In ultimele luni proiectele pe care le aveam in desfasurare m-au tinut departe de bucatarioara mea; asa se face ca, pentru prima data de cand am inceput acest blog, am facut o pauza foarte mare de gatit.
Am gasit insa printre materialele adunate de mine in ani aceasta reteta, veche deja de 3-4 ani, dar foarte simpla si gustoasa. Se gateste rapid, adica exact cum trebuie atunci cand este vara si cald si avem de infruntat dogoarea aragazului.

Reteta se prepara prin procedeul stir-fry, numit de mine „sotare rapida”, greu de reprodus in conditii domestice, caci implica o flacara foarte puternica si temperaturi mari, de circa 230 °C, si un wok bine asezonat.
Va puteti insa descurca decent, cat sa gatiti ceva gustos, rapid si simplu, si pe ochiul cel mare al aragazului dvs., dand focul la maxim.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 8 minute

Ingrediente:
250 g muguri de bambus din cutie, bine scursi
1 piept de pui dezosat (circa 250 g), fara piele, taiat fasiute
1 ceapa mica, tocata marunt
1 lingura de ulei
1 lingura de sos de peste
1 lingura de sos de stridii
2 linguri de sos de soia
2 lingurite de zahar de palmier, pisat (sau zahar brun)
4 frunze de limeta kafru
2 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
2 lingurite de pasta de ardei iute (sau 1/2 ardei iute rosu, pisat)
3 catei de usturoi, tocati marunt
1 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute
1/2 morcov, curatat si taiat fasiute
7 cm bucata de castravete, cu coaja cu tot, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru servit
orez cu bob lung fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok (sau tigaie mare si adanca), la foc iute. Se adauga ceapa si se soteaza rapid 1 minut, apoi se adauga usturoi, ghimbir si pasta de ardei iute. Se continua 1 minut.

Se adauga carnea, frunzele de limeta kafru, sosurile de soia, peste si stridii, zaharul si mugurii de bambus. Se continua gatitul 2-3 minute.

Se adauga ardei gras, castravete si morcov si se continua, amestecand, inca 1-2 minute, pana ce legumele se fac fraged-crocante. Se serveste preparatul alaturi de orez fiert, ornat cu frunze proaspete de coriandru.

Nota:
Daca nu gasiti coriandru, sau daca il gasiti, dar nu va place aroma sa, renuntati la el sau inlocuiti-l, cum am procedat si eu de multe ori, cu patrunjel. Cele doua plante au arome diferite, dar reteta va functiona.

Thailandezii nu prea folosesc betisoarele (acestea sunt doar cat de cat populare in zonele rurale din nord-estul tarii). Ei mananca, de obicei, cu lingura; de furculita se folosesc doar pentru a o „alimenta” pe aceasta, prin adunarea si impingerea mancarii.

Muguri de bambus, sos de soia, sos de stridii, sos de peste, ghimbir si zahar brun se gasesc in hipermarketuri. Din pacate frunzele de limeta kafru (kaffir lime leaves) sunt aproape imposibil de gasit pe piata noastra si acum, la 4 ani de cand am gatit aceasta reteta.
Eu recurg la un substitut: inlocuiesc 2 frunze de limeta cu 2 fasii de coaja de limeta + o frunza de dafin. Din tot ceea ce am incercat, aceasta mi se pare cea mai buna substituire, caci reda destul de bine combinatia de parfum citric cu o nuanta usor lemnoasa, caracteristica frunzelor de limeta kafru.