Va propun o reteta simpla, destinata celor care iubesc aromele exotice. Savoarea retetei este data, in afara de condimente, de excelentele conserve de rosii produse de Cirio.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 25-30 de minute
Ingrediente:
2 pulpe de pui, circa 500 g in total
sare
piper negru, proaspat rasnit
3 linguri de ulei de masline
2 lingurite de amestec curry
2 lingurite de miere
1 ceapa, tocata
4 catei de usturoi, tocati
2 linguri de coniac
1 cutie cu rosii Cirio Pelati, 400 g
100 g smantana pentru gatit, 32% grasime
frunze proaspete de oregano
2 cartofi medii, taiati in sferturi
Instructiuni:
Spala pulpele de pui si sterge-le prin tamponare cu prosoape de hartie. Sareaza si pipereaza.
Amesteca intr-un castronel mierea cu amestec curry si 2 lingurite de ulei de masline. Unge cu mixtura obtinuta pulpele de pui. Lasa-le la marinat 1 ora, acoperite.
Incinge o tigaie mare si adanca. Adauga restul de ulei si incinge. Prajeste pulpele, la foc mediu-iute, timp de 2-3 minute pe fiecare parte pana ce se rumenesc uniform. Scoate pulpele si pastreaza-le la cald.
Adauga in tigaie ceapa tocata, sareaza si caleste la foc mic-mediu 2 minute. Racaie bine fundul tigaii, pentru a incorpora reziduurile caramelizate lasate de carne.
Adauga usturoi si curry si amesteca bine. Adauga coniacul si gateste alte 2-3 minute, pana ce ceapa se face translucida.
Adauga rosiile din cutie, cu suc cu tot si smantana. Sareaza si pipereaza. Gateste amestecul 1-2 minute, presand cu furculita rosiile si sfaramandu-le, ca sosul sa capete o structura neomogena.
Adauga frunzele de oregano, cartofii si pulpele de pui, impreuna cu sucul lasat in farfurie, si da mixtura in clocot. Micsoreaza flacara si acopera tigaia. Gateste la foc foarte mic timp de 15-20 de minute, pana ce cartofii sunt fragezi, iar carnea este facuta. Incearca infigand in zona cea mai groasa o frigare subtire. Sucul care iese trebuie sa fie limpede.
Serveste pulpele cu sos si cartofi, ornate cu frunze proaspete de oregano.
Imi place reteta; este simpla si clara. Si eu folosesc aproape exclusiv smantana 32%. mi se pare mai sigura fiindca nu se branzeste. Am vazut si o varianta de smantana pentru gatit, cu doar 15% grasime Stii ceva despre ea?
@Laura: Este foarte apoasa fata de cea cu 32%. Am gatit doar o data cu ea si nu mi-a placut. Nu s-a branzit, dar nici nu a dat calitate sosului.
@cristi: Foarte bune intrebarile. Mi-ar fi placut sa-mi treaca si mie prin cap intrebari ca astea, dar inca nu stiu indeajuns de multe lucruri. Am remarcat si eu oregano si curry in film si in text, chiar ma miram de ce ai intrebat de ele.
@Radu: Imi plac filmarile tale. Sunt clare si ai reteta cel putin interesante. Aproape fiecare are ceva deosebit, cel putin pentru mine. Totusi mi-ar fi placut mai multe explicatii tehnice. Stiu ca nu ti-a permis tipul de film care este de fapt o reclama la Cirio. poate in lte filme?
@simina: Trebuia sa ma incadrez intr-un anumit timp si sa vorbesc foarte la obiect. In alte filme, daca voi avea resurse sa platesc producerea lor singur, de ce nu; sau poate dau peste un client mai relaxat. 🙂
da , unele retete s-ar putea intinde pe multe pagini … hahaha
da , unele sunt foarte normale si obisnuite si nu necesita explicatii .
nu , nu e nevoie de scuze pentru ca nu esti neclar , cum am spus , uneori imi place sa pun astfel de intrebari : da’ de ce … ? … hehehe
ierburile aromate nici nu cred ca sunt la 100 g , eu parca am vazut la 30/50 g si atunci sunt 7-8 lei , la 100 g nu stiu cat costa .
diferenta e minora . in text : “Adauga usturoi si curry si amesteca bine” . in film apare doar usturoi. iar cu oregano m-am inselat eu. hehehe
@cristi-j: 50 g spui? Poate ca sunt 50 si nu 100. Nu m-am uitat niciodata cu atentie la gramaj. Sunt, deci, si mai scumpe. Doar de 5 de ori mai ieftine ca sofranul. 🙂
trebuie sa ma uit si eu mai atent dupa oregano proaspat , n-am vazut pana acum .
uneori mai pun intrebari simple care tin , asa cum spui tu , de stilul de gatit , intrebari pe care lumea nu prea le pune , pentru ca de obicei raspunsurile dezvaluie mici secrete utile si te fac sa intelegi principiile gatitului .
ai spune ca de obicei adaugi smantana mai din timp sau nu neaparat ?
@cristi-j: Nici nu stiu ca sa-ti raspund. Depinde de tipul sosului. In general folosesc doar din cea cu 32% grasimi. Uneori ma hotarasc cand s-o adaug pe loc, functie de inspiratia de moment.
Ai dreptate in ce priveste aceste intrebari, sunt foarte utile. Eu, de obicei, incerc sa dau cat mai multe amanunte. Uneori insa ma grabesc, alteori pentru mine sunt atat de normale incat nici nu mai imi trece prin cap sa dau explicatii de amanunt. Cred ca orice reteta s-ar putea intinde pe pagini bune, daca s-ar da toate explicatiile, incepand cu modul de pregatire al ingredientelor, pana la modul in care se gatesc. Gandeste-te doar cat s-ar putea dezvolta o fraza de gen: “se fierb pastele”. 🙂 Scuze, deci, daca uneori sunt neclar. Este fara intentie.
Oregano proaspat se gaseste prin supermarketuri de gen Mega, Cora, Carrefour, Selgros, Kaufland, Real, Billa etc. Nu se gaseste mereu, bineinteles. De cate ori n-am colindat cate 5-6 supermarketuri intr-o singura zi umbland dupa o punguta de busuioc, menta, rozmarin, cimbru, coriandru sau oregano… Mai si costa cate 7-8 lei 100 g, de parca ar fi cine stie ce. 🙁
M-am mai uitat o data la reteta si am vazut ca exista oregano si in text si in film. Si exista si curry, se amesteca, la inceput, cu mierea. Montarea a fost corecta. Stiu ca de obicei esti foarte atent, spre deosebire de mine, si am presupus automat ca s-a gresit ceva la montaj. 🙂
sunt cateva mici diferente intre reteta scrisa si cea din filmulet . in cea scrisa se mai adauga la gatit curry si oregano , in film , nu .
intrebari : se gaseste oregano proaspat ? eu n-am remarcat .
de ce rosii intregi si nu altfel ?
de ce se adauga smantana atat de devreme si nu mai la sfarsit ?
@cristi-j: Oregano proaspat se gaseste, am gatit cu el si am si ornat reteta. Dar ai dreptate, la montaj s-a sarit probabil o fraza. Rosii intregi fiindca trebuie sa gatesc cu ele si pentru ca reteta o permitea. Smantana am adaugat-o mai la inceput fiindca mi-a permis cantitatea mare de grasime (32%); aceasta face posibil gatitul smantanii fara sa se branzeasca si, de asemenea, transfera mai bine gustul si aroma in intreg sosul si de la sos la carne. Chestiile astea tin de stilul de gatit; se putea adauga amantana si la urma, desi cred ca puiul ar fi prins gust usor astringent, de la rosii. Eu mi l-am dorit mai bland si mai onctuos. La fel si in cazul sosului. Iese un pic altfel daca pui smantana la inceput.