Reteta aceasta provine, se pare, din bucataria imperiala mogula. Ingredientul cheie din punct de vedere al aromei este sofranul, asa ca incercati sa folositi un sofran de buna calitate, plin de aroma. Este cea mai scumpa mirodenie si, pe langa aroma, confera preparatelor si o culoare aurie, imperiala.
Reteta este simpla si va veti putea impresiona cu ea, in mod sigur, prietenii si familia.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
5 linguri de ghee
850-900 g ciocanele de pui (circa 12 bucati), fara piele, cu os
1 ceapa medie, tocata
4 catei de usturoi, rasi
1/2 lingurita de boabe de piper negru, pisate grosier
1/2 lingurita de pastai de cardamom, zdrobite putin
1/4 lingurita de scortisoara, macinata
1 lingurita de boia iute
120 ml iaurt
40 g migdale, pisate
2 lingurite de suc de lamaie
1 lingurita de sare
1/4 lingurita de piper negru, proaspat macinat
1/2 lingurita de firisoare de sofran
6 linguri de apa
100 ml smantana 32% grasime
2 linguri de coriandru proaspat, tocat marunt
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se spala bucatile de pui, se scurg si se sterg de apa prin tamponare cu prosoape de hartie. Se practica 2 despicaturi pe fiecare fata a ciocanelelor, ca sa se gateasca mai repede si mai uniform. Se sareaza si se pipereaza.
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se incing ghee-ul intr-un karahi (sau wok ori cratita). Se adauga carnea si se rumeneste uniform circa 1-2 minute pe fiecare parte, la foc medi-iute, in doua transe daca este nevoie. Se scoate cu o spumiera, scurgand-o bine de grasime.
Intre timp se piseaza firisoarele de sofran intr-o piua, pana se fac pulbere. Se amesteca intr-un castron usturoiul cu piper, cardamom, scortisoara, boia, iaurt, migdale, suc de lamaie, sare si sofran.
Se adauga ceapa in karahi, se sareaza si se gateste la foc mic, amestecand frecvent. Cand ceapa este aurie (recomand sa nu se rumeneasca, fiindca va altera culoarea sosului), se adauga mixtura de iaurt in vas si se gateste 1 minut.
Se adauga bucatile de pui si se continua 1 minut. Se adauga apa si se aduce la un clocot molcom. Se transfera vasul in cuptor si se gateste 10 minute.
Dupa ce puiul este facut, se scoate caserola din cuptor. Se adauga smantana si coriandrul si se amesteca pe flacara mica-medie, pana ce se incinge bine. Se serveste ornata cu frunze de coriandru, alaturi de orez fiert, o salata raita, muraturi achar si, eventual, paine paratha.
Sfaturi:
Daca nu aveti un karahi sau wok cu urechi de metal, transferati mixtura intr-o cratita, sau caserola, inainte de a o gati in cuptor.
daca nu aveti ghee, folositi un amestec de unt cu un ulei rafinat, ca cel de floarea-soarelui, de orez sau de arahide. Nu folositi ulei de masline, caci aroma sa nu concorda cu bucataria indiana.
Nota:
Fiti atenti atunci cand cumparati sofran. Pe piata circula destule falsuri, asa ca reduceti posibilitatea de a si inselati cumparand fire de sofran, nu pulbere. Chiar si in cazul firelor, atentie sa nu vi se vanda sofranas in loc de sofran. Sofranasul reuseste doar sa coloreze preparatul, neavand deloc aroma.
Tocmai am gatit dupa aceasta reteta, iar rezultatul este de-a dreptul regal… il recomand cu caldura! Multumesc!
@R: Daca sofranul este de buna calitate, sosul iese intr-adevar extraordinar. Ma bucur ca reteta a avut succes.
Karahi, cred ca poate fi substituit de clasicul nostru ceaun din fonta. Un pic cam instabil in cuptor, dar imaginatia nu are limite. Cat despre ghee, daca magazinul cu produse indiene din coltul strazii este inchis, am gasit aici (http://www.cevabun.ro/ghee/) o reteta video. Probabil ca este departe de versiunea originala, dar pare a fi utilizabila.
Virgiliu
@Virgiliu: Functie de metoda de gatit, fonta are unele deyavantaje. La stir-fry sau la sotare, inertia sa termica face ca reglarea temperaturii sa fie dificila si cu raspuns mult intarziat, ceea ce poate provoca supra-tratarea termica a alimentelor. Pentru aceasta reteta, ceaunul de fonta este intr-adevar foarte bun, caci avem de-a face cu o brezare, metoda in care inertia termica si distribuirea ei uniforma sunt factori pozitivi.
Exista insa si retete gatite in karahi la care fonta nu este cea mai buna alegere.
Ghee se poate prepara lesne acasa. Exista multe filme pe youtube cu prepararea sa, cel indicat de tine fiind si el OK. Operatiunea ar fi fost mai bine expusa cu o cantitate de unt mai mare si cu evidentierea si a reziduurilor solide, care raman la fund. Spuma separata poate fi si ea folosita la gatit, in retete unde nu sunt necesare temperaturi mari si timpi lungi de gatit.
@Clariss: Nu putem face aceasta inlocuire. Curcuma da doar culoare si un pic de altfel de aroma, fara legatura cu aroma colosala a sofranului. In Franta insa se gaseste sofran, de calitate excelenta; poate doar daca locuiti intr-un oras mai mic sa aveti dificultati.
Radu, ai idee de unde pot cumpara un karahi?
@cristi: Nu am vazut nicaieri, la noi, un karahi. Eu ma descurc cu un wok.
am si eu io intrebare ..putem inlocui sofranul cu curcuma? ptr ca sofranul se gaseste foarte greu aici unde locuiesc eu(franta)..
Imi place reteta. Nu am folosit sofran pana acum. Ai cumva idee de unde se poate cumpara?
@mamaliga: Se gaseste uneori in supermarket, la plicuri ce contin 0,12 sau 0,25g. In Bucuresti se gaseste la Bacania Veche sila Ki-Life, la cutiute de 1 sau 2g. Sunt convins ca exista si online; este de ajuns sa dai o cautare pe google.