Este o reteta mediteraneana foarte aromata si cu un gust interesant si complex, dulce-picant-acrisor. Daca nu gasiti pasta harissa, o puteti inlocui cu o pasta de ardei iute.
Bucatarie: marocana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, circa 400 g in total, taiat in jumatate
1 lingura de ulei de masline
1 lingura de unt
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, pisati
2 lingurite de pasta harissa
1 lingurita de ghimbir, pudra
2 linguri de stafide
2 lingurite de scortisoara, macinata
1 cutie de rosii, circa 400 g in total
200 g rosii-uscate-la-soare, tocate marunt
1 lingura de miere
25 g jumatati, sau fulgi, de migdale
1 lingura de seminte de susan
sare
piper negru, proaspat macinat
1 legatura de coriandru, sau patrunjel, tocat
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
Instructiuni:
Se incing uleiul si untul intr-o tigaie mare si adanca. Se adauga bucatile de pui si se prajesc, la foc mediu, pana ce se rumenesc putin, in mod uniform.
Se adauga ceapa, usturoiul, ghimbirul, scortisoara, harissa, rosiile din cutie si sarea si se da in clocot. Se micsoreaza flacara, se acopera tigaia si se fierbe circa 10 de minute, pana ce puiul este facut. Se amesteca ocazional.
Se transfera bucatile de pui pe o farfurie si se pastreaza la cald. Se mareste flacara si se gateste mixtura, amestecand ocazional, pana ce sosul are consistenta unui piure omogen. Se adauga mierea, stafidele si rosiile-uscate-la-soare si se gatesc 2 minute.
Se readuc bucatile de pui in tigaie (cu tot cu sucul lasat in farfurie), impreuna cu patrunjelul tocat, si se gatesc 2-3 minute, pana ce carnea este fierbinte. Se presara cu piper proaspat macinat si se amesteca bine.
Intre timp, se incinge o tigaita pe flacara medie si se prajesc, fara ulei, semintele de susan si migdalele, pana ce incep sa se rumeneasca. Se transfera puiul cu sos pe farfurii individuale si se taie, oblic, in 3-4 bucati. Se serveste presarat cu migdale si seminte de susan si ornat cu frunze de patrunjel.
Radu exact asta e motivul pentru care nu mergem in Maroc sau in Algeria …desi visez sa vad Casablanca si Fes, in alt an poate. Oricum sunt fascinata de Maroc si de bucataria lor, am prietene care mi-au adus condimente marocane deosebite in arome si intensitate , am mai vb de spre asta. Imi place foarte mult reteta asta o voi testa.
@Sylvia: Poate ne intalnim prin Maroc sau Tunisia peste 1-2 ani. 🙂 In ce priveste reteta, spor la gatit!
S-a facut! Mi-ai facut duminica mai frumoasa cu aceasta idee la care ma pot juca putin cu ideea unui vis de vacanta in Maroc. Vise, deocamdata!
@Elena: Si eu vreau sa ajung in Maroc, dar cand ma gandesc la situatia politica de acolo si la lipsa mea de bani de acum, mai aman punerea in practica a acestui proiect.
Este genul de reteta care imi place. Condimentata dar nu exagerat, cu sos dar nu prea apos, iute dar si dulce. Promit sa o incerc!
@doru: Vezi ca daca promiti trebuie sa te si apuci de gatit. 🙂