Uneori ma mai izbeste sansa… culinara si dau peste ingrediente pe care eu le numesc „surpriza”; unele care se gasesc sporadic sau mai de loc. De data aceasta este vorba despre muguri de fasole soia proaspeti, peste care am dat la Cora. Stiu ca pot sa-i fac si singur, la mine acasa, dar, credeti-ma, in marea majoritate a zilelor nici nu mai stiu ce sa fac mai intai, asa ca ma bucur cand dau peste ei gata… inmuguriti.
Ca atare, am pus la cale o reteta simpla si rapida, asa cum am trebui sa gatim vara, cand ne sufocam langa aragaz si cand avem nevoie de lucruri gustoase si usoare.
Cei ce doresc sa afle cate ceva despre mugurii de fasole, pot face aceasta aici.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 8 minute
Ingrediente:
200 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute subtiri
1 lingura de sos de soia light
2 lingurite de sos de stridii
1/2 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute subtiri
1 ardei iute verde, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
5 cm bucata de castravete, feliat subtire pe lungime si apoi taiat fasiute subtiri
piper alb, macinat
1/2 lingurita de ulei brun de susan
1/2 lingurita de usturoi, tocat marunt
1/2 lingurita de ghimbir, tocat marunt
2 lingurite de zahar de palmier (sau zahar brun)
1 lingurita de amidon desfacut in 50 ml apa
100 g muguri de fasole soia (sau mung) proaspeti
1 lingura de ulei de arahide
2 cepe verzi, taiate mai intai bucatele de 4-5 cm lungime, si apoi fasiute
Instructiuni:
Se amesteca 1 lingura de sos de soia cu sos de stridii, ulei de susan si piper alb. Se adauga fasiutele de pui si se marineaza minim 30 de minute. Se spala mugurii de fasole sub jet de apa rece.
Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, Se adauga usturoiul si ghimbirul si se prajesc 1 minut, la foc iute, pana se rumenesc putin.
Se adauga carnea cu marinada cu tot si se prajeste 2 minute, la foc iute, amestecand continuu.
Se adauga mugurii de fasole, ardeiul gras, ardeiul iute, restul de sos de soia si zaharul. Se amesteca bine 1-2 minute.
Se adauga mixtura de amidon si se da in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe lichidul incet, pana ce se ingroasa (circa 1-2 minute).
Se ia wok-ul de pe foc, se adauga castravetele si ceapa verde si se amesteca rapid. Se serveste imediat.
Care rest de sos de soia? O lingura la marinanada si restul… de unde? Si, se poate inlocui castravetele cu alte legume, morcov – de exemplu?
@mihai: Corect. Erau 2 linguri; am corectat.
Sigur ca se poate inlocui; se pot folosi orice fel de legume pe langa germenii de fasole, dar acestia ar trebui sa fie preponderenti.
Interesantã,nu am vãzut muguri in comert pe aici……
Si eu gãtesc…pt 1 persoanã, seara nu cinez dar tot timpul iasã ca pt. 2 pers. sau 3 =))
Buna reteta, clar mai buni si mugurii proaspeti desi piperati la pret. Se potriveste la dieta, fara nici un fel de modificare, deci am trecut-o in fisierul cu retete de la tine. Mai in iarna am gasit la standul cu produse proaspete din Dragonul Rosu, de unde am luat bok choy, si acesti muguri proaspeti, ca cei de la cutie. Nu erau atat de scumpi, 5 roni 500 g. Dar ultima oare n-am mai gasit…
@Elena: Si eu trebuie sa fac neaparat un drum la Dragonul Rosu. Incep sa raman fara una-alta. 🙁
Faina reteta. Simpla si foarte rapida, ca pentru omul modern! O voi incerca!
de curiozitate , cat au costat mugurii ?
scuze dar am 2 mici corectii : ai uitat sa pui link la “Cei ce doresc sa afle cate ceva despre mugurii de fasole, pot face aceasta aici” si la instructiuni apare zahar care nu e la lista de ingrediente .
eu nu masor , cantaresc ingredientele dar parca ceva nu se leaga intre cum arata poza , 200 g pui si 100 g muguri , aveam impresia ca 200 g pui e putin (jumatate de piept) si 100 g de muguri ar trebui sa fie mult , iar portia mi se pare foarte mica pentru mine . hahaha . mai trebuie orez , ceva sos si “garnitura”
si parca as pune mugurii cit mai in ultima clipa ca sa ramina crocanti .
@Cristi-j:Mugurii au ramas crocanti, caci erau proaspeti. Chiar cered ca puteam sa-i mai tin putintel pe foc. Nu mai stiu pretul exact, dar destul de piperat. Parca 4 lei la 50g.
In ce priveste cantitatile, mai nou gatesc pentru 1-2 portii, desi ingredientele din retete (nu si din aceasta) sunt socotite, de obicei, pentru 4. Sau poate mananc eu mai putin? Desi am un coleg de serviciu care m-a “acuzat” ca il ingras, caci eu dau in reteta 2 portii, si el acasa hraneste 4 persoane. 🙂