Asocierea dintre branza mozzarella, busuioc si rosii este una tipica pentru bucataria italiana. Cel mai celebru exemplu este, poate, insalata caprese, dar nici pizza Margherita nu este o necunoscuta.
Reteta de fata foloseste si ea trinitatea de mai sus, chiar daca rosiile nu sunt foilosite proaspete, ci sub forma unui derivat. Rezultatul final este un preparat gustos, care se prepara destul de rapid si de usor.

Daca ceea ce aveti in farfurie un vi se pare indeajuns de satios, puteti completa masa cu o garnitura de orez fiert, piure de cartofi sau chiar paste, o salata verde si, neaparat, un pahar de vin rosu.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui, circa 350 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
6 catei de usturoi, tocati foarte marunt
cateva felii de branza mozzarella, circa 60 g in total, de la Delaco
8 frunze mari de busuioc proaspat
1 lingura de ulei de masline extra virgin
2 linguri de vin rosu
8 frunze mari de busuioc proaspat, rupte bucatele
6 linguri de passata
6 linguri de fond de pui (sau vin rosu, ori apa)
cateva frunze de busuioc proaspat, pentru ornat

Instructiuni:
Se despica in jumatate, pe orizontala, dar fara a le desparti complet, cele doua jumatati de piept de pui. Se desfac apoi, ca o carte. Se bat usor, ca sa nu se destrame fibra, cu un ciocan de snitele. Se sareaza si se pipereaza, apoi se presara cu jumatate din usturoiul tocat.
Se asaza intre “foile” de carne felii de mozzarella. Peste ele se asaza cate 4 frunze de busuioc. Se inchide “cartea”. Se fixeaza, daca se doreste, cu scobitori.

Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc jumatatile de piept de pui cate 3-4 minute pe fiecare parte, pana ce carnea este facuta. Se scot bucatile cu un cleste si se lasa la odihna 10 minute pe un grilaj metalic, asezat deasupra unei farfurii mari, acoperiti lejer cu folie de aluminiu.

Intre timp se adauga in tigaie restul de usturoi, se sareaza si se pipereaza, apoi se stropeste cu vin rosu. Se gateste 2-3 minute, racaind bine fundul tigaii pentru a desprinde sedimentele caramelizate.

Se adauga passata si fondul de pui, se scurge in tigaie si sucul lasat de carne in farfuria de sub grilajul pe care se odihneste, si se continua gatitul la foc mic, timp de 8-10 minute, amestecand frecvent pana ce sosul se ingroasa. Se adauga busuiocul tocat si se amesteca rapid.
Se serveste pieptul de pui stropit abundent cu sos de rosii, alaturi de paine proaspata.