Orasul Guilin, din provincia Guangxi, este faimos pentru reputatul sau sos iute, preparat pe baza de ardei iute ochi de pasare (bird’s eye). Reteta de fata pune in evidenta acest sos, iar produsul final este cu adevarat deosebit, mai ales pentru cei care se impaca bine cu iuteala ponderata.
Pui cu sos Guilin

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: uşor
Cantitate: 2 porţii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gătit: 8 minute

Ingrediente:
200 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
1/2 lingurita de piper de Sichuan, pisat
2 lingurite de zahar de trestie (sau zahar brun)
2 lingurite de vin de orez Shiaoxing (sau vin alb demi-sec)
2 lingurite de sos de soia light
1 lingurita de amidon
200 ml ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 cepe verzi, taiate bucatele, separat partea alba de cea verde
1 lingura de sos Guilin (sos de ardei iute)
1/3 ardei gras rosu, taiat bucatele
1/3 ardei gras galben, taiat bucatele
1/3 ardei gras verde, taiat bucatele
orez fiert, pentru servit

Instrucţiuni:
Se marineaza 30 de minute carnea cu piper de Sichuan, zahar, vin, sos de soia si amidon, intr-un castronel.

Se incinge uleiul intr-un wok fierbinte, la foc mediu-iute. Se adauga carnea, bine scursa de marinada, si se rumeneste 2-3 minute. Se scoate apoi pe o farfurie.

Se arunca uleiul, pastrand doar 2-3 lingurite in wok. Se adauga partea alba de la ceapa verde si sosul de ardei iute si se gatesc 30 de secunde, la foc mic, pana ce sosul incepe sa miroasa.

Se adauga carnea, se mareste flacara si se soteaza 1 minut, apoi se adauga marinada ramasa in castronel si se gateste 1-2 minute, amestecand continuu.

Se adauga ardeii grasi si partea verde de la ceapa. Se amesteca si se continua 2 minute. Se serveste preparatul imediat, alaturi de orez fiert.

Sfaturi:
Piper de Sichuan si zahar de trestie gasiti la Bacania Veche, Ki-Lite sau magazinele din Dragonul Rosu. Poate si in alte parti, dar nu le stiu eu.

Vin de orez Shiaoxing se gaseste in magazinele chinezesti din Dragonul Rosu.

Sos iute Guilin se gaseste greu, doar in magazinele chinezesti. Daca nu il aveti la dispozitie, inlocuiti-l cu orice sos de ardei iute pe care il gasiti in supermarket (nu si Tabasco, caci este prea acrisor).

Incercati si o varianta de reteta, mai putin iute, in care inlocuiti sosul Guilin cu 2 lingurite de pasta de fasole neagra (black bean sauce) si 1 lingurita de sos de ardei iute, ambele gasindu-se destul de frecvent in supermarketuri.

Eu am folosit orez cu bob lung, caci imi place mai mult textura sa, dar chinezii folosesc mai curand un orez cu bob mediu sau scurt, relativ lipicios, ca sa poata fi manuit mai usot cu betisoarele.