M-am gandit ca nu ar strica sa postez unele retete folosind sosuri si/sau paste gata preparate, care se gasesc in mod regulat in comert. In reteta de fata am folosit doua astfel de produse, ambele cumparate din Mega Image: sos de piper negru pentru stir-fry si sos de soia cu ardei iute copt.
Desi nu are anvergura marilor hipermarketuri, iar preturile sunt mai maricele, Mega Image face totusi unele eforturi de a aduce pe piata produse exotice. Prezente in rafturi de cativa ani deja, preluate intre timp si de alte supermarketuri, seria de pliculete produse de Blue Dragon, toate pe baza de sos de soia cu diverse adausuri de condimente, este un succes. Iate-le, in poza de mai jos pe cele pe care le-am folosit de-a lungul timpului. Sunt gustoase, un pliculet da gust la minim 4 portii de mancare si se comporta bine, mai ales la stir-fry.
Produsul de mai jos, sosul de piper negru pentru stir-fry, este nou pentru mine, l-am folosit acum prima oara. Pliculetele de mai sus au, fiecare, pe spatele ambalajului, cate o reteta in limba engleza in care poti vedea cum se folosesc. Din pacate, borcanasul nu “dezvaluie” misterul utilizarii sale in bucatarie, asa ca, daca nu ai de loc experienta, esti oarecum reticent in a da banii pe ceva necunoscut, cu toate ca pretul este doar vreo 6,49 lei, ceea ce nu este un capat de tara.
Am incropit la iuteala o reteta cu tenta asiatica (chinezo-thailandeza), din ingredientele pe care le aveam prin casa, adica piept de pui si niste mazare congelata. La acestea am adaugat 2 cartofi dulci maricei, cu miez portocaliu, cumparate odata cu borcanelul cu sos de piper.
Reteta a iesit foarte bine, sosul de piper negru este extrem de aromat si delicios; gustul sau este complex si puternic, o combinatie inspirata de picant-sarat-dulce. Cred ca borcanelul poate fi utilizat la prepararea de 12-16 portii de mancare, adica este destul de spornic si, in final, isi merita banii.
Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, circa 350 g in total, taiat cubulete
2 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
150 g mazare congelata
2 cartofi dulci, circa 400 g in total, curatati si taiati cubulete
1 plic cu sos de soia si ardei iute copt (Sweet soy & roasted red chili)
1 1/2 lingura de sos de piper negru (Black Pepper stir-fry sauce)
2 lingurite de zahar brun
2 lingurite de suc de limeta (sau de lamaie)
sare
2 linguri unt
Instructiuni:
Se opareste mazarea congelata 30-40 de secunde in apa clocotita, dupa care se scurge bine.
Se pun la fiert cartofii dulci, in multa apa cu sare, si se gatesc 8-10 minute, pana ce sunt foarte moi. Se scurg bine si se sfarama cu un zdrobitor de cartofi, pana ce se obtine o pasta omogena. Se sareaza si se adauga untul; se amesteca bine pana ce se obtine un piure omogen.
Intre timp, se incinge bine un wok (sau o tigaie mare si adanca). Se adauga uleiul si se incinge, dupa care se adauga carnea si se prajeste 3-4 minute la foc iute, amestecand frecvent, pana ce isi schimba culoarea si incepe sa se rumeneasca putin.
Se adauga sosul de piper (cel din borcanel) si mazarea si se amesteca rapid. Se continua gatitul alte 3-4 minute, pana ce carnea este facuta.
Se adauga pliculetul cu sos de soia si ardei iute, zaharul si sucul de limeta. Se gateste totul, la foc iute, amestecand, pana ce se dizolva zaharul.
Se serveste amestecul de carne si mazare alaturi de piureul de cartofi dulci.
una dintre mincarurile descoperite timpuriu in asia (de catre mine binenteles) a fost puiul cu sos de piper negru si a devenit una dintre mincarurile mele favorite . de obicei eu o fac cu pui , ceapa , morcov , mazare si ceapa verde