Stiu ca de multe ori ma repet in prezentarile facute retetelor. Mai pe toate le laud ca sunt gustoase, aromate si pline de culoare. Despre unele mai spun si ca sunt echilibrate nutritional, sau ca prezinta un contrast interesant de texturi. Cam acelasi lucru trebuie sa-l spun si despre aceasta reteta, caci acesta este adevarul. Ma repet, dar chiar nu am ce face…

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 8 minute

Ingrediente:
200 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute subtiri
2 linguri de sos de soia light
1 lingura de sos de soia dark
1 lingura de otet de orez alb
1 lingura de otet de orez negru
1 lingurita de ulei brun de susan
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
1/2 lingurita de amestec 5 arome chinezesti
1 lingurita de amidon
1/2 ardei gras galben, taiat fasiute
1/2 ardei gras verde, taiat fasiute
1 ceapa, taiata fasiute
8 catei de usturoi, pisati
2-3 cm bucata de ghimbir, taiata firisoare subtiri
2 linguri de vin de orez (sau vin alb, demi-sec)
2 linguri de seminte de susan
1 lingura de coriandru proaspat, tocat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se marineaza carnea 20-30 de minute cu sos de soia light si dark, otet de orez, ulei de susan, zahar, amidon si amestec 5 arome.

Se incinge 1 lingura de ulei in wok. Se adauga puiul, bine scurs de marinada, si se prajeste la foc iute 2 minute (stir-fry). Se scoate pe o farfurie.

Intre timp se prajesc uscat semintele de susan, fara ulei, la foc mic-mediu, pana se rumenesc putin.

Se adauga in wok ceapa si se gateste 1-2 minute, pana ce incepe sa se face translucida. Se adauga usturoiul, ghimbirul si ardeii grasi si se soteaza rapid 30 de secunde.

Se adauga marinada si se da mixtura in clocot. Se adauga carnea si se amesteca rapid.
Se adauga vinul de orez si se gateste 1-2 minute, pana ce lichidul s-a ingrosat putin.

Se adauga semintele de susan si coriandrul si se amesteca.
Se serveste preparatul ornat cu frunze de coriandru, alaturi de orez fiert.

Sfaturi:
Sos de soia light si dark, ghimbir, zahar de trestie sau zahar brun, coriandru, ulei brun de susan, amidon si seminte de susan se gasesc in aproape toate hipermarketurile si supermarketurile mari.

Vin de orez, otet de orez alb si brun si amestec 5 arome se gasesc in magazinele chinezesti de la Dragonul Rosu. Vin de orez am vazut doar acolo, dar restul ingredientelor se gasesc si la Ki-Lite si in Bacania Veche. Poate si in alte parti, dar nu le stiu nici eu pe toate.

Substituenti:
Unele dintre ingredientele mai sensibile, adica mai greu disponibile, se pot inlocui cu altele mai la indemana. Desigur, gustul si aroma preparatului se va schimba, dar reteta va functiona totusi aproape la fel de bine.
Vinul de orez se poate inlocui cu un vin alb demi-sec, aromat.
Oteturile de orez se pot inlocui astfel: cel alb cu un otet de vin alb de buna calitate, cel brun cu otet balsamic.
Daca nu gasiti coriandru, incercati cu patrunjel. Cele doua sunt foarte diferite, dar aveti nevoie de ceva verdeata, iar patrunjelul este cea mai bune solutie de avarie.