Stiu ca de multe ori ma repet in prezentarile facute retetelor. Mai pe toate le laud ca sunt gustoase, aromate si pline de culoare. Despre unele mai spun si ca sunt echilibrate nutritional, sau ca prezinta un contrast interesant de texturi. Cam acelasi lucru trebuie sa-l spun si despre aceasta reteta, caci acesta este adevarul. Ma repet, dar chiar nu am ce face…
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 8 minute
Ingrediente:
200 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute subtiri
2 linguri de sos de soia light
1 lingura de sos de soia dark
1 lingura de otet de orez alb
1 lingura de otet de orez negru
1 lingurita de ulei brun de susan
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
1/2 lingurita de amestec 5 arome chinezesti
1 lingurita de amidon
1/2 ardei gras galben, taiat fasiute
1/2 ardei gras verde, taiat fasiute
1 ceapa, taiata fasiute
8 catei de usturoi, pisati
2-3 cm bucata de ghimbir, taiata firisoare subtiri
2 linguri de vin de orez (sau vin alb, demi-sec)
2 linguri de seminte de susan
1 lingura de coriandru proaspat, tocat
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se marineaza carnea 20-30 de minute cu sos de soia light si dark, otet de orez, ulei de susan, zahar, amidon si amestec 5 arome.
Se incinge 1 lingura de ulei in wok. Se adauga puiul, bine scurs de marinada, si se prajeste la foc iute 2 minute (stir-fry). Se scoate pe o farfurie.
Intre timp se prajesc uscat semintele de susan, fara ulei, la foc mic-mediu, pana se rumenesc putin.
Se adauga in wok ceapa si se gateste 1-2 minute, pana ce incepe sa se face translucida. Se adauga usturoiul, ghimbirul si ardeii grasi si se soteaza rapid 30 de secunde.
Se adauga marinada si se da mixtura in clocot. Se adauga carnea si se amesteca rapid.
Se adauga vinul de orez si se gateste 1-2 minute, pana ce lichidul s-a ingrosat putin.
Se adauga semintele de susan si coriandrul si se amesteca.
Se serveste preparatul ornat cu frunze de coriandru, alaturi de orez fiert.
Sfaturi:
Sos de soia light si dark, ghimbir, zahar de trestie sau zahar brun, coriandru, ulei brun de susan, amidon si seminte de susan se gasesc in aproape toate hipermarketurile si supermarketurile mari.
Vin de orez, otet de orez alb si brun si amestec 5 arome se gasesc in magazinele chinezesti de la Dragonul Rosu. Vin de orez am vazut doar acolo, dar restul ingredientelor se gasesc si la Ki-Lite si in Bacania Veche. Poate si in alte parti, dar nu le stiu nici eu pe toate.
Substituenti:
Unele dintre ingredientele mai sensibile, adica mai greu disponibile, se pot inlocui cu altele mai la indemana. Desigur, gustul si aroma preparatului se va schimba, dar reteta va functiona totusi aproape la fel de bine.
Vinul de orez se poate inlocui cu un vin alb demi-sec, aromat.
Oteturile de orez se pot inlocui astfel: cel alb cu un otet de vin alb de buna calitate, cel brun cu otet balsamic.
Daca nu gasiti coriandru, incercati cu patrunjel. Cele doua sunt foarte diferite, dar aveti nevoie de ceva verdeata, iar patrunjelul este cea mai bune solutie de avarie.
Da, era usturoi romanesc…
Iata o reteta care justifica zicala “ce-i mult, strica”. Nimic nu poate compensa asaltul usturoiului. De fapt, era de asteptat; dictatura unui asemenea ingredient e greu de suportat.
Am gatit, am mancat, m-a invins.
@Sensei: Imi pare rau ca usturoiul te-a dovedit. Mie preparatul mi s-a parut usturoiat, dar nici pe departe atata de covarsitor. Ai folosit usturoi de gradina? Acesta este mai iute si mai mirositor decat cel chinezesc din supermarket.
Da mai am in vedere citeva retete dar nu le divulg de pe acum, Revin cu impresii dupa ce la incerc. 🙂
@memphis: Spor la lucru si te astept. 🙂
Am executat reteta. Foarte-foarte buna. 🙂
@memphis: Ma bucur ca ti-a placut. Mai ai vreo reteta in vedere?
cred ca in combinatia aceasta puiul iese delicios!
da am gasit , multumesc mult o sa incerc si eu reteta duminica
@eliza: Spor la gatit. Astept pareri. 🙂
Ce bun si aromat e!
@Timea & alinutzika: Nu credeti asa usor; verificati gatind-o. 🙂
Arata delicios.
Bine ca mi-ai adus aminte sa imi fac drum pe la Dragonul Rosu, ca mi s-au subtiat proviziile…
@Sabrina: Si eu tot zic sa merg pe-acolo. Nu am mai fost de anul trecut.
Am facut cu varza in loc de pui, adica varza si ardei gras dar parca la asezonare era ceva mai diferit.
In multe alte retete, la marinare (cam aceeasi si tot cu pui taiat fasii – poate fara amidon) spuneai 2-3 ore sau peste noapte. Eu folosesc minim o ora.
@cristi-j: Depinde cat de concentrata este marinada. Cred insa ca mi-am mai schimbat si parerea intre timp, dupa ce am mai invatat de la altii si din ce am observat din propria experienta. La dimensiunile astea, adica fasiute subtiri, 2-3 ore este cam mult dupa gustul meu de acum si cred ca marinada risca sa devina prea pregnanta si sa acopere gustul carnii. La pui nici nu este greu, aproape ca nu mai are niciun gust.
Poate nu ar fi o idee rea sa reiau toate acele articole de tipul “marinarea pe intelesul tuturor” si sa le actualizez, completez si corectez. Si sa scriu si despre celelalte metode de preparare si de gatit, caci am acoperit doar cateva.
este interesanta reteta cu arome si plina de culoare. trebuie sa fie ff gustos
aveti retete de nota 10 tot ce am incercat a fost de nota 10
am invatat multe lucruri de la dvs. si ma bucur ca le explicati clar la orce condiment sau reteta in parte
va multumesc
@Eli: Ma bucur ca aveti curiozitatea de a incerca. Daca v-au si placut retetele, cu atat mai bine.
M-am apucat sa ma uit pe lista de retete pentru ca eram convins ca trebuie sa fie deja acolo poate sub alt nume; desi n-am gasit, inca mai cred ca n-avea cum sa fi lipsit pana acum, prea e de toata ziua adica foloseste cam toate “chinezariile” de baza … hahaha
Cred ca ti-a scapat cat ghimbir se foloseste.
Nu e cam putin 20 de minute pentru marinare ?
Mai cred ca e prima reteta in care folosesti otet de orez brun/negru (posibil sa ma insel dar nu cu mult). Am si eu o sticluta, bine ca mi-ai amintit sa fac ceva cu ea.
Tot la substituenti (cumva in sens invers) ar fi ceapa verde pentru ceapa, e mai “chinezeste” … hehehe
Am facut de curand ceva foarte asemanator dar in loc de ardei grasi au fost ciuperci urechi de lemn si shiitake.
@cristi-j: Inevitabil, dupa cateva sute de retete, incepi sa publici si “variante” ale unora de baza. Asa este cu ghimbirul eu am inceput sa-l las “dupa gust”, dar este mai bine sa indic o cantitate ca indicatie generala.
20 de minute ar fi de ajuns, caci bucatelele de carne sunt foarte mici. Cam asa se recomanda la dimensiunile astea si la o marinada concentrata: 15-30 minute.
Asa este, folosesc prima data pe blog combinatia de oteturi. Am otet brun de orez si nu prea am ocazia sa-l folosesc.
De fapt, aici s-ar folosi hasmele (salote) asiatice, nu ceapa obisnuita, dar nu am vazut pe piata noastra decat de 2-3 ori de cand am blogul. Merge insa si ceapa verde.
Dat fiind ca este o reteta atat de “generala”, nici nu este greu sa se faca diferite variante, schimband doar vegetalele, poate si cate ceva pe la asezonare. Mai am si eu variante: si cu ciuperci, ca a ta, dar si cu porumb tanar, castane de apa, muguri de bambus, muguri de fasole, broccoli, varza etc.
Foarte tare. Multumim 🙂
@Iulian: Nu este tare. Este fraged si crocant. 🙂
Chiar mi-era dor de un stir-fry chinezesc. 🙂
@memphis: Tot cautai tu ieri retete… 🙂
foarte tare reteta dar unde gasesc ingredientele chinezesti?
@eliza: Este indicat in reteta, la sfarsit.