Pui cu orez dulce-acrisor

Retete similare se prepara in intreg Orientul Mijlociu. Preparatul este extrem de aromat si gustos, iar aspectul sau este foarte decorativ. Se poate prepara si cu carne de miel, curcan, porumbel etc.
pui cu orez dulce acrisor1 - Pui cu orez dulce-acrisor 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: iraniana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute plus inmuiere
Timp de gatit: 25 de minute

Ingrediente:
50 g caise uscate, tocate
3 linguri de unt
50 g stafide negre
1 lingura de zahar
1 lingurita de scortisoara, macinata
1 lingurita de seminte de chimion, macinate
3 linguri de suc de lamaie
200 g orez Basmati
cateva firisoare de sofran, inmuiate in 1-2 lingurite de apa fierbinte
sare
1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 lingurita de seminte de chimion, intregi
1 lingurita de boia dulce, sau iute, dupa preferinta

Instructiuni:
Se topeste 1 lingura de unt intr-o tigaie mare si se prajesc stafidele si caisele 1-2 minute, la foc mediu. Se adauga zaharul, 1 lingura de apa si jumatate din scortisoara si chimion. Se amesteca, se gatesc 1 minut, apoi se ia tigaia de pe foc.

Se spala orezul in cateva ape si se lasa la inmuiat minim 30 de minute, in apa rece. Se scurge bine. Se pune intr-o oala, impreuna cu 2 cani apa, suc de lamaie si sare. Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara la minim, se acopera si se fierbe orezul 12 minute, pana ce este fraged, iar tot lichidul a fost absorbit.

Se topeste 1 lingura de unt intr-o tigaie mare si curata, se adauga 1 lingura de apa si jumatate din orez. Se presara cu jumatate din mixtura de stafide, iar deasupra acestora se pune restul de orez, cu exceptia a 6 linguri, care se pun deoparte. Se presara deasupra restul mixturii de fructe uscate.
3 linguri de orez dintre cele puse deoparte se amesteca cu restul de scortisoara si chimion si se presara deasupra straturilor de orez si stafide. Se topeste restul de unt si se stropeste cu el compozitia. Se acopera tigaia cu un capac, cat mai ermetic si se pastreaza compozitia calda, eventual in cuptorul incalzit la temperatura minima.

Citeste si articolul →   Omleta cu trufe

Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie. Se sareaza carnea si se adauga in tigaie. Se prajeste la foc iute, amestecand frecvent. Cand se coloreaza uniform (se face alba), se adauga semintele de chimion si boiaua. Se amesteca si se continua pana ce carnea este facuta. Se scoate si se pastreaza la cald.
Se amesteca cele 3 linguri de orez ramase deoparte cu mixtura de sofran si apa. Cand se serveste orezul, se presara deasupra sa orezul colorat si aromat cu sofran.

Sfaturi:
Cei care tin post si vegetarienii pot inlocui untul cu ulei vegetal si pot omite carnea.

13 comentarii pe “Pui cu orez dulce-acrisor

  1. lorymachedon spune:

    Nota 10 din nou …. desi din reteta nu reiese unde se adauga sofranul (eu l-am adaugat la urma cu untul ) si din cele 6 linguri de orez , 3 se amesteca cu scortisoara si chimion..3 …??? (eu le-am amestecat pe toate cele 6 linguri ), l-am alaturat unui pui cu red curry si pui madras ( varianta mea, am un praf madras gen garam masala ) au mers excelent si pot spune ca am avut un meniu dulce, acrisor , picant.

    • Radu Popovici spune:

      @lorymachedon: Cum sa nu reiasa? Nu ai citit cu atentie: “Se amesteca cele 3 linguri de orez ramase deoparte cu mixtura de sofran si apa. Cand se serveste orezul, se presara deasupra sa orezul colorat si aromat cu sofran.” Este ultimul paragraf al retetei.. Este doar un artificu, casa creeze boabele galbene de deasupra, dar nu influenteaza in vreun fel gustul, doar putin aroma.

  2. Corina spune:

    Am niste prieteni greci, si cand gatesc pilaf, la masa, aduc si un vas cu zeama de lamaie, si isi pun la masa zeama peste orez. E foarte bun.
    Am sa incerc si varianta asta, cu lamaia la fierbere, cred ca ii da un gust deosebit.

  3. simina spune:

    Si reteta asta suna foarte bine, dar cred ca nu are importanta cum asezi orezul si fructele trase la tigaie. Eu, sincer, le-as amesteca la gramada, vorba lui cristi-j. Eu nu am gasit niciodata chimion, asa ca gatesc peste tot cu chimen. De unde l-as putea cumpara?

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Eu am gasit si seminte intregi, si seminte macinate, la magazinele arabesti de pe Calea Mosilor, pe partea dreapta cum mergi spre Bucur Obor.

  4. cristi-j spune:

    uau ! pare foarte dulce aromat puiul asta .
    eu am impresia ca romanii nu prea asociaza carnea cu fructele , oricare ar fi ele . ma insel ?
    imi place mai mult chimionul decit chimenul si parca nu prea le-as substitui unul cu celalalt . ma insel ? oricum , sincer sa fiu mi-a luat destul de mult sa aflu ca “cumin” nu e chimen asa cum credeam eu .
    nu am incercat niciodata sa pun zeama de lamiie cind fierb orezul . o sa incerc . si mai repeta-mi te rog , tu de ce pui sare la orez ?
    care ar fi diferenta daca orezul ar fi pur si simplu amestecat cu mixtura de fructe si nu aranjat in straturi ? oricum in tigaie nu se vede iar la servire se amesteca .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Sarea este socotita potentator de gust. Eu pun sare fiindca imi place mai mult gustul orezului asa; am chiar impresia ca sarea ii scoate in evidenta gustul mai bine. Unii pun si ulei cand fierb orezul, am incercat si eu, dar nu am simtit nicio imbunatarire, asa ca am renuntat la el.
      Am aranjat oprezul in straturi ca sa se raspandeasca mai altfel aromele fructelor si condimentelor. Sta cateva minute bune acoperit si am vrut sa ma asigur ca aromele se raspandesc mai intim in masa orezului cald. Nu stiu exact cata influenta are asezarea asta, dar am zis ca n-avea ce sa-i strice.
      In rest asa este, romanii nu asociaza “mancarea” cu fructele. O mai fac prin Ardeal, din cate stiu, dar nu si prin sud. In ce priveste cuplul chimion-chimen, eu parca prefer chimenul, mi se pare mie ca este mai versatil. 🙂

  5. toni spune:

    Mi-era dor de un pilaf, asa ca reteta ta vine la fix. Am mai incercat de la tine combinatia de chimion cu boia si mi-a placut foarte mult.

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Daca nu ma insel, combinatia despre care vorbesti am experimentat-o prima oara intr-o reteta marocana, oarecum asemanatoare cu aceasta. Mi-a ramas si mie la inima si pot sa spun ca este una dintre asezonarile preferate pentru carnea de pui.

  6. andra spune:

    Mor dupa pui cu chimen, si zic chimen fiindca nu am chimion, asa ca voi folosi ce am in casa, adica… chimen. Imi place gaselnita cu orezul colorat asezat deasupra celui alb. Imi lasa gura apa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.