea sarate si totul a iesit un pic prea sarat pentru gustul meu; am scapat prea multa boia iute (si am pus si la marinada) si chiar daca pentru mine n-a fost o problema, preparatul a fost totusi un pic afectat de iuteala prea intensa. Pentru o eventuala data viitoare as incerca cateva schimbari : Sosul fiind robust as schimba vinul alb cu cel rosu; pentru ca as vrea sa subliniez caracterul sud-mediteranean as inlocui lamaia cu una murata (chiar daca asa cum ai zis tu, n-am simtit neaparat nevoia … hahaha) si chimenul cu chimion (pentru ca imi place mai mult).
    Proportia intre iute, acru si sarat mi se pare reusita.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Nu prea imi place sa folosesc vin rosu cand gatesc carne alba; uneori nu ma incanta culoarea capatata de carne. Ca gust si aroma insa merge si cu vin rosu.
      Ma bucur ca ti-a placut cu chimen, mie mi se pare o combinatie foarte reusita, dar este adevarat si faptul ca iubesc mult chimenul.

      Poti da retetei si alt caracter, nu neaparat sudic-meriteranean. Eu mi-am dorit unul nordic, dar sunt convins ca exista retete asemanatoare in toate zonele Mediteranei, asa ca experimentele sunt binevenite.

      Sunt la cura de slabire, asa ca o iau mai usurel cu carbohidratii, altminteri as fi pus si eu o mana de orez acolo; sau, daca tot te indrepti spre sudul Mediteranei, ceva cuscus. 🙂

  2. motoi maria spune:

    Buna seara, Radu! Exceptionala reteta! chiar si fara masline :)) am uitat sa le adaug…Am realizat asta, abia dupa ce am terminat de mancat 🙂
    Insa gustul acrisor al sosului, mi-a placut foarte mult!
    Multumim!

  3. mihaelar63 spune:

    Chiar ieri am facut pulpite dezosate la cuptor , cu masline, asemanatoare .
    Oricum reteta ta e mai tentanta [ ca de obicei :)))] .
    Imi vine sa-mi trag palme ca nu am observat ce ai postat !!!
    Imi place chimenul mult , ar fi mers bine si la mine . Pardon la puiul meu .
    Eu pun chimen la preparate de varza , supe , tocanite cu cartofi , la porc , la papricas de pui .

  4. motoi maria spune:

    Salutare, Radu! tocmai ce am pus puiul la marinat, pentru maine.
    Nu ma impac bine cu chimenul si ma intrebam daca pot sa il inlocui cu chimion. Ce crezi?

    Revin cu impresii maine seara 😉

  5. Cami spune:

    Reteta asta pare sa se bucure de succes. Cu toate ca nu am o pasiune speciala pentru chimen, trebuie sa recunosc ca are un rol bine definit in gustul pe care-l da sosului.
    Cei 120ml de vin alb in sos sunt OK. Dar pentru asta trebuie sa destupi o sticla de 750ml. Si de fiecare data cand gusti din sos, mai ales dupa ce adaugi boiaua iute, trebuie sa stingi gustul cu acelasi vin. Noroc ca se pune vinul pe la inceput, ca altfel, pana termini, nu ai mai avea ce sa pui la sos.
    Reteta vad ca este incadrata la mediteraneene. Vine din zona araba? Ca incerc sa ma gandesc cine foloseste chimen si boia iute prin partea europeana si nu-mi vine nimic in minte. Poate ca e din cauza celor 750ml-120ml de vin(adica partea care nu a ajuns in sos)… 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @cami: Stilul mediteranean este dat de stilul de gatit si de ingrediente ca ulei de masline, vin, masline, rosii, cimbru, lamai, usturoi, care sunt specifice Italiei, Spaniei, Greciei. Combinatia chimen si boia provine tot din Mediterana, dar din nordul Africii; ma rog, acolo este de fapt chimion si boia, dar mi-am permis o licenta “poetica”. 🙂

  6. Emil40 spune:

    Am o veste buna si o veste proasta, cu care sa incep? Vestea buna ar fi ca am preparat reteta, chimenul este preferatul meu,imi place gustul sau la nebunie, si reteta a iesit cam de un 10+, in alta ordine de idei, de mult as fi vrut sa te intreb, nu ti-a trecut prin minte sa te duci la vreun concurs din asta cu bucatari ?
    Vestea proasta ar fi ca am o reclamatie, : nu ne-ai mai dat de multa vreme video, vrem video, vrem sa pipaim cu privirea produsul final, sa salivam mai tare ca nea Mielu, deci…….

    • Radu Popovici spune:

      @Emil40: Mi-a trecut prin minte, dar am vazut cum sunt tratate astfel de consursuri de catre televiziuni, care este nivelul majoritatii concurentilor si cam cine face parte din juriu. Nu vreau sa comentez mai mult de atat.
      In ce priveste retetele video… ele cam costa si deocamdata nu se prea gasesc doritori sa plateasca pretul. Asa ca, pe moment, ne lipsim de ele.

  7. cristi-j spune:

    Singurul lucru care imi ridica oarece retineri e prezenta chimenului. Stiu ca tie iti place dar nu sunt sigur ca l-as vrea aici. Pe de alta parte, nu pot stii sigur pana nu incerc. Vreau sa incerc si eu reteta asta, de mult vreau ceva cu masline … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Ai dreptate cand spui ca nu stii cum este pana nu incerci. Pe de alta parte, nu gresesti nici cand spui ca imi place mult chimenul. Eu l-as manca cu orice. Poti “ajusta” reteta sa fie pe gustul tau, caci, asa cum am mai spus, este doar un punct de plecare de la care fiecine poate improviza dupa propriul plac.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Cred ca este vorba despre culoare. Sunt studii care afirma ca unele culori, ca rosu si galben, sunt asociate instinctiv cu alimente gustoase. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.