Este o reteta nord africana, tipic mediteraneana. Foloseste ingrediente proaspete si este plina de culoare. Are gust delicat si merge excelent cu piept de pui la gratar.
Bucatarie: tunisiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10
Ingrediente:
1 piept de pui mare, circa 400 g in total, dezosat, fara piele
1 lingura de ulei de floarea-soarelui
4/5 cana de cuscus, circa 135 g
1 – 1 1/4 cana cu fond de pui (sau supa preparata din cubulete de concentrat) fierbinte
10 masline negre
1 morcov, curatat
1 ardei gras portocaliu, curatat si taiat bucatele
1 rosie mare
15 g jumatati de migdale, prajite
2 linguri de ulei de masline
2 lingurite de suc de lamaie
1 lingurita de mustar
o mana de frunze de coriandru (sau patrunjel), tocate
1 lingurita de seminte de chimion, macinate
1 lingurita de boia iute
sare
Instructiuni:
Se pune cuscusul intr-un castron termorezistent si se adauga fondul fierbinte. Se amesteca bine si se lasa la inmuiat timp de 10 minute, pana ce cuscus-ul absoarbe lichidul.
Intre timp, se separa fileurile mici de la pieptul de pui, iar fileurile mari se despica precum o carte, dupa care se separa. Se ung cu 1/2 lingura de ulei de floarea-soarelui si se presara cu sare, jumatate din cantitatea de chimion si jumatate din boiaua iute.
Se incinge un gratar, sau o tigaie, la foc iute. Se unge cu 1/2 lingura de ulei de floarea-soarelui. Se frige carnea care 3-4 minute pe fiecare parte pana ce este facuta si rumenita dupa dorinta.
Se afaneaza cuscus-ul cu o furculita. Se curata maslinele de samburi si se taie in jumatate, sau sferturi. Se se decupeaza din morcov cateva fasiute subtiri, folosind un decojitor de legume, apoi se toaca.
Se prajesc migdalele, fara ulei, intr-o craticioara mica, pana ce incep sa se rumeneasca putin. Se decupeaza cotorul rosiei, folosind un cutitas mic si ascutit. Se taie rosia in sferturi, se curata de seminte si se toaca. Se amesteca cu grija maslinele, morcovul, ardeioul, migdalele, rosia si cuscus-ul.
Se desface mustarul cu suc de lamaie, apoi se bate mixtura intr-un castronel cu ulei de masline, patrunjel tocat, restul de chimion si de boia. Se amesteca vinegreta cu mixtura de cuscus.
Se serveste carnea cu salata de cuscus.
Sfaturi:
Cuscus-ul este un aliment de baza in Egipt, Tunisia, Maroc, Algeria si Libia. Exista o varianta consumata in Liban si Israel, numita maftoul. Ca aspect, este asemanator grisului si este preparat din granule sferice de grau dur (semolina) pudrate cu faina.
Se gaseste cateodata in supermarketurile Cora si Carrefour.
😀
Ma intrebam ce are reteta aceasta deosebit. Cuscus cu legume am mai vazut, pieptul de pui la gratar este deja comun… Pana cand am dat de dressing. Aroma chimionului combinata cu cea a prafului de „smocked cayenne pepper” (n-am avut boia iute) a transformat vinaigreta in ceva pentru care eu nu gasesc cuvinte pentru a o descrie. Shi cred ca la asta a contribuit si patrunjelul uscat pe care l-am adaugat doar ca sa bifez ingredientul (cel proaspat tocmai ce se terminase). Intr-un cuvant – EXCELENT. Ca de obicei.
@Virgiliu: Combinatia de chimion cu boia este specifica bucatariilor nord-africane. Acolo am intalnit-o prima data si, de atunci, nu m-am mai despartit de ea, caci a devenit una dintre preferatele mele. Un amestec de pimenton (boia dulce afumata) si boia iute, combinate cu chimion, este absolut delicioasa.