Pui cu sos Guilin

Orasul Guilin, din provincia Guangxi, este faimos pentru reputatul sau sos iute, preparat pe baza de ardei iute ochi de pasare (bird’s eye). Reteta de fata pune in evidenta acest sos, iar produsul final este cu adevarat deosebit, mai ales pentru cei care se impaca bine cu iuteala ponderata.
Pui cu sos Guilin

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 8 minute
Ingrediente:
200 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
1/2 lingurita de piper de Sichuan, pisat
2 lingurite de zahar de trestie (sau zahar brun)
2 lingurite de vin de orez Shiaoxing (sau vin alb demi-sec)
2 lingurite de sos de soia light
1 lingurita de amidon
200 ml ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 cepe verzi, taiate bucatele, separat partea alba de cea verde
1 lingura de sos Guilin (sos de ardei iute)
1/3 ardei gras rosu, taiat bucatele
1/3 ardei gras galben, taiat bucatele
1/3 ardei gras verde, taiat bucatele
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se marineaza 30 de minute carnea cu piper de Sichuan, zahar, vin, sos de soia si amidon, intr-un castronel.
Se incinge uleiul intr-un wok fierbinte, la foc mediu-iute. Se adauga carnea, bine scursa de marinada, si se rumeneste 2-3 minute. Se scoate apoi pe o farfurie.
Se arunca uleiul, pastrand doar 2-3 lingurite in wok. Se adauga partea alba de la ceapa verde si sosul de ardei iute si se gatesc 30 de secunde, la foc mic, pana ce sosul incepe sa miroasa.
Se adauga carnea, se mareste flacara si se soteaza 1 minut, apoi se adauga marinada ramasa in castronel si se gateste 1-2 minute, amestecand continuu.
Se adauga ardeii grasi si partea verde de la ceapa. Se amesteca si se continua 2 minute. Se serveste preparatul imediat, alaturi de orez fiert.
Sfaturi:
Piper de Sichuan si zahar de trestie gasiti la Bacania Veche, Ki-Lite sau magazinele din Dragonul Rosu. Poate si in alte parti, dar nu le stiu eu.
Vin de orez Shiaoxing se gaseste in magazinele chinezesti din Dragonul Rosu.
Sos iute Guilin se gaseste greu, doar in magazinele chinezesti. Daca nu il aveti la dispozitie, inlocuiti-l cu orice sos de ardei iute pe care il gasiti in supermarket (nu si Tabasco, caci este prea acrisor).
Incercati si o varianta de reteta, mai putin iute, in care inlocuiti sosul Guilin cu 2 lingurite de pasta de fasole neagra (black bean sauce) si 1 lingurita de sos de ardei iute, ambele gasindu-se destul de frecvent in supermarketuri.
Eu am folosit orez cu bob lung, caci imi place mai mult textura sa, dar chinezii folosesc mai curand un orez cu bob mediu sau scurt, relativ lipicios, ca sa poata fi manuit mai usot cu betisoarele.

Citeste si articolul →   Chec cu fructe confiate si migdale

10 comentarii pe “Pui cu sos Guilin

  1. Sylvia spune:

    Cunosc ardeii iuti de care vorbesti, ii gasesc aici si imi plac dar cand ma gandesc cat de picanta prebuie sa fie mancarae cu o lingura de pasta de ardei si o jumatate de lingurita de piper Sishuan ….cred ca as mai indulci reteta 🙂 scazand din cantitati. Chiar am de gand sa o testez, e super reteta .

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Nu socoti o lingura de sos ca fiind egala cu o lingura de ardei iute. In sos sunt mai multi componenti, iar gustul este nu foarte iute, ci iute cu destula nuanta sarata… si nu numai, doar ca imi este greu sa exprim in cuvinte.
      Piperul de Sichuan, la randul sau, este foarte putin iute, mai curand as zice ca este o combinatie de iute-sarat-salciu, iar o jumatate de lingurita este destul de putin.
      In fine, mie nu mi s-a parut prea picant preparatul, ci doar “partial” picant. Cum am spus in introducerea retetei, este vorba despre “iuteala ponderata”. Dar, bineinteles, poti regla cantitatile daca asa simti. Depinde mult de ce sos iute vei folosi.

  2. Daniela spune:

    Da ce bine arata… Mi-ai facut o pofta ca si asa imi este foame la ora asta de as manca tot ce este langa mine…Trebuie sa-mi astept ora de masa nu am ce face. Cred ca este singura mancare pe care as manca-o daca as pleca in China.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Interesanta intrebare… multumesc. Daca ma uit in lista de ingrediente si in cea a instructiunilor si chiar la modul de prezentare, as zice ca este o reteta traditionala, pregatita, gatita si servita foarte asemanator cum cred ca se face in China. Ce-i drept, nu am fost in Canton (unde este Guilin), doar in Hong Kong, dar acolo lucrurile sunt destul de diferite, ca sa bag mana in foc. Dupa cate stiu eu reteta de fata este destul de chinezeasca, fara cosmetizari importante. Insasi dificultatea de a gasi ingredientele spune asta. 🙂
      Singurele aproximari ar fi orezul (chinezii folosesc de regula alt tip de orez, nu cel utilizat de mine) si lista de substituenti, caci toate aceste substituiri sugerate de mine pentru caz de nevoie, reprezinta tot atatea aproximari care indeparteaza reteta de traditia culinara chinezeasca.

  3. mircea spune:

    Imi place reteta. Simpla si usoara. Pacat doar de igredientele care sunt oarecum specifice. De cand imi tot propun un drum la Dragonul Rosu…
    Apropo de substituenti m-am lamurit cu vinul de orez si sosul iute, dar pot inlocui piperul de Sichuan cu piper negru?
    Sos Tabasco am in casa si mi se pare iute rau. De ce zici ca este acrisor? Exista mai multe feluri de sos Tabasco?

    • Radu Popovici spune:

      @mircea: Daca nu ai piper de Sichuan, pune piper negru. Nu este deloc o substituire buna, dar decat sa renunti la reteta… exista mai multe feluri de sos Tabasco, eu am vazut cel putin cinci (doar doua la noi pe piata) si ai dreptate, este foarte iute. Din pacate, zic eu, are si o nuanta acrisoara, de la otetul din compozitie, pe care eu o consider prea puternica si destul de neplacuta. Sosul chinezesc nu are acest accent acrisor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.