Pui cu sos picant

Iata o reteta care intruneste toate calitatile: este rapida, simpla, aromata si delicioasa. Are insa si un defect, bat-o vina, unul singur: foloseste 2-3 ingrediente mai greu de gasit, foarte chinezesti. Nu este vina ei, caci este o reteta chinezeasca, ci a mea, fiindca o propun in Romania. Sper sa fiu iertat, caci cei pasionati de bucataria chinezeasca o vor gasi interesanta, iar cei care o vor putea gati se vor delecta cu ceva deosebit.
pui cu sos picant1 - Pui cu sos picant 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 9 minute

Ingrediente:
250 g piept de pui dezosat, fara piele, bucatele
1/4 lingurita de boabe de piper de Sichuan
2 linguri de sos de soia light
2 linguri de vin de orez Shiaoxing
1 lingurita de zahar
ulei de arahide, pentru prajire in baie-de-ulei
1-3 lingurite de pasta de ardei iute si fasole
1 ceapa verde, tocata marunt
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se marineaza carnea intr-un castron, prin amestecare cu piper de Sichuan, sos de soia, vin de orez si zahar. Se acopera si se lasa cel putin 30 de minute.

Se incinge intr-un wok, la 190 °C, o cantitate de ulei indeajuns de mare ca sa formeze un strat de 4-5 cm grosime. Se scot fasiutele de pui din marinada (aceasta se pastreaza) si se prajesc 3 minute, pana se rumenesc putin. Se scoate carnea pe o farfurie si se pastreaza calda.

Se arunca uleiul si se sterge wok-ul cu prosoape de hartie. Se pune pe foc, se incinge si se adauga 1 lingurita de ulei. Se adauga ceapa verde si pasta de fasole si ardei iuti si se gatesc la foc mare, amestecand permanent, timp de 1 minut.

Citeste si articolul →   Despre brezare (1)

Se transfera carnea in wok si se amesteca 2 minute, adaugand si marinada, daca este prea uscata. Se serveste imediat, cu orez fiert.

Sfaturi:
Cei cu papile gustative sensibile sa fie atenti la dozarea sosului de ardei iute. Sfatul meu este sa utilizeze cantitatea minima de sos.

Piper de Sichuan se gaseste in magazinele alimentare chinezesti si in cele de delicatese (Ki-Life, Bacania Veche, Dragonul Rosu 1 si 2).

Vin de orez Shioaoxing se gaseste in magazinele alimentare chinezesti (Dragonul Rosu 1 si 2). La nevoie se poate inlocui cu un vin alb, demi-sec.

Ulei de arahide se gaseste in supermarketuri. Se poate inlocui cu ulei de floarea-soarelui.

Pasta de ardei iute si fasole (chili bean paste) se gaseste in magazinele alimentare chinezesti Dragonul Rosu 1 si 2). Cea mai buna calitate o are cea produsa in provincia Guilin. Daca nu dati de ea, pur si simplu inlocuiti-o cu 1-2 lingurite de pasta de ardei iute; aceasta se gaseste in mai toate supermarketurile.


16 comentarii pe “Pui cu sos picant

  1. Ely spune:

    multumesc frumos aveti retete minunate o sa incerc si alte retete o sa va urmaresc in continuare sa aveti succes in continuare si multa sanatate ati fost de mare ajutor imi place sa gatesc si la dv pe blog se gasesc lucruri interesante si explicate clar sa inteleaga toata lumea

  2. Ely spune:

    buna ai retete minunate am facut muschiuletu de porc cu 3 sosuri si a iesit foarte buna va urmaresc in fiecare zi canaluld la cafeaua de dimineata as dori retetele pulpa de vita vin rosu supa de vita praz pui cu sos de leurda felii de porc cu sos de rosii cu cartofi boia si mac nu am fost pe faza cind sau dat ingredientelete rog frumos daca se poate si daca ai timp nu am gasit retetele pe bucataras sau la dv la retete imi place sa gatesc si sa fac noutati de la dv aveti retete deosebite asi avea o intrebare nu prea ma descurc cu uitatile de masura cit inseamna2 1/4 1/4 1/3 2/4 3/4multumesc frumos si succes in continuare

    • Radu Popovici spune:

      @Ely: Toate retetele vor apare pe blogul meu, gustos.ro si bucataras.ro. Le va veni randul tuturor. In ce priveste unitatile de masura, este simplu:
      1/4 inseamna un sfert, adica a patra parte, adica jumatate din jumatate.
      1/3 inseamna o treime, adica a treia parte
      1/2 inseamna jumatate, adica a doua parte
      2/3 inseamna doua treimi, adica ceva mai mult decat jumatate
      3/4 inseamna trei sferturi, adica o jumatate si inca jumatate din ce a ramas.

  3. vavaly spune:

    Ei, in acest caz nu pot decat sa sper la un drum in Bucuresti…ceea ce mi se intampla odata la cativa ani, sa rog pe cineva care are drum sau sa ma multumesc cu ingredientele autohtone. Pana acum nu am primit reclamatii…vorba aia ,daca nu stii , nu iti doresti. Oricum , cand am sa am un pic de timp, am sa fac si un research pe internet. Daca gasesc ceva valabil si interesant te anunt, poate le e de folos si altora.

    • Radu Popovici spune:

      @vavaly; Corect, daca nu stii nici nu-ti doresti. Dar daca vai apucat sa gusti din „the real thing”… ti se poate schimba viata. 🙂

  4. vavaly spune:

    Chiar ca nu are rost sa ne impiedicam in amanunte cum sunt acelea ca nu gasim toate ingredientele cu specific chinezesc. Mie imi place foarte mult sa gatesc in acest stil usor si rapid. Ma multumesc si cu un simplu sos de soia, sos de peste, usturoi, ghimbir si in rest imaginatia ma ajuta foarte mult. Desi acele ingrediente fac cu adevarat diferenta intre mancarurile acestea , pentru ca principiul e cam acelasi. Oare se gasesc si on line macar unele din ingredientele de baza pentru mancarurile chinezesti?

    • Radu Popovici spune:

      @vavaly: Ele se cam gasesc, aproape tot ce este important, la Dragonul Rosu si la Ki-Life, in Bucuresti. Pentru cei din restul tarii este mai greu. On line gasesc in mod sigur, dar nu pot indica un site anume, caci nu stiu vreunul. Eu le iau fie din magazinele din Bucuresti, fie din strainatate.

  5. Elena Toma spune:

    Eu am cam tot ce-mi trebuie, doar pieptul de pui a „zburat” intr-o reteta cu praz!?!? A fost la cerere (fiul meu), asa ca voi testa reteta aceasta dupa aprovizionarea cu piept de pui pentru ca mi se pare interesanta combinatia.

  6. mircea spune:

    Foarte faina reteta. Am cam toate ingredientele, mai putin chili bean paste, dar voi folosi pasta de ardei iute. Stiu ca nu este chiar acelasi lucru dar este pacat sa ma opresc in amanunte din astea. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @mircea: Judeci foarte corect. Este mai important sa incerci, decat sa tii cu dintii de reteta. 🙂 Cel mai mult conteaza sa experimentezi si s-o faci cu placere.

  7. mitinita spune:

    La primul drum prin Bucuresti o sa trec si eu pe la Dragonul Rosu,ca sa ma mai aprovizionez putin. Este si la noi in oras un magazin cu chinezi,dar nu vind produse alimentare. Si online nu se gaseste mare lucru,iar la Kaufflandul de aici ne scot ochii cu niste sosuri de salata,dar au sos picant si sos soia.Foarte apetisanta reteta.Fetitele mele savureaza bucataria asiatica,le-am facut pui cu lamaie si Empress chicken si le-au devorat.
    Imi e dor de taiteii din orez lati,proaspeti…subtiri am gasit.

  8. Zazuza spune:

    Dragonul Rosu asta tinde sa se transforme intr-un fel de Mecca a condimentelor chinezesti in Romania (ma rog, nici nu e de mirare). cred ca pana la urma o sa imi fac curaj sa merg pana acolo, macar de curiozitate, sau mai bine zis de dragul unei retete ca asta a ta, rapida si care promite a fi delicioasa!

    • Radu Popovici spune:

      @Zazuza: Daca ai sti cate retete din astea, rapide, simple si delicioase am in „portofoliu” si nu-mi vine sa le public fiindca au ingrediente aproape de negasit la noi. Ingrediente chinezesti mai gasesti, de bine de rau, dar ingredientele sud-est asiatice, africane si sud-americane sunt o adevarata (mare) problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.