Pui cu spaghete si sos Gorgonzola – o reteta delicioasa
Imi place mult branza de calitate, varstata cu mucegai nobil albastru sau verde. Pentru mine are o savoare deosebita, iar sosurile preparate cu ea pot fi foarte versatile.
Unul dintre sosurile care imi plac in mod deosebit, atat pentru gustul lui, cat si pentru usurinta cu care se prepara si pentru versatilitatea sa, contine smantana, branza cu mucegai (de pilda Gorgonzola, una dintre preferatele mele), ceapa, usturoi, patrunjel, piper alb si un pic de brandy.
Reteta este foarte simpla si rapida. Este o reteta casnica, fara fasoane, dar delicioasa si hranitoare. Nu are rost sa va incurcati cu cine stie ce incercari de montaje pretentioase, in care pastele stau separat de sos, catarate peste bucatile de pui; sau viceversa. Totul este mult mai gustos asa, cu carnea si sosul amestecate bine printre paste.
Alaturati preparatului un pahar de prosecco rece, un vin alb demisec sau o bere Pilsner, ori o weissbier sau witbier.
- Bucatarie: italiana
- Cantitate: 2 portii
- Dificultate: usor
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gatit: 12 minute
Ingrediente Pui cu spaghete si sos Gorgonzola:
- 1 piept de pui dezosat, circa 350 g
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 1 ceapa medie, tocata marunt
- 2 catei de usturoi, tocati
- 60 ml brandy
- 100 g smantana de bucatarie (32% grasime)
- 100 g branza Gorgonzola Dolce, taiata bucatele
- 160 g spaghete
- sare
- piper alb, macinat
- 3-4 fire proaspete de patrunjel, tocat
- cateve frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
Instructiuni de preparare:
Se spala bine carnea, se scurge si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se curata de pielite si se taie cubulete. Se sareaza si se pipereaza cubuletele de pui. Se incinge o tigaie la foc mediu. Cand aceasta este bine incinsa se adauga uleiul si se inclina tigaia ca uleiul sa acopere uniform fundul acesteia. Imediat ce uleiul este bine incins, se adauga carnea si se gateste 3-4 minute, la foc mediu-iute, sotand-o pana ce bucatile se fac aurii. Se scoate apoi din tigaie si se pune deoparte.
In uleiul ramas in tigaie se adauga ceapa, usturoiul, sarea si 1 lingura de apa. Se inabusa ceapa 3-4 minute pana ce se inmoaie. Se adauga brandy-ul si se amesteca.
Se adauga smantana si branza si se amesteca bine. Se fierb ingredientele la foc mic, 3-4 minute sau pana ce branza se integreaza in lichid, iar acesta se ingroasa. Se adauga carnea si patrunjelul tocat si se amesteca. Se stinge flacara.
Intre timp se fierb pastele cu circa un minut, sau un minut si jumatate, mai putin decat timpul indicat pe ambalaj. Se scurg bine si se adauga in tigaie. Se amesteca la foc mic cu sosul de branza si carnea. Se serveste preparatul imediat, ornat cu frunze proaspete de patrunjel.
Nota:
Gorgonzola este unul dintre cele mai vechi tipuri de branza cu mucegai albastru. Ea este produsa din lapte de vaca nesmantanit, in nordul Italiei (mai ales in provinciile Piemont si Lombardia); este o branza maturata timp de 3-4 luni, timp in care gustul sau atinge maximul de complexitate dorit de producatori.
Textuta branzei este una sfaramicioasa si destul de ferma, cu un gust ce variaza, functie de varsta ei, de la mediu spre puternic (exista variante, ca Gorgonzola Dolce si Gorgonzola Piccante).
Sfaturi:
Daca nu gasiti Gorgonzola Dolce si nici Piccante, puteti sa o inlocuiti cu branza Roquefort, care este diferita ca gust, dar cu care reteta functioneaza foarte bine.
Puteti, de asemenea, folosi si o branza cu mucegai ceva mai ieftina, ca Edelpilz sau Danish Blue.
Pentru cei care au intoleranta la gluten, iata o veste buna: puteti inlocui pastele de grau dur cu paste din orez. Dupa mine sunt mai puti gustoase decat cele din grau, dar va pot rezolva problema.
Foarte gustos sosul gorgonzola 😀
@Sos Gorgonzola: Nu va contrazic deloc. 🙂
Nu toata lumea mananca gorgonzola, dar eu o savurez de fiecare data in orice preparat. O sa incerc si reteta ta pantru ca pare wow. Spor la gatit!
@Portal turism: Asemenea!