Uneori ma mai izbeste sansa… culinara si dau peste ingrediente pe care eu le numesc „surpriza”; unele care se gasesc sporadic sau mai de loc. De data aceasta este vorba despre muguri de fasole soia proaspeti, peste care am dat la Cora. Stiu ca pot sa-i fac si singur, la mine acasa, dar, credeti-ma, in marea majoritate a zilelor nici nu mai stiu ce sa fac mai intai, asa ca ma bucur cand dau peste ei gata… inmuguriti.


Ca atare, am pus la cale o reteta simpla si rapida, asa cum am trebui sa gatim vara, cand ne sufocam langa aragaz si cand avem nevoie de lucruri gustoase si usoare.
Cei ce doresc sa afle cate ceva despre mugurii de fasole, pot face aceasta aici.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 8 minute

Ingrediente:
200 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute subtiri
1 lingura de sos de soia light
2 lingurite de sos de stridii
1/2 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute subtiri
1 ardei iute verde, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
5 cm bucata de castravete, feliat subtire pe lungime si apoi taiat fasiute subtiri
piper alb, macinat
1/2 lingurita de ulei brun de susan
1/2 lingurita de usturoi, tocat marunt
1/2 lingurita de ghimbir, tocat marunt
2 lingurite de zahar de palmier (sau zahar brun)
1 lingurita de amidon desfacut in 50 ml apa
100 g muguri de fasole soia (sau mung) proaspeti
1 lingura de ulei de arahide
2 cepe verzi, taiate mai intai bucatele de 4-5 cm lungime, si apoi fasiute

Instructiuni:
Se amesteca 1 lingura de sos de soia cu sos de stridii, ulei de susan si piper alb. Se adauga fasiutele de pui si se marineaza minim 30 de minute. Se spala mugurii de fasole sub jet de apa rece.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, Se adauga usturoiul si ghimbirul si se prajesc 1 minut, la foc iute, pana se rumenesc putin.

Se adauga carnea cu marinada cu tot si se prajeste 2 minute, la foc iute, amestecand continuu.

Se adauga mugurii de fasole, ardeiul gras, ardeiul iute, restul de sos de soia si zaharul. Se amesteca bine 1-2 minute.

Se adauga mixtura de amidon si se da in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe lichidul incet, pana ce se ingroasa (circa 1-2 minute).

Se ia wok-ul de pe foc, se adauga castravetele si ceapa verde si se amesteca rapid. Se serveste imediat.