Iata o reteta care intruneste toate calitatile: este rapida, simpla, aromata si delicioasa. Are insa si un defect, bat-o vina, unul singur: foloseste 2-3 ingrediente mai greu de gasit, foarte chinezesti. Nu este vina ei, caci este o reteta chinezeasca, ci a mea, fiindca o propun in Romania. Sper sa fiu iertat, caci cei pasionati de bucataria chinezeasca o vor gasi interesanta, iar cei care o vor putea gati se vor delecta cu ceva deosebit.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 9 minute

Ingrediente:
250 g piept de pui dezosat, fara piele, bucatele
1/4 lingurita de boabe de piper de Sichuan
2 linguri de sos de soia light
2 linguri de vin de orez Shiaoxing
1 lingurita de zahar
ulei de arahide, pentru prajire in baie-de-ulei
1-3 lingurite de pasta de ardei iute si fasole
1 ceapa verde, tocata marunt
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se marineaza carnea intr-un castron, prin amestecare cu piper de Sichuan, sos de soia, vin de orez si zahar. Se acopera si se lasa cel putin 30 de minute.

Se incinge intr-un wok, la 190 °C, o cantitate de ulei indeajuns de mare ca sa formeze un strat de 4-5 cm grosime. Se scot fasiutele de pui din marinada (aceasta se pastreaza) si se prajesc 3 minute, pana se rumenesc putin. Se scoate carnea pe o farfurie si se pastreaza calda.

Se arunca uleiul si se sterge wok-ul cu prosoape de hartie. Se pune pe foc, se incinge si se adauga 1 lingurita de ulei. Se adauga ceapa verde si pasta de fasole si ardei iuti si se gatesc la foc mare, amestecand permanent, timp de 1 minut.

Se transfera carnea in wok si se amesteca 2 minute, adaugand si marinada, daca este prea uscata. Se serveste imediat, cu orez fiert.

Sfaturi:
Cei cu papile gustative sensibile sa fie atenti la dozarea sosului de ardei iute. Sfatul meu este sa utilizeze cantitatea minima de sos.

Piper de Sichuan se gaseste in magazinele alimentare chinezesti si in cele de delicatese (Ki-Life, Bacania Veche, Dragonul Rosu 1 si 2).

Vin de orez Shioaoxing se gaseste in magazinele alimentare chinezesti (Dragonul Rosu 1 si 2). La nevoie se poate inlocui cu un vin alb, demi-sec.

Ulei de arahide se gaseste in supermarketuri. Se poate inlocui cu ulei de floarea-soarelui.

Pasta de ardei iute si fasole (chili bean paste) se gaseste in magazinele alimentare chinezesti Dragonul Rosu 1 si 2). Cea mai buna calitate o are cea produsa in provincia Guilin. Daca nu dati de ea, pur si simplu inlocuiti-o cu 1-2 lingurite de pasta de ardei iute; aceasta se gaseste in mai toate supermarketurile.