O reteta clasica, destul de simpla si de rapida, foarte gustoasa. Pulpele de pui se brezeaza intr-un amestec aromat de fond si vin, alaturi de telina aromata. Preparatul se serveste aici cu orez fiert, dar se i se pot alatura si cartofi prajiti, paste, paine proaspata sau legume fierte.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 7 minute
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
2 copane de pui, circa 450 g in total, fara piele
250 g orez fiert, pentru servit
2 tulpini de telina (apio)
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 ceapa mare, feliata
2 catei de usturoi, tocati
1 ardei iute mic, curatat de seminte si tocat (optional)
120 ml vin alb
120 ml fond de pui, sau de legume
200 ml smantana pentru gatit 32% grasimi
1 lingura de marar proaspat, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de marar, pentru ornat
Instructiuni:
Se spala copanele, se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se cresteaza in 4-5 locuri, cu taieturi cam de 1 cm adancime. Se sareaza si se pipereaza.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, se adauga pulpele si se rumenesc rapid cate 2 minute pe fiecare parte. Se scot din tigaie si se pun deoparte.
Se adauga in tigaie ceapa si usturoi si se gatesc 4-5 minute la foc mic-mediu amestecand frecvent, pana se inmoaie. Atentie, nu trebuie sa se rumeneasca.
Intre timp se curata telina, cu un cutit econom, de pielita lemnoasa si se feliaza. Se adauga apoi in tigaie si se gateste 2 minute la foc mic-mediu, amestecand frecvent.
Se adauga vinul si fondul si se amesteca. Se da lichidul in clocot, se adauga pulpele de pui, se micsoreaza flacara si se fierb incet, acoperite, timp de 10-15 minute, pana ce sunt facute.
Se adauga smantana si se amesteca rapid. Se ia tigaia de pe foc si se lasa sa se raceasca 2-3 minute.
Se scot pulpele din tigaie si se proceseaza mixtura de telina intr-un blender, pana ce se obtine un piure omogen. Se adauga mararul si se amesteca. Se servesc copanele stropite din belsug cu sosul de telina, alaturi de orez fiert.
În comert,aici gãsesc numai cuburi concentrate, sau cutii cu concentrat în pudrã care au o culoare închisã si se foloseste la îngrosarea sosurilor, cum ar fi pt. Peper Steack de exp. aici îi zice “Demi glace”….
@Ramona: Pai se face foarte usor. Fierbi 1 ora, la foc foarte mic ceva pui (fie bucati de pui cu os, fie doar carcasa de pui) cu legume (ceapa, morcov, telina, praz) si condimente (sare, boabe de piper, dafin, ceva verdeata). Nu pui prea multe condimente, ca sa nu modifici gustul preparatului la care folosesti fondul. Strecori, arunci ce este de aruncat, iar zeama se degreseaza si se foloseste.
Foarte bun, am vãzut si aici telinã, i se zice aipo si se gãsesc de cumpãrat numai partea albã…fondul de pui este concentratul pudrã tip knorr?
@Ramona: Nu, este zeama de carne, sau bulion de carne. Poti folosi si concentrat daca esti foarte grabita, desi nu este la fel de bun. 🙂